Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц.Метр. н-п.ел..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
507.39 Кб
Скачать

Гуманітарні і соціально економічні аспекти метрології

Метрологія охоплює всі області діяльності людини. Закони природи і суспільства можуть бути виражені тільки на основі кількісних оцінок, які отримуються в результаті вимірювань. Д.І.Менделєєв по суті дав точний критерій, по якому науку можна відрізнити від псевдонауки: ''Наука починається тільки тоді, як починають виміряти. Точна наука немислима без міри''.

Метрологія супроводить людину з моменту її появи на світ - вона ще не має ім'я, але нам відомі її основні антропометричні параметри і температура. Більш того, стародавній вислів говорить: ''Людина - міра всіх речей''. Пригадайте, що різні народи і науки спрадавна використовували розміри людських органів і найпоширеніших предметів як еталонів довжини або маси: вершок, сажень, п'ядь, лікоть, аршин, ярд, дюйм, фут, шток, гран, карат і т.д.

З моменту зародження людства і понині метрологія вирішує найважливішу двоєдину задачу: забезпечення єдності вимірювань (методів вимірювань) і одноманітності засобів вимірювань. Іншими словами, необхідно, щоб результати вимірювань однакових величин, виконуваних в різних місцях за допомогою різних технічних засобів, були відтворювані з достатньою точністю.

Недотримання принципу єдності вимірювань і одноманітності засобів вимірювань спричиняє за собою дисбаланс і хаос в області виробничих, економічних, фінансових і ринкових відносин, вносить дисгармонію в гуманітарну сферу, підриває засади наукового мислення і об'єктивного аналізу. Свідоме порушення метрологічних принципів ,як правило, зв'язано з небезпечними злочинами в області економіки, безпеки праці, екології, охорони здоров'я людини, захисту прав споживача і т.д. Наприклад, підраховано, що в народному господарстві колишнього СРСР погрішність у визначенні вогкості на 1 відсоток спричиняла за собою втрати: у видобутку вугілля - 35 млн. долл. США; у виробництві зерна - 30 млн. долл.США; при настригу шерсті - 13 млн. долл.США.

Тому необхідно, щоб метрологія як загальнолюдська наука не тільки об'єднувала в собі систему знань про вимірювання і технічні засоби, але і вирішувала питання організаційно-адміністративного забезпечення єдності вимірювань і одноманітності засобів вимірювань.

До теперішнього часу склалося декілька автономних напрямів метрології як науки в цілому: теоретична метрологія, історична метрологія, законодавча метрологія, прикладна метрологія.

Метрологія вивчає наступні питання:

  1. Фізичні величини, одиниці вимірювань фізичних величин, системи одиниць.

  2. Види і методи вимірювань, еталони і засоби вимірювань.

  3. Погрішності вимірювань і засобів вимірювань, методи їх оцінки.

  4. Способи обробки, інтерпретації і представлення результатів вимірювань.

  5. Організацію міжнародних, національних, державних і відомчих метрологічних органів і служб, їх функції.

Пункт 5 відноситься до так званої законодавчої метрології. Останнім часом в сферу законодавчої метрології включені питання сертифікації продукції і послуг з метою створення гарантій їх безпеки і якості.

Метрологія знаходиться в постійному розвитку, область вимірювань розширюється, вдосконалення техніки і методик вимірювань - це шлях до фундаментальних відкриттів, оволодінню природою, підкоренню її потребам людини. Пригадаємо, що завдяки досліду Майкельсона по точному вимірюванню швидкості світла, з'явилася теорія відносності Ейнштейна; підвищення точності вимірювань дозволило вивести закон еквівалентності маси і енергії; підвищення точності вимірювань густини води привело до відкриття дейтерію і т.д.

Тут доречно пригадати вислів відомого російського вченого Б.Я.Якобі: ''Мистецтво вимірювання є могутньою зброєю, створеною людським розумом для проникнення в закони природи і підкорення її сил нашому пануванню''