Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_marketingu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.42 Mб
Скачать

3.2. Маркетингові організаційні структури

Маркетингові організаційні структури - це сукупність підрозділів – групи досліджень ринку, замовлень і планування, управління процесами товароруху, збуту готової продукції, ціноутворення, комунікації, сервісу, маркетингового контролю та аналізу, закупівель тощо. Кожне підприємство самостійно формує свою маркетингову структуру. Однак існують кілька типових моделей, серед яких виділяють:

  • Неінтегровані маркетингові структури – це сукупність відповідних підрозділів, нескоординованих у своєму впливі на споживача;

  • Інтегровані маркетингові структури – здійснюють свою діяльність комплексно і управляються з одного координаційного центру.

Рис. 1. Неінтегрована маркетингова структура.

Рис. 2. Інтегрована маркетингова структура.

Інтегровані маркетингові структури можуть бути таких типів:

  • Функціональна модель - діяльність фахівців організована, виходячи з функцій маркетингу (маркетингові дослідження, реклама, збут);

  • Товарна модель – служба маркетингу організована на основі управління окремими товарами чи товарними марками;

  • Модель, орієнтована на споживачів (ринки) – служба маркетингу поділяється на декілька підрозділів, які несуть відповідальність за розробку і впровадження маркетингового комплексу на певних ринках;

  • Матрична модель – поєднання попередніх моделей.

Рис.3. Функціональна модель побудови відділу маркетингу.

Рис.4. Товарна модель побудови відділу маркетингу.

Рис.5. Модель організації маркетингу, орієнтована на споживачів (ринки).

Рис.6. Матрична модель побудови маркетингової організаційної структури.

Матеріали для самостійного опрацювання

Тема: Маркетинг: проблеми ХХІ сторіччя.

Питання для опрацювання

  • Зростання частики некомерційного маркетингу у ХХІ ст.

  • Розвиток інформаційних технологій.

  • Прискорена глобалізація економічних процесів.

  • Зміни у світовій економіці.

Розділ 2 Аналіз маркетингових можливостей

Лекція 1. Глобальне маркетингове

середовище

Ключові слова і терміни: маркетингове середовище, мікросередовище, макросередовище, демографічне середовище, економічне середовище, природно-географічне середовище, технологічне середовище, політичне середовище, культурне середовище.

1.1. Поняття маркетингового середовища

Маркетингове середовище підприємства складається з багатьох осіб та сил, які діють поза нею та впливають на розвиток і підтримку службами маркетингу взаємовигідних стосунків з цільовими споживачами. Маркетингове середовище створює можливості та загрози діяльності підприємства. Успішні компанії усвідомлюють, наскільки важливо постійно стежити за змінами маркетингового середовища і своєчасно адаптуватися до них.

Маркетингове середовище можна поділити на мікросередовище та макросередовище. Мікросередовище складається з сил і діючих осіб, з якими підприємство має безпосередній контакт і сукупність яких створює систему доставки споживчої цінності або впливає на здатність підприємства обслуговувати своїх цільових споживачів - саме підприємство, посередники, постачальники, конкуренти, споживачі та контактні аудиторії.

Макросередовище представлене більш загальним зовнішніми чинниками, що справляють вплив на все макросередовище: демографічними, економічними, технологічними, політичними і культурними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]