Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДСТУ Б В.2.1- 7-00 (ГОСТ 20276-99)ПолМетВизнХар...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

11.6 Проведення випробування по спеціально підготовлених поверхнях (спосіб "плашок") і методом повторного зрізу

11.6.1 При проведенні випробувань за спо­собом "плашок" необхідно підготувати грунт у площині зрізу у такій послідовності:

- після випробування на зріз цілика грунту природної будови установка повинна бути частково демонтована (крім анкерного пристрою);

- цілик грунту в кільці слід перевернути зрізаною поверхнею вверх;

- поверхня зрізу повинна бути зачищена і вирівняна врівень з краями кільця;

- у виробці слід зачистити поверхню грунту і вирівняти у межах площі, діа­метр якої на 20 - 30 см повинен переви­щувати діаметр кільця.

11.6.2 У випадку випробування з поперед­нім замочуванням грунт у кільці і на зачищеній поверхні виробки замочують до заданого зна­чення вологості.

11.6.3 Після завершення підготовки грунту в площині зрізу цілик грунту слід знову перевернути і встановити на зачищену поверх­ню виробки.

Далі слід підняти кільце вверх на 5 - 10 мм для утворення в площині зрізу зазору між кільцем і поверхнею грунту виробки, змон­тувати установку в цілому і проводити вип­робування.

11.6.4 Випробування слід продовжити до тих пір, поки опір зрізу не досягне сталого значення.

11.6.5 При проведенні випробувань за спо­собом повторного зрізу спеціальна підготовка грунту в площині зрізу не потрібна.

Після завершення зрізу цілика природної будови установку частково демонтують, тиск у гідродомкратах знижують до нуля, знімають прогиноміри, що реєструють вертикальні де­формації. Показання горизонтальних проги-номірів залишаються незмінними, тобто фік­сують деформації зсуву, одержані при випро­буванні цілика.

11.6.6 У передній частині зсунутого цілика встановлюють упор для повернення цілика і домкрат, який спирається через підкладну плиту в стіну виробки. Створюючи у домкраті тиск, переміщують зсунутий цілик у вихідне положення, яке він займав до початку зсуву. При досягненні ціликом вихідного положення

11.6 Проведение испытания по

специально подготовленным

поверхностям (способ "плашек") и

методом повторного среза

11.6.1 При проведении испытаний по спо­собу "плашек" необходимо произвести подго­товку грунта в плоскости среза в такой после­довательности:

- после испытания на срез целика грунта природного сложения установка дол­жна быть частично демонтирована (кроме анкерного устройства);

- целик грунта в кольце следует перевер­нуть срезанной поверхностью вверх;

- поверхность среза должна быть зачи­щена и выровнена заподлицо с краями кольца;

- в выработке следует зачистить поверх­ность грунта и выровнять в пределах площади, диаметр которой на 20 - 30 см должен превышать диаметр кольца.

11.6.2 В случае испытания с предваритель­ным замачиванием грунт в кольце и на зачи­щенной поверхности выработки замачивают до заданного значения влажности.

11.6.3 После завершения подготовки грунта в плоскости среза целик грунта следует снова перевернуть и установить на зачищен­ную поверхность выработки.

Далее следует поднять кольцо вверх на 5 -10 мм для образования в плоскости среза за­зора между кольцом и поверхностью грунта выработки, смонтировать установку в целом и проводить испытание.

11.6.4 Испытание следует продолжать до тех пор, пока сопротивление срезу не достигнет постоянного значения.

11.6.5 При проведении испытаний по способу повторного среза специальная подго­товка грунта в плоскости среза не требуется.

После завершения среза целика природ­ного сложения установку частично демонти­руют, давление в домкратах снижают до нуля, снимают прогибомеры, регистрирующие вер­тикальные деформации. Показания горизон­тальных прогибомеров остаются неизменны­ми, т.е. фиксируют деформации сдвига, полу­ченные при испытании целика.

11.6.6 В передней части сдвинутого целика устанавливают упор для возврата целика и домкрат, опирающийся через подкладную плиту в стену выработки. Создавая в домкрате давление, перемещают сдвинутый целик в исходное положение, которое он занимал до начала сдвига. При достижении целиком ис-

ДСТУ Б В.2.1-7-2000 (ГОСТ 20276-99) с.39

прогиноміри, що фіксують горизонтальні де­формації, покажуть нульові значення.

11.6.7 Домкрат і упор для повернення цілика знімають і знову монтують установку. Проводять зсув цілика по раніше зрізаній поверхні у відповідності з вимогами 11.4.