Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Розділ 4. Загибель тварин на автошляхах

На обстежених ділянках в осінньо-зимові 2002-2003, 2003-2004 років, весняний та літній періоди (Таблиці 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5) нами встановлені факти загибелі від автотранспорту представників 4 класів хордових тварин: амфібії, плазуни, птахи та ссавці.

Всього зареєстровано 84 випадки загибелі тварин, з них 27 - представники ссавців, 40 - птахів, 12 - амфібій та 5 - представники плазунів.

При аналізі видового складу не завжди ми могли говорити про видову належність, що пов`язане з поганим зберіганням загиблої тварини, або поїданням трупу граками, сірими воронами та круком.

Таблиця 4.1

Реєстровані випадки загибелі тварин на автошляхах (осінньо-зимовий аспект 2002-2003 років)

Видова належність жертви

Кількість реєстрованих жертв на автошляхах

в межах міста

автошляхи поза межами населених пунктів

Птахи

11

8

Грак

3

4

Хатній горобець

6

-

Сизий голуб

2

-

Мартини

-

2

Чубатий жайворонок

-

1

Сорока

-

1

Ссавці

13

1

Свійська собака

11

1

Свійський кіт

1

-

Пацюк сірий

1

-

Всього (п = 33)

24

9

Примітка: загальна протяжність обстежених ділянок - 440 км.

Таблиця 4.2

Реєстровані випадки загибелі тварин на автошляхах (весняний аспект 2003, 2004 року)

Видова належність жертви

Кількість реєстрованих жертв на автошляхах

в межах міста

автошляхи поза межами населених пунктів

Амфібії

1

3

Озерна жаба

1

-

Зелена ропуха

-

8

Птахи

-

2

Коноплянка

-

1

Фазан

-

1

Ссавці

3

-

Свійська собака

2

-

Сірий пацюк

1

-

Всього (п =19)

4

15

Примітка: загальна протяжність обстежених ділянок - 129,6 км.

Таблиця 4.3

Реєстровані випадки загибелі тварин на автошляхах (літній аспект 2003 року)

Видова належність жертви

Кількість реєстрованих жертв на автошляхах

в межах міста, села

автошляхи поза межами населених пунктів

Амфібії

-

3

Озерна жаба

-

1

Зелена ропуха

-

2

Плазуни

1

4

Прудка ящірка

-

1

Степова гадюка

-

1

Вуж звичайний

1

1

Полоз жовточеревий

-

1

Птахи

9

2

Хатній горобець

2

-

Сільська ластівка

-

1

Сизий голуб

2

-

Садова горлиця

2

-

Чубатий жайворонок

-

1

Гуска свійська

1

-

Курка свійська

2

-

Ссавці

3

1

Свійська собака

2

-

Кішка

1

-

Їжак звичайний

-

1

Всього (п =23)

13

10

Примітка: загальна протяжність обстежених ділянок - 152,75 км.

Таблиця 4.4

Реєстровані випадки загибелі тварин на автошляхах (осінньо-зимовий аспект 2003-2004 років)

Видова належність жертви

Кількість реєстрованих жертв на автошляхах

в межах міста

автошляхи поза межами населених пунктів

Птахи

4

4

Грак

1

3

Хатній горобець

2

-

Сизий голуб

1

-

Зеленяк

-

1

Ссавці

4

2

Свійська собака

3

1

Свійський кіт

1

1

Всього (п = 14)

8

6

Примітка: загальна протяжність обстежених ділянок - 170 км.

Таблиця 4.5

Загальні показники загибелі тварин на автошляхах по сезонам року

Кількість реєстрованих жертв на автошляхах

Сезон року

в межах міста

автошляхи поза межами населених пунктів

Всього

осінньо-зимовий аспект 2002-2003 років

(440 км)

24

9

33

весняний аспект 2003, 2004 роки (129,6 км)

4

10

14

літній аспект 2003 року (152,75 км)

13

10

23

осінньо-зимовий аспект 2003-2004 років

(170 км)

8

6

14

Всього (887,35 км)

49

35

84

Амфібії. Випадки загибелі фіксувались нами лише в весняно-літній період. Під колеса автомобілів потрапляли зелена ропуха, озерна жаба (Таблиці 4.2, 4.3). Кількість загиблих тварин значно більша, але під час автомобільних обліків значна частина з них можливо не була поміченою. Частота зустрічі їх в межах міста менша ніж в околицях населених пунктів і вище біля водойм, тому переважна кількість випадків загибелі амфібій нами реєстрована на автошляхах поза межами населених пунктів.

Плазуни. Випадки загибелі плазунів рідкісні та фіксовані нами тільки у весняно-літній період. Нами спостерігались випадки загибелі прудкої ящірки, звичайного вужа. (Таблиця 4.2, 4.3). З повідомлень респондентів (В.В. Коцюруба, В.І. Стригунов) отримані відомості загибелі степової гадюки, жовточеревого полоза, які є дуже рідкісними та занесені до Червоної книги України [15]. Подібні випадки свідчать про важливу роль, яку мають автошляхи у регулюванні чисельності рідкісних раритетних видів фауни.

