Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
компьютерная схемотехника.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
8.25 Mб
Скачать

2.4. Лабораторний практикум. Дослідження схем комбінаційних цифрових пристроїв

У першому пункті лабораторної роботи досліджується лінійний дешифратор з активним рівнем логічної одиниці. Після створення схеми дослідження складається таблиця істинності, з аналізу якої робляться висновки щодо призначення схеми.

У другому пункті досліджується демультиплексор. Для дослідження використовується мікросхема демультиплексора 74138 з бібліотеки Electronics WorkBench та логічний аналізатор. Після створення схеми дослідження складається таблиця істинності, з аналізу якої робляться висновки, щодо призначення схеми.

Рис. 2.19. Схема компаратора трирозрядних кодових слів

Звіт про виконання лабораторної роботи складається із отриманих таблиць істинності та висновків щодо призначення дешифратора та демультиплексора.

Контрольні запитання та завдання

1. Пояснити призначення та зобразити структурну схему шифратора.

2. Пояснити призначення та зобразити структурну схему найпростішого дешифратора (а – з нульовим активним рівнем вихідного сигналу, б – з одиничним активним рівнем вихідного сигналу).

3. Дати порівняну характеристику двох типів дешифраторів – лінійного та прямокутного.

  1. Пояснити призначення та зобразити структурну схему мультиплексора.

  2. Пояснити призначення та зобразити структурну схему демультиплексора.

  3. Пояснити застосування мультиплексорів та демультиплексорів у техніці зв’язку.

  4. Пояснити призначення та зобразити структурну схему перетворювача стандартного двійкового коду в код Грея.

  5. Поясніть сутність та практичну реалізацію кодування з контролем на парність.

  6. Що таке схеми згортки? Для чого вони використовуються?

  7. Знайдіть значення контрольного біта в кодах з контролем на парність у кодових комбінаціях: а) 00101101, б) 011101110, в) 11100000.

  8. Що таке компаратори слів? Які функції вони реалізовують?

Розділ 3. Аналіз і синтез послідовнісних функціональних цифрових вузлів

Послідовнісні схеми, або ЦА з пам’яттю, реалізовують ЛФ, значення яких у даний момент часу визначаються не тільки сукупністю значень вхідних змінних у цей же момент часу, але й попереднім станом схеми (попередніми значеннями вхідних змінних).

До послідовнісних цифрових вузлів відносять: тригери, регістри, лічильники, дільники частоти слідування імпульсів, схеми порівняння поточного і попередніх станів; перетворювачі паралельної двійкової інформації у послідовну та навпаки, накопичувальні суматори та ін.

У техніці зв’язку послідовнісні схеми застосовуються дуже часто. Наприклад, лічильники застосовуються в пристроях фазової корекції, вимірювальних приладах цифрового типу, у перетворювачах циклів та інших вузлах засобів зв’язку. На основі лічильників реалізовуються дільники частоти слідування імпульсів. Регістри широко використовуються в спеціальній апаратурі, з їхньою допомогою здійснюється кодування дискретної інформації, виконуються допоміжні операції з тимчасового зберігання та перетворення кодових слів у процесорах обчислювальної техніки.