Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УМПС.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
669.7 Кб
Скачать

3 Поняття про сучасну українську літературну норму. Типи мовних норм. Форми сучасної української літературної мови.

Укр. мова належить до індоєвропейської групи. Нац. укр. мова: - Вища форма (сучасно укр. літ. мова) - Нища форма (діалект, простор. слова)

Літ. мова – це оброблена, унормовлена форма загальнонародної мови, яка у писемному та усному різновидах обслуговує культурне життя народу все сфери його сусп. діяльності.

1798 р. – І. Котляревський «Енеіда» рік народження укр. літ. мови.

Мовна норма - сукупність загальноприйнятих правил реалізації мовної системи, які закріпляються у процесі суспільної комунікації. Існують такі типи норм : • орфоепічні ( вимова звуків і звукосполучень); • графічні (передача звуків на письмі); • орфографічні ( написання слів); • лексичні (слововживання); • морфологічні (правильне вживання морфем). • синтаксичні (усталені зразки побудови словосполучень, речень); • стилі стичні ( відбір мовних елементів відповідно до умов спілкування); • пунктуаційні ( вживання розділових знаків). Мовні норми історично й соціально зумовлені, стабільні, систематизовані. Але з поступом суспільства виникають потреби щодо зміни літературної норми мовної одиниці. Мовні норми характеризуються:

- системністю (наявні на всіх різних мовної системи)

- історичною зумовленістю (виникають у процесі історичного розвитку мови)

- соціальною зумовленістю (виникають у зв’язку з потребами суспільства)

- стабільністю (не можуть часто змінюватись)

4 Поняття усного та писемного мовлення. Майстерність публічного виступу. Види підготовки до виступу.

Форма сучасної укр. літ. мови:

  • Усна форма (первинна) діалогічна, непідготовлена, імпровізована, емоційна, експресивна.

  • Писемна форма (вторинна) монологічна (пов’язана з попереднім обдумув.), повний ґрунт виклад, стримана.

Найважливішими особливостями усної форми мовлення є: 1.    Усна форма мовлення відрізняється від писемної насамперед матеріальною формою реалізації: вона витворюється мовним апаратом людини й сприймається на слух. 2.    Усне мовлення характеризується ще й такою особливістю, як непідготовленість, спонтанність. 3.    Усне мовлення, порівняно з писемним, характеризується надлишковою інформативністю. 4.    Надлишковість усного мовлення проявляється в тому, що в наших репліках під час розмови або у виступі звучить багато слів, смислове навантаження яких мінімальне.

Одиницею писемного мовлення, тобто реальним проявом його, є текст. Текст виразно членується на абзаци – чітко об’єднані змістом і будовою відрізків тексту. Речення всередині абзацу перебувають в досить тісних смислових і граматичних зв’язках між собою. Публічний виступ – це один з видів усного ділового спілкування. Залежно від змісту, призначення, форми чи способу виголошення, а також обставин публічний виступ поділяється на такі жанри, як доповідь, промова, бесіда, лекція, репортаж.

Доповідь ділова містить виклад певних питань із висновками і пропозиціями. Інформація, що міститься в доповіді, розрахована на підготовлену аудиторію, готову до сприйняття, обговорення та розв’язання проблем.

Доповідь звітна містить об’єктивно висвітлені факти та реалії за певний період життя й діяльності керівника, депутата, організації чи її підрозділу тощо. Варто також укласти загальний план й усі положення та частини пов’язати в одну струнку систему викладу.

Існує 4 види підготовки до виголошення промови: — ті, що написані і читаються за конспектом; — ті, що готують заздалегідь, але не вчать напам'ять; — ті, що готують заздалегідь і вчать напам'ять; — імпровізовані (експромти). У певних випадках «пописаному» говорити просто необхідно, і не завжди тому, що промовець сам не може сказати кілька живих та яскравих слів. Просто ситуація вимагає дуже точного слововживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]