Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДСТУ Б В.2.1- 7-00 (ГОСТ 20276-99)ПолМетВизнХар...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

6.3 Подготовка к испытанию

6.3.1 В скважину устанавливают зонд та­ким образом, чтобы середина камеры зонда была расположена на отметке испытания.

При проходке скважины с применением подвижной колонны обсадных труб в грунт предварительно внедряется тонкостенный ра­бочий стакан, прикрепленный к колонне труб, из которого удаляют грунт.

ДСТУ Б В.2.1-7-2000 (ГОСТ 20276-99) с.15

Далі на відмітку випробування опускають зонд пресиометра, робоча оболонка якого змащена глинистою суспензією із бентоніто­вої глини або солідолом. В зонді пресиометра створюють тиск, що дорівнює напрузі zg,o (5.4.1) на відмітці випробування, після чого обсадну трубу трохи піднімають на висоту зонда.

6.3.2 Після встановлення зонда на відмітці випробування необхідно змонтувати пристрої для створення та вимірювання тиску у камері зонда та вимірювання переміщення оболонки зонда.

6.4 Проведення випробування

6.4.1 У камері зонда створюють тиск сту­пенями по 0,025 МПа до моменту стикання оболонки зонда зі стінками свердловини, а далі - ступенями, вказаними в таблицях 5.2 -5.4.

При визначенні тиску на стінку свердло­вини у випадку застосування гідравлічних пресиометрів незалежно від обводненості свердловини необхідно до виміряного мано­метром тиску додавати гідростатичний тиск стовпа рідини в гідромагістралі пресиометра.

6.4.2 Кожен ступінь тиску витримують до умовної стабілізації деформації грунту. За критерій умовної стабілізації деформації приймають швидкість збільшення радіуса свердловини, яка не перевищує 0,1 мм за час, указаний в таблиці 6.1.

6.4.3 Для будинків і споруд І рівня від­повідальності випробування грунтів радіаль­ними пресиометрами слід проводити у повіль­ному режимі. Допускається проводити випро­бування грунту радіальними пресиометрами у швидкому режимі у тих випадках, коли ви­конані порівняльні випробування радіальни­ми пресиометрами у повільному і швидкому режимах не менше ніж із дворазовою повто­рюваністю для даної різновидності грунту в районі проведення вишукувань.

Для будинків і споруд II і III рівнів від­повідальності випробування радіальними пресиометрами слід проводити, як правило, у швидкому режимі.

Примітка. Рівні відповідальності будин­ків і споруд прийняті за ГОСТ 27751.

6.4.4 Відліки за приладами для вимірю­вання деформацій на кожному ступені тиску проводять відповідно до таблиці 6.2.

У процесі випробування ведуть журнал, форма якого наведена у додатку Б.

Далее на отметку испытания опускают зонд прессиометра, рабочая оболочка кото­рого смазана глинистой суспензией из бенто-нитовой глины или солидолом. В зонде прес­сиометра создают давление, равное напряже­нию zg,o (5.4.1) на отметке испытания, после чего обсадную трубу приподнимают на вы­соту зонда.

6.3.2 После установки зонда на отметке испытания необходимо смонтировать устрой­ства для создания и измерения давления в камере зонда и измерения перемещения обо­лочки зонда.