Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обб.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

3.4 Напрями удосконалення бухгалтерського обліку розрахунків за виплатам працівникам

Для удосконалення обліку в комп'ютерному середовищі ми використовуємо програму "1С:Бухгалтерія 7.7".

"1С:Бухгалтерія 7.7"- це програма для ведення бухгалтерського обліку, що може застосовуватись на підприємствах різних форм власності та видів діяльності

На ТВЗК “КЕТ”Золоті ворота” ми застосовуємо немережеву версію. У немережевій версії режим застосовується при роботі одного бухгалтера з однією базою даних.

Для обліку розрахунків з оплати праці призначений рахунок 66 "Розрахунки з оплати праці", по якому в програмі передбачене ведення аналітичного обліку по співробітниках театру.

Крім того, у типовій конфігурації на рахунку 66 ведеться аналітичний облік по субконто "Місяць нарахування заробітної плати", що має тип "дата". Об'єктами такої аналітики є дати початку місяців, у яких було зроблене нарахування заробітної плати (тобто був проведений документ "Нарахування заробітної плати").

За допомогою документа "Нарахування заробітної плати" можливе виконання декількох операцій:

- нарахування заробітної плати співробітникам підприємства;

- формування відомості нарахування авансу;

- внесення до інформаційної бази залишків взаєморозрахунків зі співробітниками на початок звітного періоду.

В документі "Нарахування заробітної плати" повинен бути визначений вид виплат, бухгалтерський рахунок (субрахунок) розрахунків з оплати праці, кількість робочих днів у поточному періоді нарахування заробітної плати, величина, що визначає середньооблікову чисельність співробітників.

Для нарахування основної заробітної плати співробітникам підприємства, автоматичного розрахунку сум відрахувань і утримань, формування відповідного набору бухгалтерських проводок у реквізиті "Вид виплати" слід вибрати значення "Основна заробітна плата". За допомогою документа з таким видом виплати можна одержати друковані форми платіжної та розрахунково-платіжної відомостей, відомостей відрахувань від заробітної плати до фондів, а також розрахункові листи за зазначений період по співробітниках, що вказані у його табличній частині.

Для формування відомості нарахування авансу реквізит ”Вид виплати” повинен бути встановлений у значення “Аванс”. У цьому випадку при автоматичному заповненні табличної частини документа в графу “До видачі” по кожному співробітнику будуть розміщені суми з реквізиту “Аванс” довідника “Співробітники”. Суму авансу в разі необхідності можна відредагувати вручну. Зауважимо, що в реквізиті “До видачі” показується заборгованість підприємства перед співробітниками, а не різниця між нарахованою й утриманою сумами. При проведенні документу з видом виплат “Аванс” бухгалтерські проводки не формуються.

Для введення сальдо по розрахунках з співробітниками на самому початку роботи призначений документ із видом виплати “Внесення залишків ”. У цьому випадку розрахунково-платіжна відомість містить реквізити “Нараховано”, “Подоходний”,“До видачі”.В разі необхідності можна автоматично сформувати звіт Форма №1 ДР, для чого потрібно внести дані про нараховані суми, суми утриманого прибуткового податку зі співробітників на кожен місяць звітного року окремо, тобто окремим документом “Нарахування зарплати”.

На закладці “Додатково” документу “Нарахування заробітної плати” визначається бухгалтерський рахунок витрат, на який списується сума податків та рахунок обліку валових витрат.

Для автоматичного розрахунку сум основних утримань по кожному співробітнику відповідно до бази оподаткування і ставок, зазначених для них у довіднику “Податки і відрахування” призводить натискання кнопки “Розрахувати”. При цьому у графах “Нараховано”, “Утримано”, “До видачі” відобразяться підсумкові суми всіх нарахувань, утримань по співробітнику і сума, що підлягає виплаті.

Документ “Виплата заробітної плати” призначений для формування друкованої форми платіжної відомості, бухгалтерських проводок, що відображають факт виплати заробітної плати співробітникам.

