Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр.ОЧ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
141.57 Кб
Скачать

110. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність – ст.. 304 кк

Безпосереднім об’єктом злочину є моральні засади суспільства у ставленні до виховання підростаючого покоління, що забезпечують охорону неповнолітніх від негативного впливу.

Потерпілими від цього злочину є н/л особи – до 18 років.

Об’єктивна сторона злочину проявляється у втягнені н/л:

  • у злочинну діяльність

  • у пияцтво

  • у зайняття жебрацтвом, або

  • азартними іграми

Під втягуванням н/л у злочинну діяльність чи інш антигромадську діяльність слід розуміти певні дії дорослої особи, вчиненні з будь-яких мотивів, і пов’язані з безпосереднім впливом на н/л з метою викликати рішучість взяти участь в одному (чи кількох) злочинах, або займатися інш. антигромадською діяльністю. При цьому вплив м. б. як фізичний, так і психічний.

Закінченим злочин вважається з моменту здійснення дорослою особою дій, спрямованих на втягнення н/л у злочинну чи інш. антигромадську діяльність, незалежно від того, чи вчинив н/л злочин , чи інш. антигромадські дії.

Як роз’яснює Пл. ВСУ дії дорослого підлягають кваліфікації за втягнення н/л лише за умови, якщо вони утворюють певну системність (поодинокі випадки утворюють склад адмінпроступку) – див пост. Пл. ВСУ № 2 від 27.02.04 «Про застосування судами законодавства про відповідальність за втягнення н/л у злочинну чи інш. антигромадську діяльність» (п. 4,5,10).

Суб’єктом втягнення у злочинну діяльність чи інш. антигромадську діяльність н/л осіб м. б. лише особи, які (крім осудності) досягли 18-річного віку.

Суб’єктивна сторона злочину хар-ся прямим умислом, винний усвідомлює, що втягує у злочину чи інш. антигромадську діяльність н/л особу і бажає цього.

Кваліфікованими видами цей злочин стає у разі вчинення його:

  • батьком, матір’ю, вітчимом, мачухою, опікуном, піклувальником, чи особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого чи піклування про нього.

За ступенем тяжкості цей злочин є тяжким.

111. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин,їх аналогів – ст. 307кк. Кваліфіковані види

Безпосередній об’єкт злочину – правовий режим обігу цих засобів і речовин.

Предметом злочину м. б. наркотичні засоби, психотропні речовини, аналоги наркот засобів або психотроп. речовин.

Наркотичні засоби та психотроп. речовини включені до переліку, який затверджується КМУ.

Наркотичні засоби становлять небезпеку для здоров’я населення у раз зловживання ними (героїн, макова солома, канабіс тощо)

Психотропні речовини – здатні викликати у разі зловживання ними стан залежності та справляти депресивний або стимулюючий вплив на психіку людини (ЛСД, мескалін інш).

Аналоги нарк. засобів і психотр. речовин – це заборонені до обігу в Укр. речовини природного чи синтетичного походження речовини, які подібні за хім.. структурою та властивостями до наркотиків чи психотропів, включених до переліку.

Об’єктивна сторона злочину описана як вичерпний перелік альтернативних злочинних дій, а саме: виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання, збут.

Суб’єкт злочину – загальний.

Суб’єктивна сторона – прямий умисел.

Кваліфікованими видами злочину є

  • вчинення його повторно, за попередньою змовою групою осіб, особою, яка вчинила однорідні злочини, передбачені КК, із залученням н/л особи, а також збут вказаних предметів у місцях, призначених для проведення навчальних, спортивних і культурних заходів та в інш. місцях масового перебування громадян, або збут чи передача їх у місцях позбавлення волі, або якщо предметом цих дій були наркотики, психотропи, аналоги у вел. розмірах чи особливо небезпечні наркотики чи психотропи (ч. 2 ст. 307КК)

  • вчиненні організованою групою, із залученням до таких дій малолітньої особи або щодо неї, а також, якщо предметами таких дій були вказані речовини в особливо вел. розмірах (ч. 3 ст. 307 КК)

Особа, яка добровільно здала наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги і вказала джерело їх придбання, або сприяла розкриттю злочину, пов’язаному з незаконним їх обігом звільняється від крим. відповідальності за їх виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання (крім збуту).