Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обб.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Мінімальна заробітна плата в місячному та

погодинному розмірах на 2012 рік3.

Строк дії у 2012 році

Розмір мінімальної заробітної плати, грн.

місячний

погодинний

січень — березень

1073

6,43

квітень — червень

1094

6,56

липень — вересень

1102

6,61

жовтень — листопад

1118

6,70

грудень

1134

6,80

До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. Виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, що діє на даний період, визначають державні тарифи у сфері оплати праці, пенсії, допомоги, інші соціальні виплати.

Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється і переглядається відповідно до статей 9 і 10 Закону України "Про оплату праці".

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб.

Вичерпний перелік видів заробітної плати та та інших заохочувальних і компенсаційних виплат міститься в інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженій наказом Держкомстату України від 13.01.2004 №54.

Виділяють також виплати, які не входять до складу фонду оплати праці: вихідна допомога при звільненні, допомога з тимчасової втрати працездатності, витрати на підготовку на перепідготовку кадрів, дивіденди, відсотки тощо.

В основу розрахунку заробітної плати покладена тарифна система оплати праці. Ця система застосовується для розподілу робіт залежно від їх складності, а працівників – залежно від їх кваліфікації та за розрядами тарифної сітки.

У тарифній системі виділяють дві основні форми оплати праці:

- почасову, при якій оплата здійснюється за визначену одиницю часу;

- відрядну, при якій оплата залежить від кількості виготовленої продукції.

При почасовій формі зарплата нараховується за такими системами оплати праці:

1) простою погодинна форма, що застосовується для оплати праці залежно від кількості відпрацьованого часу і тарифної ставки (посадового окладу) та кваліфікації працівника.

Зарплата при такій системі розраховується за формулою:

ЗП = ТСг * ВЧ,

де ЗП – заробітна плата;

ТСг – годинна тарифна ставка;

ВЧ – відпрацьований час;

2) почасово-преміальною, що застосовується з метою підвищення матеріальної зацікавленості працівників від кінцевих результатів роботи. При почасово-преміальній системі до погодинної ставки (посадового окладу) за досягнення визначних показників працівникам виплачується премія. Економічна доцільність застосування тих або інших форм і систем оплати праці визначається їх стимулюючою роллю в підвищенні ефективності діяльності кожної ділянки і підприємства в цілому.

Розрахунок здійснюється за формулою:

ЗП = ТСг*ВЧ +П(або х %п),

де П – сума премії;

%п – преміальний відсоток,на який має бути збільшено зарплату.

При відрядній формі заробітна плата нараховується за такими системами оплати праці:

1) прямою (простою) відрядною, що застосовуються для оплати праці залежно від кількості виготовленої продукції.

Формула розрахунку зарплати:

ЗП = Р*КП,

де, Р – розцінка на одиницю виготовленої продукції;

КП – кількість виготовленої продукції;

2) відрядно-прогресивною, при якій оплата праці залежить від кількості виготовленої продукції та здійснюється за формулою:

ЗП = Р1…Рі*КП1…КПі,

де Р1…Рі – динаміка зміни розцінок при зміні кількості виготовленої продукції;

КП1..КПі – динаміка зміни кількості виготовленої продукції, що впливає на розцінку;

3) Відрядно-преміальною, яка передбачає виплату працівнику, крім заробітку за відрядною розцінкою, премії за кількісні та якісні показники.

Формула розрахунку зарплати:

ЗП = Р*КП+П(або *%п),

де П – сума премії;

%п – преміальний відсоток, на який має бути збільшено встановлену розцінку;

4) Опосередковано – відрядною (непрямою відрядною), що застосовується, головним чином, на допоміжних виробництвах і встановлюється у вигляді певної частки або розрахованої на її основі розцінки від заробітної плати працівників основного виробництва. Зарплата розраховується за формулою:

ЗП = ЗПоп*Рдп(або *%дп),

де ЗПоп – заробітна плата основних працівників;

Рдп – розцінка для допоміжних працівників;

%дп – відсоток відношення зарплати допоміжних працівників до зарплати працівників основного виробництва;

5) Акордною, яка характеризується встановленням комплексної розцінки за весь обсяг виконаних працівником робіт(ремонтних, будівельних тощо). При цьому час виконання роботи особливого значення не має.

