Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обб.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

1.2 Наукові основи обліку розрахунків за виплатами працівників

Ми проаналізували базові підручники та журнальні видання в яких розкрито дану тему, розглянули основні визначення, які пов’язані з заробітною платою, їх класифікацію та характеристику, розглянули за наведеною літературою як проводиться аналітичний та синтетичний облік розрахунків по виплатам працівникам.

  1. Таблиця 1.2

    1. Характеристика літературних джерел з бухгалтерського (фінансового) обліку розрахунків за виплатами працівникам

п/п

Автор П. І. Б.

Назва джерела, де і коли видане, стор.

Короткий зміст

1.

Н.І.Верхоглядова В. П. Шило,

С. Б. Ільіна,

Бухгалтерський фінансовий облік: теорія та практика: Навчально-практичний посібник-К.: Центр учбової літератури, 2010 р.

стор. 379-407.

Являється базовим підручником по виконанню роботи. У даному посібнику розкриті питання теоретичних основ бухгалтерського обліку, а також організації і практики обліку на підприємствах України, враховує вимоги чинного законодавства, застосування нового плану рахунків, а також Положеня (стандартів) бухгалтерського обліку. В курсовій роботі використані: визначення “заробітна плата”, класифікація та характеристика видів заробітної плати; характеристика рахунка 66 “Розрахунки за виплатами працівникам” по синтетичному обліку та його субрахунків; характеристика обліку розрахунків за виплатами працівникам.

2.

В.С. Лень

Управлінський облік. Навчальний посібник - Київ “Знання-Прес”, 2003, стор. 40-47

У посібнику висвітлюється технологія підготовки інформації для планування господарської діяльності, контролю роботи окремих підрозділів підприємства в цілому, прийняття рішень на різних рівнях управління організацією в умовах ринкової економіки. В курсовій роботі використаний синтетичний та аналітичний облік виплат працівникам.

3.

М.О. Гура

Облік видів економічної діяльності. Навчальний посібник – Київ “Знання”, 2004, стор. 119-136

У навчальному посібнику дається стисла характеристика кожного виду діяльності, розкриваються особливості та методологія бухгалтерського та податкового обліку кожного з них; містить базовий курс фінансового обліку. У курсовій роботі використані: поняття “заробітна плата”, їх форми та системи.

4.

Баланс

Бібліотека

Оплата праці. Консультації юристів – Дніпропетрівськ “Баланс-Клуб”, 2012, стор. 135-144

У даному журналі детально викладено консультації юристів для тих хто займається розрахунками заробітної плати. У курсовій роботі використана нормативна база з даної теми.

5.

Баланс

Бібліотека

Податок з доходів фізичних осіб. Консультації юристів – Дніпропетрівськ, 2012, стор. 35-39,

42-48,63-79

У даному журналі детально викладено консультації юристів,бухгалтерів-практиків,основні нормативні документи,консультаційні матеріали та нормативну базу з обчислення податку з доходів фізичних осіб. У курсовій роботі використано при розкритті податкового обліку розрахунків по виплатам працівникам.

6.

Ф.Ф. Бутинець

Бухгалтерський фінансовий обліку. Підручник – Житомир,ПП.”Рута”, 2012, стор. 129-143

У підручнику подано матеріал з теорії бухгалтерського та фінансового обліку заробітної плати, який ґрунтується на розкритті поняття ”заробітна плата”, характеристиці рахунку 66”Розрахунки з оплати праці”, розкривається документування господарських операцій, відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку,а також облік розрахунків з учасниками. У курсовій роботі використано при відображенні операцій на рахунках бухгалтерського обліку.

7.

Гарасим П.М.

“Первинний та аналітичний облік на підприємстві” Навчальний посібник. – Тернопіль. – 2005. – 464с.

У навчальному посібнику викладено методику первинного й аналітичного обліку на підприємствах промисловості, будівництва, агропромислового комплексу, транспорту торгівлі, громадського харчування, обслуговуючих галузей. Використано для характеристики первинного й аналітичного обліку розрахунків по заробітній платі.

8.

Панасюк В.М.

“Податковий облік: організація, нормативне забезпечення, податкові розрахунки, звітність” Навчальний посібник. – Тернопіль: Астон, 2003. – 304с.