Заповнення діалогової форми документа варто почати з визначення виду виплат аналогічно документу “Нарахування заробітної плати ” та періоду, за який буде здійснюватися виплата заробітної плати співробітникам, виду виплати, а також рахунку обліку оплати праці.

В обох зазначених вище документах є кнопка “Заповнити”, призначена для автоматичного заповнення табличної частини документа. В документ “Нарахування заробітної плати” буде внесено всіх співробітників підприємства, і заповнено графу “Нараховано” відповідно до окладу, зазначеного для співробітника в довіднику “Співробітники” і числа відпрацьованих співробітником днів, зазначеного в графі “Дні”.

Для документів “виплата заробітної плати” з видом виплати “Аванс ” треба здійснити вибір одного з документів “Нарахування заробітної плати”, на підставі якого буде заповнено табличну частину документу. Як варіанти будуть запропоновані всі документи “Нарахування заробітної плати” з таким же видом виплат, що були введені в поточному місяці. Для документа “Виплата заробітної плати” з видом виплати “Основна заробітна плата” таблична частина буде заповнена поточним сальдо взаєморозрахунків по кожному співробітнику обраного підрозділу.

Висновки та пропозиції

В процесі дослідження теми курсової роботи “Бухгалтерський (фінансовий) облік розрахунків за виплатами працівникам” були зроблені такі висновки:

А) Заробітна плата - це основна форма оплати праці за виконану роботу або надані послуги згідно з трудовими договорами працівників, яка здійснюється у грошовій або натуральній формі.

Б) Виділяють дві основні форми оплати праці:

- почасову, при якій оплата здійснюється за визначену одиницю часу;

- відрядну, при якій оплата залежить від кількості виготовленої продукції.

При почасовій формі зарплата нараховується за такими системами оплати праці:

- простою почасовою, що застосовується для оплати праці залежно від кількості відпрацьованого часу і тарифної ставки (посадового окладу) та кваліфікації працівника.

- почасово-преміальною, що застосовується з метою підвищення матеріальної зацікавленості працівників від кінцевих результатів роботи.

При відрядній формі заробітна плата нараховується за такими системами оплати праці:

- прямою відрядною, що застосовуються для оплати праці залежно від кількості виготовленої продукції.

- відрядно-прогресивною, при якій оплата праці залежить від кількості виготовленої продукції.

- Відрядно-преміальною, яка передбачає виплату працівнику, крім заробітку за відрядною розцінкою, премії за кількісні та якісні показники.

- опосередковано – відрядною, що застосовується, головним чином, на допоміжних виробництвах і встановлюється у вигляді певної частки або розрахованої на її основі розцінки від заробітної плати працівників основного виробництва.

- акордною, яка характеризується встановленням комплексної розцінки за весь обсяг виконаних працівником робіт.

В) Бухгалтерський облік на ТВЗК “КЕТ” «Золоті ворота” ведеться бухгалтерією.

Г) Фінансовий облік здійснюється на рахунках 64, 65,66. Але безпосередньо облік заробітної праці відображається на рахунку 661” Розрахунки за заробітною платою”.

Д) Податковий облік даної теми здійснюється за допомогою Закону України “Про податок з доходів з фізичних осіб” та розраховується у відповідності до розмірів кожного працівника.

Е) Для удосконалення бухгалтерського(фінансового) обліку на підприємстві ТВЗК “КЕТ”Золоті ворота” застосовується програма “1С:Бухгалтерія 7.7” за допомогою можна нарахувати заробітну плату працівникам, сформувати відомість нарахування авансу та внести до інформаційної бази залишки взаєморозрахунків зі співробітниками на початок звітного періоду.

Є) Перевірка правильності ведення обліку розрахунків по заробітній платі здійснюється за допомогою аудиту. Саме за результатами аудиторської перевірки можна виявити ті помилки,які були допущені та не допустити їх повторення у майбутному.