Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osn_krim_prava_sociolog.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

Тема 13. Злочини проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності (4 години)

Заняття № 1

1. Бандитизм.

2. Терористичний акт.

3. Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем;

4. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, відмінність від недбалого зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів.

5. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

Задача № 1

У. сів за кермо батькового автомобіля і вирішив спробувати проїхатися. В результаті він збив М., спричинивши останньому легкі тілесні ушкодження. Чи підлягає кримінальній відповідальності У.? За яких умов?

Варіант: У. був за кермом автомобіля з подвійним управлінням, в присутності інструктора.

Задача № 2

Громадянин К., будучи патріотом України, організував у власному селі козацьку общину, у якій намагався відродити традиції Запорозької Січі. Члени козацької общини дотримувались воєнної дисципліни і мали зброю. Чи підлягає К. кримінальній відповідальності?

Задача № 3

Б., Л. і Д., озброївшись обрізами мисливських рушниць, а також обрізами до них, вирушили автомобілем під керуванням Б. у напрямку до м. Умань. Побачивши на 2-му кілометрі автошляху Умань - Краківець АЗС, Б. запропонував здійснити на неї напад. Узгодивши план і розподіливши між собою ролі, Б., Л. і Д. у масках на обличчях і з обрізами в руках підійшли до АЗС. Д. залишився на вулиці, а Б. і Л. увірвалися в приміщення, де знаходились працівники АЗС. Погрожуючи їм зброєю, нападники заволоділи грошима в сумі 2 тис. 727 грн. Вирішити питання щодо відповідальності.

Задача № 4

Загрожуючи вибухом, М. наказала екіпажу літака ТУ-134, який виконував рейс Київ-Москва, змінити курс і летіти до Стамбулу. Прикинувшись, що виконує цю вимогу, екіпаж посадив літак у Семфирополі. Під час затримання М. в неї було вилучено згорток з молотком і кухонним ножем, які вона видавала за бомбу. Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Заняття № 2

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти громадського порядку та моральності.

  2. Групове порушення громадського порядку, відмінність від масових заворушень.

  3. Хуліганство.

  4. Жорстоке поводження з тваринами.

  5. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

Задача № 1

А., Б. та В. біля будинку Верховної Ради України під час роботи народних депутатів у сесійній залі організували мітинг. Його учасники заблокували рух транспорту та вимагали виконання їх вимог і погрожували зняти блокування руху транспорту до тих пір, поки їх вимоги не будуть виконані. У зв’язку з цим працівники міліції мали намір звільнити проїжджу частину вулиці. Організатори мітингу почали закликати учасників мітингу не виконувати вимоги працівників міліції, бо таким чином не буде забезпечено виконання вимог, які вони висунули до парламенту. Дайте кримінально-правову оцінку діям організаторів мітингу.

Задача № 2

Перебуваючи у міському автобусі С. у стані сп’яніння почав ображати та статево домагатися до жінок. На зауваження Н. він вдарив того кулаком по голові, заподіявши легке тілесне ушкодження без розладу здоров’я.

Варіант 1. Н. було заподіяно легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.

Варіант 2. С. на зауваження Н. вийняв ніж типу «метелик» та завдав тому поранення, які були визнані як середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Варіант 3. Н. був працівником міліції.

Дайте кримінально-правову оцінку діям С.

Задача № 3

Перебуваючи у готелі С. запропонував Т., подзвонивши по телефону за плату вступити в статевий контакт з жінками у нього на квартирі, на що Т. погодився. Причому номера телефонів кімнат готелю та дані про інших мешканців готелю надавала йому прибиральниця готелю К., яка таким чином могла дізнаватись про матеріальне становище мешканців готелю. Сексуальні послуги «клієнтам» з готелю надавали 14-річня А. та 18-річна Ю., які раніше запропонували С. на випадковій зустрічі таким чином заробляти гроші.

Варіант 1. Т. вступив у статевий зв’язок тільки з А.

Варіант 2. Т. вступив у статевий зв’язок тільки з Ю.

У діях яких осіб виявляються ознаки складів злочинів передбачені Кримінальним кодексом України?

Задача № 4

С., з хуліганських мотивів, облив сірчаною кислотою щенят, які жили у дворі його будинку. Кваліфікуйте дії вчинені С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]