У навчальному посібнику висвітлені питання обліку податку на додану вартість, обліку податку на прибуток, облік інших податків і платежів, діючий порядок оподаткування підприємств, порядок заповнення податкової звітності. Використовувався, як один із підручників при розкритті податкового обліку розрахунків по виплатам працівникам

Проаналізувавши літературні джерела можемо сказати:

1) Журнал “Податок з доходів фізичних осіб” розкриває сутність поняття «податку з доходів з фізичних осіб» та характеризує методику його розрахунку.

2) Підручник О.В. Лишеленко більш детально розкриває оплату праці працівникам, та рахунки на яких вона відображається,показує кореспонденцію рахунків,та детально розписує синтетичний та аналітичний облік заробітної плати.

3) В журналі “Оплата праці” детально викладено консультації юристів щодо законодавчої бази, яка регламентує нарахування заробітної плати, та відрахування з неї до різних фондів. Розглянуто консультації юристів, щодо законодавчої бази. Розглянуто роз’яснення спеціалістів міністерств та відомств, щодо нормативної бази, а також розглянуто типові приклади первинної документації з даної теми.

4) Журнал «Заробітна плата» проводить моніторинг законодавства про працю та заробітну плату, розглядає питання щодо: регулювання організації праці на підприємстві, трудові відносини, нормування праці, його вплив на зростання продуктивності праці, організація виплати заробітної плати, режими робочого часу, їх законодавче регулювання, адміністрування та оформлення документів (табелі, накази, розрахунки, документообіг і облікова політика), форми та системи оплати праці, їхні особливості та сфера застосування, компенсуючі та стимулюючі виплати (надбавки, доплати, премії) їх види, розміри, порядок і умови застосування, законодавче регулювання, оплата праці, відпусток, відряджень, порядок розрахунку середнього заробітку, індексація заробітної плати, розрахунки з оплати праці, бухгалтерський і податковий облік оплати праці та інших виплат працівникам, нарахування і утримання із заробітної плати податків, внесків, аліментів та інших платежів, звітність та відповідальність платників податків, допомоги з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах. Порядок нарахування та утримання єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, пільги та компенсації, пов'язані з трудовою діяльністю, страхування від нещасних випадків, порядок оформлення пенсій. Звітність до ПФУ

5) Н.І.Верхоглядова В. П. Шило у соєму підручнику описує механізм регулювання, форми та системи оплати праці, організаційно-правові аспекти трудових взаємовідносин, облік особового складу працівників, облік використання робочого часу та виробітку, порядок нарахування заробітної плати, характеристика основних видів утримань із заробітної плати, характеристика та порядок визначення відрахувань на соціальні заходи, зведений облік розрахунків з оплати праці , порядок виплати заробітної плати особливості обліку виплати заробітної плати в натуральній форм, і порядок визначення компенсації працівникам втрати частини заробітної плати узв’язку з порушенням термінів її виплати , порядок проведення індексації грошових доходів працівників

6) Підручник Ф.Ф. Бутинця подано матеріал з теорії бухгалтерського та фінансового обліку заробітної плати, який ґрунтується на розкритті поняття ”заробітна плата”, характеристиці рахунку 66 ”Розрахунки з оплати праці”, розкривається документування господарських операцій, відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку, а також облік розрахунків з учасниками. У курсовій роботі використано при відображенні операцій на рахунках бухгалтерського обліку.

7) Гарасим П.М. у своєму навчальному посібнику викладає методику первинного й аналітичного обліку на підприємствах які займаються різними видами діяльності.

8) В.С. Лень висвітлює технологію підготовки інформації для планування господарської діяльності, контролю роботи окремих підрозділів підприємства в цілому, прийняття рішень на різних рівнях управління організацією в умовах ринкової економіки.

9) М.О. Гура у своєму навчальному посібнику дає стислу характеристику кожного виду діяльності, розкриває особливості та методологію бухгалтерського та податкового обліку; містить базовий курс фінансового обліку.

9) Панасюк В.М. висвітлює питання обліку податку на додану вартість, обліку податку на прибуток, облік інших податків і платежів, діючий порядок оподаткування підприємств, порядок заповнення податкової звітності.