Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бетони шпори.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

54. Первинний і вторинний захист бетону від корозії

Первинний – до технології заходів первісного захисту відносять перш за все використання відповідних вихідних матеріалів для бетону, що забезпечують його стійкість в агресивному середовищі .

Як в’яжучі матеріали слід використовувати такі види цементів: ПЦ, ПЦ з мінеральними добавками і ШПЦ; сульфатостійкий цемент; ГЦ; напружувальний цемент. Як дрібний заповнювач слід використовувати кварцовий пісок із вмістом відмулюваних частинок не більше 1% за масою. Як крупний заповнювач слід застосовувати фракційний щебінь вивержених порід .

Важливим технологічним прийомом з метою первісного захисту залізобетонних конструкцій є використання добавок - інгібіторів у бетоні з пасивуючими властивостями для запобігання первісному корозійному ураженню арматури .

Вторинний - передбачає перш за все нанесення на поверхню бетонних і залізобетонних конструкцій різних покриттів для ізоляції їх від навколишнього середовища . Тип покриття і товщина шару залежить від виду і ступеня агресивності дії середовища.

Для вторинного захисту застосовують гідрофоюізуючі , лакофарбові , обклеювальні ,облицювальні і футерувальні матеріали в різних сполученнях .

Залежно від виду і ступеня агресивності середовища при проектуванні конструкцій передбачають такі покриття..

  • Лакофарбові – при дії газоподібних і твердих середовищ;

  • Лакофарбові товстошарові – при дії рідких середовищ при безпосередньому контакті покриття з твердим агресивним середовищем;

  • Обклеювальні – при дії рідких середовищ, у ґрунтах, як непроникного підшару в облицювальних покриттях;

  • Облицювальні, в тому числі з полімер бетонів – при дії рідких середовищ в ґрунтах, як захист від механічних пошкоджень обклеювального покриття;

  • Просочування хімічними матеріалами - при дії рідких середовищ, у ґрунтах

- Гідрофобізація – при періодичному зволоженні водою або атмосферними опадами, утворенні конденсату, як обробка поверхні до нанесення ґрунтувального шару під лакофарбове покриття.

55. Фактори довговічності бетону

Бетон - один із самих надійних і міцних будівельних матеріалів. Однак на його якість впливають деякі чинники.

Фактори довговічності бетону

- Міцність

- Стислість (розтяжність)

- Морозостійкість

- Водонепроникність

У різних видах бетону дані характеристики різні. Склад бетону слід вибирати виходячи з типу конструкції і умов її експлуатації. Інакше при неправильному виборі конструкція руйнується.

На довговічність залізобетонних виробів впливають такі чинники:

- Дотримання правил їх експлуатації

- Корозія арматури

- Масові процеси заморожування або відтавання непідготовленого бетону

- Стирання і знос

- Проникність бетону

56. Види пор і дефектів структур бетонів

У мікроструктурі цементного каменю розрізняють пори таких видів:

  • Гелеві – розмірами 1.0…1.5 нм - дуже тонкі прошарки між поверхнями твердих фаз цементного гелю , які виникають внаслідок випаровування адсорбційно зв’язаної води

  • Контракційні розмірами 10-100 нм, які виникають внаслідок зменшення абсолютного об’єму тверднучої системи ( цемент вода)

  • Капілярні – результат випаровування води , яка має фізико-механічний зв'язок з агрегатами частинок цементного гелю. Розміри цих пор . починаючи із 100 нм , змінюються в широких межах . Фактично ці пори можна назвати макропорами . вони займають основу за об’ємом частину в системі пор і є , по суті, дефектами структури цементного каменю і бетону . Їхні розміри і об’єми тим більші , чим більший надлишок води в бетонній суміші , що забезпечує потрібну рухливість .

Дефекти структури бетону – макро- і мікропорожнини, ослаблені ділянки контактів цементного каменю з поверхнею наповнювачів і контакти зерен заповнювача без прошарку цементного клею. Макропорожнини утворюються за рахунок надлишкової води замішування і підсосу повітря (в жорстких сумішах). Микропорожнини (пори гелю) утворюються в основному за рахунок контракції. Ослаблені ділянки контактів цементного каменю з поверхнею заповнювачів виникають через потовщення водних плівок на поверхні заповнювачів. Безцементні контакти зерен заповнювачів є наслідком недоліків в приготуванні бетонної суміші. На поверхні бетону за рахунок зовнішнього розшарування з'являються щілини і пухкі місця, а під зернами великих частинок заповнювача і арматури – нещільні ділянки, іноді порожнечі, що утворюються від внутрішнього розшарування бетонної суміші, і мікротріщини усадочного характеру, що виникають при значному температурному і вологісному перепадах. Таким чином, в бетоні вже до прикладання навантажень завжди є різноманітні структурні дефекти і розриви, що знижують міцність бетону в порівнянні з теоретично можливою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]