Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр.ОЧ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
141.57 Кб
Скачать

114. Самоправство – ст.. 356 кк

Безпосередній об’єкт цього злочину - встановлений законодавством порядок реалізації громадянами своїх прав та обов’язків, нормальна управлінська діяльність та авторитет органів держ. влади і місц. самоврядування.

Об’єктивна сторона злочину проявляється у самоправстві, наслідках (значна шкода) та причинним зв’язком між ними.

Самоправство, тт. самовільне всупереч встановленого законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюють (громадяни, установи, підпр-ва чи орг.-ції), якщо такими діями заподіяна значна шкода інтересам громадянина, громадським чи держ. інтересам, або інтересам власника.

За описом об’єктивної сторони склад злочину матеріальний, тому слід встановити три ознаки, а саме: самоправство, значну шкоду, завдану право охоронюваним інтересам, причино вий зв'язок між ними

Оспорюваність дій особи означає, що інш. громадянин, підпр-во, установа чи орг-ція вважають такі дії неправомірними, вчиненим всупереч закону.

Суб’єкт злочину – загальний. Самоправні дії службової особи, які явно виходять за межі наданих її повноважень, слід кваліфікувати як перевищення влади або службових повноважень.

Суб’єктивна сторона злочину хар-ся умислом.

У випадку добросовісної помилки особи у питанні належності їй прав відповідальність виключається.

115. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань –ст. 355 кк. Кваліфіковані види

Безпосереднім об’єктом злочину є встановлений порядок виконання цивільно-правових зобов’язань, Обов’язковим додатковим об’єктом – безпека здоров’я потерпілого або його близьких родичів, їх право власності.

Об’єктивна сторона злочину полягає у примушуванні виконати чи не виконати цивільно-правові зобов’язання. Це є висловлена в категоричній формі пропозиція потерпілому вчинити чи не вчинити негайно чи в обумовлений час передбачені зобов’язанням дії щодо його предмету.

Обов’язковою ознакою є наявність погрози застосувати насильство щодо потерпілого чи його близьких родичів, пошкодити чи знищити їх майно.

Закінченим злочин вважається з моменту пред’явлення вимоги.

Суб’єктом злочину є загальний суб’єкт.

Субєктивна сторона злочину хар-ся прямим умислом.

Кваліфіковані види злочину будуть при вчиненні дій:

  • повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тіл. ушкоджень, або поєднаних з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров’я або з пошкодженням чи знищенням майна (ч. 2 ст.355КК), а також у разі

  • вчинення дій організованою групою, або поєднане з насильством, що є небезпечним для життя чи здоров’я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 355КК)

Цей злочин слід відмежовувати від вимагання чужого майна. Як роз’яснює Пл. ВСУ, відповідальність за примушування до виконання чи невиконання цивільно0праввоих зобов’язань може наставати лише тоді, коли особу примушують до виконання (невиконання) існуючого зобов’язання, що виникло на підставах, передбачених чинним законодавством. Предметом цього зобов’язання м. б гроші, майно, послуги, результати творчості тощо.

Всі інші вимоги майнового хар-ру належить кваліфікувати як вимагання (див. п. 15 абз. 3,4,5 пост. Пл. ВСУ від 06.11.09 № 10 «Про судову практику у справах про злочини проти власності»).