Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІVкурс лекції синтаксис-Мовчан.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
347.14 Кб
Скачать

Складнопідрядні речення з підрядними займенниково-співвідносними

Займенниково-співвідносними назива­ються такі складнопідрядні речення нерозчленованої струк­тури, в яких підрядна частина стосується співвідносного (вка­зівного) слова головної, розкриваючи і пояснюючи його зна­чення.

Співвідносні слова, функцію яких виконують звичайно вказівні займенники і прислівники займенникового похо­дження, як відомо, лексично неповноцінні, не визначені і по­требують розкриття їхнього значення, у зв'язку з чим голов­на частина цих речень наповнюється відповідним значен­ням тільки в поєднанні з підрядною. Так у реченнях: Хто сіє хліб, хто ставить дім, хто створює поему, той буде предком дорогим нащадкові своєму (Рил.) і Все, що здобуте кров'ю і потом, у нашій славі ожило (Мал.) співвідносні слова той, все, що виконують у го­ловній частині роль підмета, надто загальні і потребують конкретизації, розкриття їхнього значення, що й здійсню­ється у першому реченні за допомогою трьох однорід­них підрядних частин, поєднаних з головною за допомо­гою сполучного слова хто, а в другому — за допомогою однієї підрядної, приєднаної до головної сполучним сло­вом що.

Співвідносні слова можуть виступати у ролі різних членів речення: 1) підмета: Те, що пройшло, навіки одшуміло (Мал.); 2) присудка: Гора така, що з неї спускалися цілий день (Гонч.); 3) додатка: Іван продав усе, що мав (Вас.); 4) обставини способу дії: Хай суд іде так, як велять йому народи (Ян.); 5) обставини місця: Піти туди, куди серце кличе й обов'язок (Коц.).

Предикативні частини займенниково-співвідносних склад­нопідрядних речень пов'язуються в одне ціле за допомогою сполучних слів хто, що, який, котрий, чий, як, де, куди, звідки, скільки, наскільки і сполучників що, щоб, наче, ніби та ін., яким у головній частині відповідають співвідносні слова, внаслідок чого і виникає співвідносність вказівних співвідносних слів головної частини і сполучних слів та сполучників підрядної, яка найчастіше виступає у вигляді таких моделей: 1) той, та, те — що, як, щоб; 2) такий, так, стільки, настільки — як, наче, мов, неначе; 3) та­кий, стільки, настільки — що, щоб та ін.

Складнопідрядні з підрядними обставинними

Складнопідрядні речення з підрядними часу

Складнопідрядні речення з підрядними часу — це такі складнопідрядні речення розчленованої структури, підрядні частини яких вказують на час або період тривання дії голов­ної частини.

Підрядні частини цих речень, як правило, відносяться до головної частини в цілому і залежать від неї. Вони відповідають на питання коли? як довго? з яких пір? до яких пір? з якого часу? до якого ч а с у? тощо і поєднуються з головною частиною за допомо­гою сполучників як, як тільки, ледве та ін.

За співвідношенням дії головної і підрядної частин часові складнопідрядні речення поділяються на дві групи: 1) склад­нопідрядні часові речення з відношенням одночасності, коли дії підрядної і головної частин відбуваються водночас: Поки сонце з неба сяє, тебе не забудуть (Т. Ш.); 2) складнопід­рядні часові речення з відношенням різночасності, коли дія підрядної частини почалася раніше, ніж дія головної: Коли баркас наблизився, Мемет покинув кав'ярню і подавсь на берег (Коц.), або коли дія підрядної частини відбувається після дії головної: А мати стояла нерухомо, доки син на горб не вийшов (Гол.).

Підрядні частини складнопідрядних часових речень мо­жуть стояти перед головною частиною, після неї і всередині її: Ну вже тепер, як тільки насмілюся, так і підійду (М. В.) і наведені вище приклади.