Птахи. На автошляхах зареєстровано загибель 40 птахів (Таблиці 1, 2 ,3 ,4), з яких 27 реєстровані в осінньо-зимові періоди 2002-2003 та 2003-2004 років, 11 - в літній та 3 - у весняний періоди року. Переважна кількість випадків - це грак (11) і хатній горобець (10). Значно рідше зустрічались серед жертв садова горлиця та сизий голуб (2 та 5 відповідно), мартини (не визначені до виду) - 2, зеленяк -1, фазан, коноплянка, сільська ластівка - по 1; свійські птахи (курка - 2, гуска - 1). При аналізі жертв в місті та поза його межами було виявлено, що існують великі відмінності серед видового складу жертв та їх кількістю. Так, в місті серед жертв переважають хатній горобець і сизий голуб, рідше грак. Ці ж жертви на автошляхах поза межами міста зустрічаються рідше, окрім грака. Це пояснюється тим, що рух транспорту в місті більш повільний, тому серед жертв присутні переважно ті види, які досить часто живляться на вулицях, особливо біля зупинок транспорту. Вони гинуть частіше тоді, коли відлітають від зупинки на автошляхах, при цьому видимість обмежена. На автошляхах магістрального типу поза межами міста гинуть частіше граки, рідше інші види (мартини, чубаті жайворонки). При цьому велика доля серед жертв грака обумовлена його високою чисельністю в осінньо-зимовий період та концентрацією вздовж автомагістралей, особливо тоді, коли сформувався сталий сніговий покрив на агроценозах і грак вимушений живитись тримаючись на автошляхах. До цього необхідно додати, що він живиться доволі часто загиблими на автошляхах тваринами. В літній та весняний періоди грак серед жертв не реєструвався, так як цей вид в цей час має низьку чисельність і тримається в основному тільки в місцях поблизу гніздових колоній.

При цьому слід відмітити низьку чисельність серед жертв в місті видів птахів відкритих просторів, які реєстровані в основному тільки поза межами населених пунктів, виключення - осінньо-зимовий період зі сталим сніговим покровом, коли птахи тяжіють до населених пунктів. Загибель свійських птахів реєстрована тільки в населених пунктах

Ссавці. Серед зареєстрованих нами випадків загибелі ссавців (27), в осінньо-зимовий було реєстровано переважну кількість жертв (20), менше фактів загибелі встановлено для літнього (4) та весняного (3) періодів. Серед загиблих ссавців переважають собаки свійські (20), на другому місці - кішки (4). Реєстровані також випадки загибелі пацюка сірого (2) та їжака звичайного (1). Собаки свійські здичавілі частіше гинули в межах міста і переважно на вулицях і проспектах з інтенсивним рухом транспорту (вулиці Орджонікідзе, Дніпропетровське шосе, Волгоградська, Блюхера, Отто Брозовського, Харитонова, Мелешкіна, Косіора, Стрельнікова і широкі проспекти - Миру, Гагаріна). Це стосується і загибелі котів. При цьому не викликає сумніву, що найбільша кількість вказаних жертв пов`язана з швидкістю руху транспорту та часом, коли відсутній сніговий покрив і немає ожеледиці, так як в такі періоди нами жертв не відмічено. При цьому нами не враховані випадки, коли отримували ушкодження від зіткнень з транспортом ссавці (насамперед, собаки) під час їх вигулу. Такі випадки нам відомі, але вони одиничні і залежали більше від контролю самих кінологів за свійськими тваринами.

Сірі пацюки відмічені серед загиблих тварин виключно тільки в межах населених пунктів.

Ссавці, загиблі на автошляхах поза межами населених пунктів, мають фактично той же видовий склад (собаки свійські здичавілі, коти), але низьку чисельність. Їжак звичайний за вивчаємий період часу був відмічений тільки один раз поза межами населеного пункту і загинув скоріше вночі.

У результаті проведеного нами аналізу характеру жертв та особливостей автошляхів виявлено, що випадки загибелі хребетних тварин частіше відбуваються в межах населених пунктів, насамперед у місті. Склад жертв при цьому відрізняється від складу жертв на автошляхах поза межами населених пунктів.

Загибель тварин від автотранспорту залежить від інтенсивності і швидкості його руху, погодних умов і типів біотопів, через які проходить автомагістраль. Нами не зареєстровано жодного випадку загибелі тварин в місті на вулицях, які пролягають поряд з парками. Можливо, просто кількість жертв тут є мінімальною і за порівняно короткий період наших спостережень вони не були зафіксовані. Відмічено 7 випадків загибелі тварин на автошляхах в період наявності туману, димки чи смогу.

Під час ожеледиці нами не зареєстровано випадків загибелі тварин, імовірно в зв`язку з порівняно повільним рухом транспорту.

Характер видової залежності жертв зіштовхнення з автотранспортом залежав від багатьох причин, які в деяких випадках не можна було пояснити.

При аналізі кількості жертв по сезонам року (Таблиця 4.5) виявлено, що найбільша відносна їх кількість характерна для літнього сезону (1,505 жертв на 10 км автошляхів), осінньо-зимового сезону 2003-2004 років (0,82 жертви на 10 км автошляхів), дещо менше - осінньо-зимового періоду 2002-2003 років (0,75). Найменші показники відмічені у весняний період (0,72 жертви на 10 км автошляхів). Отримані нами показники не є високими і значно уступають чисельності загиблих тварин на автошляхах Західної Європи - до 120 особин на 10 км за сезон (Тварини Червоної книги, 1990) та близькі до середніх позначок для інших регіонів України - від 0,65 до 10 жертв на 10 км автошляхів (Роговий, 1995; Новак, 1995; Жуманіязов, Фесенко, 1995). Найвищий показник дуже низький у порівнянні з загибеллю тварин на автошосе Київ - Одеса (Тварини Червоної книги, 1990). З зростанням чисельності автопарків, а значить інтенсивності руху транспорту ці показники можуть бути значно вищими, тому моніторинг за загибеллю тварин на автошляхах повинен бути постійним і є дуже актуальним.

Висновки до розділу 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]