Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Висновки

  1. На обстежених ділянках нами встановлені факти загибелі від автотранспорту представників 4 класів хордових тварин: амфібії, плазуни, птахи, ссавці.

  1. Всього зареєстровано 84 випадків загибелі тварин, з них 27 - представники ссавців, 40 - птахів, 12 - амфібій та 5 - плазунів.

  1. Випадки загибелі амфібій та плазунів фіксувались нами лише в весняно-літній період. Реєстровані випадки загибелі видів, занесених до “Червоної книги України”- степової гадюки, жовточеревого полоза.

  2. В місті серед жертв переважають грак, свійський собака, хатній горобець і кішка свійська, рідше гинуть - сизий голуб і садова горлиця. На автошляхах магістрального типу поза межами міста частіше гинуть граки і собаки.

  3. Випадки загибелі хребетних тварин частіше відбуваються в межах населених пунктів, насамперед у місті. Склад жертв при цьому відрізняється від складу жертв на автошляхах поза межами населених пунктів.

  4. Виявлено, що найбільша відносна кількість жертв характерна для літнього сезону (1,505 жертв на 10км автошляхів), осінньо-зимового сезону 2003-2004 років (0,82 жертви на 10 км автошляхів), дещо менше - осінньо-зимового періоду 2002-2003 років (0,75). Найменші показники відмічені у весняний період (0,72 жертви на 10 км автошляхів).

  5. Отримані нами показники не є високими і значно уступають чисельності загиблих тварин на автошляхах Західної Європи та близькі до середніх позначок для інших регіонів України

  6. З зростанням чисельності автопарків та інтенсивності руху транспорту показники жертв можуть бути значно вищими, тому моніторинг за загибеллю тварин на автошляхах повинен бути постійним і є дуже актуальним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]