Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_marketingu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.42 Mб
Скачать

3.1. Розробка маркетингового комплексу

Після вибору загальної стратегії досягнення конкурентних переваг, підприємство може перейти до детального планування маркетингового комплексу.

Маркетинговий комплекс ­– це сукупність маркетингових засобів, що піддаються контролю, які підприємство використовує з метою одержання бажаної реакції цільового ринку.

У маркетинговий комплекс входить все, що підприємство може використати для впливу на попит на свій товар. Усі можливості можна розділити на чотири групи:

  • Товар - комбінація власне товарів і обслуговування, що підприємство пропонує цільовому ринку;

  • Ціна – це кількість грошей, що повинні сплатили покупці, щоб одержати товар;

  • Методи розповсюдження товару, включають дії підприємства, які роблять товар доступним цільовим споживачам;

  • Методи просування товару – це дії, за допомогою яких підприємства поширюють інформацію про переваги товару та переконують цільових споживачів його купувати.

Рис. 1. Структура маркетингового комплексу.

3.2. Реалізація маркетингу

Найкраща маркетингова стратегія може бути неефективною, якщо підприємство неспроможне реалізувати її належним чином. Реалізація маркетингу - це процес перетворення маркетингових планів у маркетингові заходи з метою досягнення стратегічних цілей маркетингу. Для реалізації маркетингових планів та стратегій потрібна злагоджена робота на всіх рівнях маркетингової системи. Менеджери з маркетингу приймають рішення відносно цільових сегментів, торгових марок, упаковок, ціноутворення, методів просування та збуту товарів. Разом з технологічним відділом маркетологи обговорюють дизайн товару, з виробничим – питання виробництва і управління запасами, з фінансовим – питання фінансування і використання готівки. Здійснюється співпраця також з рекламними агенціями, з представниками засобів масової інформації. Успішна реалізація маркетингу залежить від того, наскільки вдало підприємство підбирає співробітників, від її організаційної структури, від системи прийняття рішень і схеми заохочень, а також від уміння підприємства створити програму дій, що забезпечувала б підтримку обраної стратегії. На всіх рівнях підприємство повинно укомплектовуватись кадрами, що мають необхідні навички, мотивацію і особисті якості.

Насамкінець для успішної реалізації, маркетингові стратегії повинні відповідати загальній культурі підприємства. Культура підприємства – це система цінностей і переконань, що розділяють співробітники організації.

Матеріали для самостійного опрацювання

Тема 1: Планування стратегій виробничих підрозділів.

Питання для опрацювання

  • Роль маркетингу у стратегічному плануванні.

  • Роль відділів маркетингу на підприємстві.

  • Створення підприємствами мережі доставки споживчої цінності.

  • Організація відділу маркетингу.

Тема 2: Управління маркетинговими заходами.

Питання для опрацювання

  • Взаємозв’язок функцій управління маркетингом.

  • Маркетинговий аналіз.

  • Структура плану маркетингових заходів.

  • Реалізація маркетингу.

  • Контроль маркетингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]