Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уч[1]. мед Про. нагляд. 06-07.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

Тема 9. Нагляд за додержанням законів при виконанні

судових рішень у кримінальних справах, а також при

застосуванні інших заходів примусового характеру,

пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян

Суть, завдання, предмет та об'єкти нагляду за додержанням законів у ході виконання судових рішень у кримінальних справах, а також під час застосування інших заходів примусового характеру. Повноваження прокурора та особливості їх реалізації, залежно від об'єкта нагляду.

Завдання до самостійної роботи студентів

1. Вивчити питання.

1. Суть, завдання, предмет та об'єкти нагляду за додержанням законів у ході виконання судових рішень у кримінальних справах, а також під час застосування інших заходів примусового характеру.

2. Повноваження прокурора та особливості їх реалізації, залежно від об'єкта нагляду.

При вивченні визначених питань рекомендується звернути особливу увагу по-перше на специфічні риси цієї галузі прокурорського нагляду та з’ясувати у чому вони полягають, відповідно до суб’єктів відносин. Звернути увагу на предмет та завдання цієї галузі прокурорського нагляду, що випливає з 44 Закону України „Про прокуратуру”. Особливого розгляду підлягає мета нагляду - сприяти законному виконанню кримінального рішення; контролювати, щоб визначені засоби впливу діяли за своїм призначенням; забезпечити координацію та уніфікацію практики різних органів, які беруть участь у виконанні покарань та інших примусових заходів, що обмежують особисту свободу особи.

Розкрити обов’язки прокурора при здійснені нагляду у цьому напрямку при цьому обов’язково надати аналіз Наказу Генерального прокурора України від 23.05.2004 р. № 8 „Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян”.

Розкрити повноваження прокурора та особливості їх реалізації, залежно від об'єкта нагляду.

2. Вирішити тести до теми.

Література до теми

1. Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Наказ Генерального прокурора України від 26.12.2005 р. № 7. - http: // www. rada. kiev. ua / laws / pravo / new / news. html.

2. Городинец В.Б., Малинин Л.Б., Смирнов В. Б. Уголовно-исполнительное право: Учеб. Пособие / Под общ. ред. В. П. Сальникова. - СПб., 2000.

3. Колесник О. Нагляд за додержанням законів у виправних установах. // Вісник прокуратури. – 2003. - № 2(20). – С. 117.

4. Кримінально-виконавче право України: (Загальна та Особлива частини): Навч. посіб. / О.М. Джужа, С.Я. Фаренюк, В.О. Корчинський та ін., За заг. Ред. О.М.Джужи. – 2-е вид. Перероб. та допов. – . Юрінком інтер 2002. – с. 74 - 89.

5. Мычко Н.И. Прокуратура Украины: роль и место в системе государственной власти. – Донецк: Донеччина, 1999. – С. 117-131.

6. Пишньов Д.І. Оцінка ефективності прокурорського нагляду за законністю в кримінально-виконавчому провадженні, а також застосовуючи інші заходи примусового характеру, пов'язані з обмеженням особистої свободи громадян // Питання конституційно-правового статусу прокуратури України та удосконалення її діяльності: 36. наук, праць / Ред. кеш.: Л.М. Давиденко, П.М. Каркам (відп. редактори) та ін.; ІПК Генеральної прокуратури України. - Харків, 1999. – С. 204.

7. Прокурорський нагляд в України: Підручник для юридичних вузів i фак. / За ред. проф. Горшевого Ю. М. - Донецьк, 1997. – С. 245-250.

8. Прокурорський нагляд в Україні: Курс лекцій для студентів юридичних вищих навчальних закладів. – Кол. авторів: Нор В.Т., Береський Я.О., Когутич І.І., Котик З.Д., Гузела М.В., Павлишин А.А., Анікіна Н.П., Писарчук С.І. // За ред. проф. В.Т. Нора. - Львів: Тріада плюс, 2002. – С. 229-251.

9. Солодкий В. Проблеми повноважень прокурора у виконавчому провадженні. // Вісник прокуратури. – 2003. - № 10(28). – С.13 – 19.

10. Ударцов Ю. Наглядова діяльність органів прокуратури. // Вісник Прокуратури. – 2005. - № 3 (45). – С. 5