Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Розділ 1. Стан вивченості загибелі тварин на автошляхах

Питання загибелі тварин періодично піднімалось в значній кількості наукових праць, але частіше в спеціальних періодичних виданнях.

На даний момент часу в спеціальній літературі більше освітлені питання загибелі птахів та ссавців на аеродромах, взлітних смугах літаків.

Смертність птахів від зіткнення з технічними спорудами людини є більш освітленим [6]. Нам відомо декілька робіт по загибелі птахів на автошляхах України. Так в праці Новака В.О. [12] розгядається питання загибелі птахів на автошляхах Поділля, вказується на причини, видовий склад жертв і їх сезонну динаміку, досить обґрунтовано подані матеріали щодо можливих шляхів зменшення впливу автошляхів на природну динаміку чисельності видів. Подібна до вище вказаної роботи, праця Ковальова В.А. [13], але вона носить більш загальний характер.

Дослідники Жуманіязов В.А., Фесенко Г.В. [13] розглядають подібне питання для Лубенського району Полтавської області. В роботі наводиться список жертв і сезонна динаміка смертності, зв`язок загибелі з фенологічними змінами у житті птахів (гніздування, проліт). При цьому автори вказують на те, що загибелі птахів взимку ними не спостерігалось. Можливо це пов`язано з меншою інтенсивністю руху транспорту на шосе Лубни - Лохвиця поблизу с. Ждани.

Роговий Ю.Ф. [13] вказує на загибель птахів у Глобинському районі Полтавської області у зимовий період, а не тільки влітку та в період міграцій. Основними жертвами в зимовий період є воронові птахи, переважно граки.

Розглянуте питання впливу погодних умов та інтенсивності дорожного руху на загибель птахів.

Але в доступній нам літературі не приділено уваги біотехнічним заходам щодо запобігання зіткнення птахів з автомобілями.

В виданні «Тварини Червоної книги» [15], вказується на загибель під колесами автомобілів в степовій зоні України влітку (за 3 місяці) гине 10 птахів на 1 км шляху, тобто 5000 на трасі Київ-Одеса. На західноєвропейських дорогах - до 170 на 10км влітку і 20-50 в інші місяці року. На автотрасах Європи (крім СНД) щороку гине понад 30 млн. різних птахів. На дорогах України знаходили забитих козуль, зайців, їжаків тощо. Серед них були й рідкісні : тхір степовий, ємуранчик, гадюка степова, тритон карпатський, ропуха очеретяна.

Таким чином, питання загибелі тварин на автошляхах України недостатньо освітлене в спеціальній літературі, для Криворіжжя друкованих відомостей нам не відомо.

Висновки до розділу 1

Розділ 2. Матеріал та методика досліджень

Дослідження проводили в осінньо-зимовий період 2010 - 2012 років на автошляхах міста Кривий Ріг (близько 183км) та двох автомагістралях обласного значення: Кривий Ріг - Дніпропетровськ (57км, піші та автомобільні обліки), Кривий Ріг - Кіровоград (111 км) та Кривий ріг – Інгулець (38 км, піші та автомобільні обліки). Загальна відстань маршрутів склала близько 892,35 км, з них переважна кількість - автомобільні (724 км), інші 168 км - піші обстеження вздовж вулиць та шосе.

Методика, використана в роботі є загальновизнаною. Розробка методики проведена вперше Формозовим А.Н. у вигляді методу абсолютних підрахунків. Цей метод широко застосовується у багатьох нам відомих роботах: Ковальов [13], Новак [12], Жуманіязов, Фесенко[4], Роговий [13].

Використані в роботі також матеріали, зібрані шляхом усного опитування респондентів.

Літературні джерела отримані для аналізу взяті з бібліотеки Криворізького відділення Товариства охорони та вивчення птахів АН вищої школи України при лабораторії орнітології Криворізького педуніверситету.

Зібрані матеріали є попередніми, робота разрахована на 3 роки.

Автор висловлює подяку Коцюрубі Валерію Віталійовичу за сприяння у проведенні збору польових матеріалів та надані консультації.

Висновки до розділу 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]