Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Медсестринство в хірургії(Профілактика інфекцій...doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
173.57 Кб
Скачать

Правила поведінки в операційній

Робота в операційній повинна бути організована так, щоб ніщо не заважало проведенню операції. Все необхідне повинно бути передбаченим. Працювати потрібно без зайвого поспіху, невиправданого зволікання і залучення додаткових членів операційної бригади.

Особливий режим операційного блоку пов'язаний з тим, що головним джерелом мікрофлори операційного блоку є людина. Отже, чим менше людина буде знаходитись в операційному блоці, тим менше вірогідність його забруднення. Вхід в операційний блок повинен бути один. Усі співробітники його повинні бути одягнені в спеціальні халати або костюми ( брюки і куртка), які по кольору відрізняються від одягу інших відділень. Виходити в операційному одязі за межі операційного блоку заборонено. Перед входом в операційну всі члени операційної бригади одягають шестишарову маску, яка повинна щільно прилягати до обличчя, ретельно прибирають волосся під шапочку і одягають бахіли. В операційний блок категорично забороняється заходити у вуличному взутті і входити персоналу , що не бере участі в операції. Особи, які безпосередньо не зайняті в операції (студенти, курсанти), допускаються в операційну в супроводі старшого (викладача). Форма їхнього одягу повинна бути така: хірургічний халат, тапочки, маска, бахіли. Забороняється входити в шерстяному одязі. Переміщення присутніх в операційній повинно бути мінімальним. Вони не повинні заважати роботі і порушувати правила асептики.

Забороняють наближатися до операційного столу і хірурга ближче ніж на півметра, заходити в зону між операційним і великим матеріально-інструментальним столом.

Спілкування членів операційної бригад повинно бути мінімальним (тільки між хірургом, асистентами і операційною медичною сестрою). Будь-яке і переміщення в операційній повинно визначатись необхідністю допомоги в проведенні операції.

Медичні працівники операційного блоку повинні слідкувати за собою. При наявності найменших гнійників, каріозних зубів, тонзиліту вони повинні пройти курс лікування. Всі працівники операційного блоку, повинні регулярно проходити бактеріологічний контроль. При наявності хронічних джерел інфекції і відсутності ефекту від лікування їх переведуть на інше місце роботи.

Діяльність операційної сестри

Робота операційної сестри дуже відповідальна. Від неї залежить . рівне, спокійне виконання операції. Під час операції вона не повинна робити зайвих рухів, тим більше відходити від інструментального столу, знати хід операцій та до операції підготувати інструментарій. Обов'язки операційної сестри полягають в подальшому:

  1. Готує операційну та учасників до проведення операції.

  2. Слідкує за дотримання правил асептики й антисептики всім персоналом, який знаходиться в операційній.

  3. Слідкує за своєчасним постачанням хворого в операційну, вірним розміщенням його на операційному столі й транспортуванням з операційної.

  4. Надає допомогу учасникам операції при її проведенні, забезпечує учасників необхідними інструментами, матеріалами, апаратурою.

  5. Слідкує в ході операції за своєчасним поверненням інструментів та перев'язувального матеріалу.

  1. По закінченню операції збирає інструменти, перераховує їх; проводить відповідну обробку інструментів.

  2. Слідкує за своєчасним направленням на гістологічне та бактеріологічне дослідження матеріалу, взятого під час операції від хворого.

  3. Готує білизну, перев'язувальний та шовний матеріал, одежу, маски, інструменти та апарати до стерилізації; контролює якість стерилізації.

  4. Веде необхідну обліково-звітову документації.

  5. Приймає ти здає чергування по операційному блоку, перевіряє наявність стерильної білизни, матеріалів, розчинів, інструментарію та ін., необхідних для чергування, налагодженість апаратури, санітарний стан операційної. Після закінчення чергування проводить підрахунок використаної операційної білизни та матеріалів, які залишилися для наступної зміни.