Відрядна форма оплати праці може бути як індивідуальною, так і колективною. За умови застосування першої заробіток працівника залежить лише від його індивідуальних здібностей, другої – від результатів роботи колективу, а також системи диференційованого розподілу заробітної плати колективів відповідно до особистого внеску та кваліфікації кожного з його членів.

Відрядна форма оплати праці має системи: пряма відрядна, відрядно-преміальна, відрядно-прогресивна, акордна. При прямій відрядній системі оплата праці здійснюється за кожну одиницю виготовленої продукції (виконаних робіт, послуг).

Відрядно-преміальна система передбачає, що робітникам, крім основного заробітку, нараховуються премії. Ця система стимулює покращення кількісних і якісних показників роботи, тому широко застосовується на підприємствах.

При відрядно-прогресивній системі виконані роботи оплачуються: в межах норми - за твердими розцінками, понад норми - за підвищеними прогресивно-зростаючими розцінками. Ця система має обмежене застосування, оскільки при її застосуванні темпи зростання заробітної плати можуть випереджати темпи росту продуктивності праці, що може призвести до перевитрати фонду оплати праці, підвищення собівартості продукції

Окрім основної заробітної плати, розрахованої за встановленими формами оплати праці, за працівником зберігається право на отримання різного роду доплат та надбавок. Згідно із КЗпП до основних із них можна віднести:

- доплату за суміщення професій або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. Установлюється для осіб, які виконують на тому ж підприємстві поряд із своєю основною додаткову роботу за іншою професією або посадою чи обов'язки тимчасово відсутнього працівника в межах фонду робочого часу. Розмір доплати обумовлюється колективним договором;

- доплат за роботу в надурочний час, яка встановлюється:

а) у подвійному розмірі годинної ставки - за погодинною системою оплати праці;

б) у розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації – за відрядною системою оплати праці;

- оплату роботи у святкові та неробочі дні, яка здійснюється:

а) відрядникам – за подвійними відрядними розцінками;

б) працівникам, яким платять за годинними або денними ставками,- у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

в) працівникам, які одержують місячний оклад, у розмірі:

→ одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо у святковий і неробочий день вони працювали у межах місячної норми робочого часу;

→подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад місячну норму;

- доплату за роботу в нічний час, яка провадиться у розмірі, визначеному колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки за кожну відпрацьовану в нічний час годину (з 22.00 до 6.00);

- оплату незавершенного відрядного наряду(невиконаної норми виробітку виготовлення продукції, визнаної браком, часу простою за умови, що такі події настали не з вини працівника. Провадиться у розмірі не нижче 2/3 установленої працівнику тарифної ставки).

Усі державні, кооперативні підприємства і господарські товариства повинні вести окремий облік фонду заробітної плати робітників і службовців:

  • спискового складу

  • позаспискового (позаштатного) складу;

  • разових та інших премій, які не включаються до фонду заробітної плати;

  • інших грошових і натуральних виплат робітникам і службовцям.

Джерелами коштів на оплату праці на підприємствах є кошти, одержані в результаті їх господарської діяльності; в бюджетних установах асигнування з бюджету, а також частка доходів, одержаних у результаті їх господарської діяльності.

У підприємствах недержавної форми власності й об'єднаннях громадян оплата праці здійснюється відповідно до положень, передбачених установчими документами, з дотриманням норм і гарантій в оплаті праці відповідно до чинного законодавства.

Держава згідно з Законом України «Про оплату праці» здійснює регулювання оплати праці працівників підприємств усіх форм власності шляхом встановлення розміру мінімальної заробітної плати, інших державних норм і гарантій, а також шляхом прогресивного оподаткування доходів громадян.