Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц.Метр. н-п.ел..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
507.39 Кб
Скачать

2.Основи законодавчої метрології

2.1.Предмет законодавчої метрології

Згідно міжнародному словнику по законодавчій метрології (VJML), виданому міжнародною організацією законодавчої метрології (МОЗМ), законодавча метрологія визначається як ''розділ метрології, що має справу з одиницями вимірювань фізичних величин, методами і засобами їх вимірювання в частині обов'язкових технічних і законодавчих вимог, які переслідують мету забезпечення державної гарантії з погляду відповідної точності вимірювань. Законодавча метрологія охоплює певні види вимірювань, які регулюються статутами і регламентами".

Законодавча метрологія розглядає питання, пов'язані з досягненням єдності вимірювань і одноманітності засобів вимірювань, які потребують регламентації і контролю з боку держави.

З метою дотримання вимог законодавчої метрології встановлюється певна структура системи державного метрологічного нагляду, злагоджена і скоординована з метрологічною діяльністю інших країн і міжнародних метрологічних організацій.

В області метрології відповідальність держави розглядається як необхідність створення і забезпечення функціонування розвинутої метрологічної інфраструктури і реалізації конкретних нормативних актів з метою досягнення прийнятного рівня достовірності результатів вимірювань, гарантування здоров'я і безпеки населення, підтримка промисловості, освіти, науки і культури, конкурентоспроможності вітчизняної продукції. У ряді країн зараз простежується тенденція розповсюдження метрологічного законодавства також і на сферу інформаційних технологій.

Законодавча метрологія в Україні спирається на систему законодавчих, правових і нормативних актів, які в міру свого значення розташовуються по певній ієрархічній схемі:

  • Конституція України;

  • Закони України;

  • Укази Президента України;

  • Ухвали Верховної Ради України;

  • Декрети Кабінету Міністрів України;

  • Державні стандарти (мають силу законів);

  • Технічні умови на продукцію, товари і послуги;

  • Галузеві стандарти;

  • Стандарти підприємств;

  • Інструктивні листи і методичні вказівки

Зважаючи на те, що побудова законодавчої і нормативної бази України до теперішнього часу ще не завершена, слід брати до уваги, що Верховна Рада України своєю ухвалою від 12 вересня 1991 року N 1545-12 ''Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу ССР'' визначила , що до ухвалення відповідних актів законодавства України на її території застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, які не суперечать Конституції і законам України.

У зв'язку з цим довгий час залишалися і багато в чому ще залишаються в силі вимоги ухвал Ради Міністрів СРСР і Української РСР щодо організації і регламентації робіт по стандартизації, метрології і якості продукції.

Крім того, вважаються діючими на території України державні стандарти Союзу РСР, галузеві і республіканські стандарти, технічні умови, будівельні норми, правила і інші нормативно-технічні документи, які поки що не відмінені або не замінені новими нормативними актами незалежної України.

Основним державним органом метрологічної діяльності в Україні з моменту отримання нею незалежності є Державний комітет України із стандартизації, метрології і сертифікації.