Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бетони шпори.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

44. Жаростійкий бетон

Жаростійкий бетон – це бетон який здатний витримувати тривалу дію високих температур і зберігати при цьому свої фізико-механічні властивості.

Як в’яжуче для жаростійкого бетону застосовують : ПЦ , ШПЦ, ГЦ і рідке скло . Для покращення структури цементного каменю і збереження міцності до в’яжучого додають мінеральні добавки ( хромітову руду ,бій шамотної, магнезитової або звичайної цегли , андезит , пемзу, паливний шлак , зола-виносу). Як дрібний і крупний заповнювачі для жаростійкого бетону використовують такі подрібнені матеріали: хромітову руду, бій шамотної магнезитової і звичайної глиняної цегли, кусковий шамот , доменний відвальний шлак, базальт, діабаз, андезит.

У процесі нагрівання початкова міцність жаростійкого бетону на цементних в’яжучих суттєво знижується , тому при виробництві їх складу треба прагнути одержати бетон максимально можливої межі міцності .

При виробництві жаростійких бетонів потрібно намагатися , щоб кількість води або рідкого скла по можливості була мінімальною.

45. Фібробетон

Фібробетон відрізняється підвищеною тріщиностійкістю, міцністю при розтягу і згині. ударною в’язкістю, опором стиранності. Вироби і конструкції з фібробетону можна виготовляти без армування спеціальними сітками і каркасами із звичайної арматури , що значно спрощує технологію виробництва виробів , знижує трудоємність процесу.

Види фібр: - Металева; - Скловолокно; - Азбестова; - Полімерна.

Азбестові волокна добре відомі і застосовувані для армування цементного каменю. Вироби, армовані ними, виготовляють у заводських умовах. Азбестові волокна мають високу міцність і вогнестійкість, стійкість до агресивної діх лугів, довговічність. Матеріали і вироби, армовані азбестовими волокнами, називаються азбестоцемент.

Полімерні волокна застосовуються для армування ніздрюватих бетонів, гіпсобетонів і інших мало пружних матеріалів.

Сталевими або металевими волокнами армують дрібнозернисті бетони, інколи і чистий цементний камінь. Сталеві фібри вводять у бетонну суміш в кількості 1-2,5% від об’єму бетону, що складє70-200 кг фібри на 1 м3 бетонної суміші. При цьому міцність бетону на розтяг збільшується на 10-30% і значно підвищується опір бетону ударам, його границя втомленості і зносостійкість.

Скляні волокна вводять у бетонну суміш в кількості 1-4% від V бетону, вони підвищують міцність бетону при розтягу і його тріщиностійкість .

В технології фібробетону найбільш складна і тонка операція введення волокон у заміс. Бетонна суміш з фібрами схильна до комкування, а фібри можуть злипатися, що значно погіршує властивості бетонної суміші і її здатність до ущільнення і забезпечення гомогенності структури фібробетону. Тому для кращого приготування суміші застосовують різні способи: вводять фібру в останню чергу в попередньо змішувану суміш цементу, води і заповнювачів, або спочатку змішують заповнювачі і волокна , а потім додають цемент і воду. Іноді для приготування суміші використовують особливі види змішувачів.

46. Силікатний бетон

Силікатні бетони - це група без цементних бетонів автоклавного тверднення на основі вапняно-кремнеземистого в’яжучого і різних мінеральних заповнювачів. Вапняно-кремнеземисте в’яжуче є продуктом спільного тонкого помелу і гомогенізації суміші вапна і кварцового піску. При автоклавній обробці ця суміш, яка змішана на воді, інтенсивно твердне і перетворюється на водостійкий камінь, який складається в основному з гідросилікатів кальцію різної основності і виконує роль цементуючої речовини. Як заповнювач використовують кварцовий пісок . Такий дрібнозернистий силікатний бетон має однорідну і монолітну структуру, досить високу міцність . Використовувати крупний заповнювач не завжди економічно доцільно, бо пісок,як правило, дешевший і доступніший, ніж щебінь і гравій.

На міцність силікатного бетону впливають параметри його складу, однорідність суміші, ступінь її ущільнення., водовміст, якість вапна і піску, режими автоклавної обробки.

Силікатобетонну суміш необхідно готувати в змішувачах з примусовим змішуванням , у віброзмішувачах і змішувачах бігункового типу . Щільність:

  • Важкий силікатний бетон ( 1800..2500 кг/м3)

  • Легкий (500…1800кг/м3)

- Особливо легкий (<500кг/м3)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]