Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_pravo_metod.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
953.34 Кб
Скачать

Тема 16. Правова охорона довкілля в населених пунктах, на транспорті, в промисловості та сільському господарстві

У процесі підготовки теми студенти повинні з’ясувати правові засоби охорони довкілля в різних сферах життєдіяльності людини. По-перше, потрібно розглянути норми екологічного законодавства, які мають на меті охорону навколишнього природного середовища, життя і здоров’я людей у містах, селищах міського типу та інших населених пунктах. Слід знати та вміти характеризувати основні напрямки охорони довкілля в населених пунктах, правове регулювання планування та забудови територій, забезпечення санітарного режиму, охорони зелених насаджень, боротьби з шумом тощо.

При вивченні проблем, пов’язаних з охороною довкілля при здійсненні сільськогосподарської діяльності, необхідно враховувати, що сільське господарство – це галузь найбільш активної взаємодії суспільства і природи. Цим зумовлені два основні напрямки охорони навколишнього середовища від шкідливого впливу аграрного господарювання (внаслідок забруднення сільськогосподарськими відходами, хімічними речовинами, що застосовуються для підвищення врожайності чи знищення шкідників тощо). Необхідно знати, які саме природні об’єкти зазнають негативного впливу в сільському господарстві; якими правовими заходами забезпечується їх охорона та безпека продукції сільського господарства. Особливу увагу слід звернути на охорону сільськогосподарських земель від псування та забруднення, правове регулювання використання пестицидів і агрохімікатів у сільському господарстві. Щодо другого напряму – захисту сільського господарства від шкідливих антропогенних і природних чинників – то він більш детально вивчається в курсі аграрного права. Однак для потреб вивчення курсу екологічного права слід розглянути основні аспекти, що впливають на безпеку продуктів харчування та довкілля.

Наступне питання теми присвячене правовій охороні довкілля в промисловості. Потрібно розглянути заходи щодо екологізації металургійної, вугільної, хімічної та інших галузей промисловості, які в сучасних умовах є основними забруднювачами довкілля, а також шляхи зменшення шкідливого впливу промислового виробництва та загальні вимоги до охорони довкілля в процесі господарської діяльності. Далі слід окреслити коло прав та обов’язків екологічної служби підприємства з приводу здійснення виробничого екологічного контролю, основні екологічні вимоги щодо товарів та іншої продукції промисловості. Окремим блоком відповіді має бути висвітлення правил поводження з відходами промислового виробництва.

Вивчення проблем охорони довкілля на транспорті повинно базуватися на аналізі норм законів України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про охорону атмосферного повітря”, “Про транспорт” та інших нормативних актів, що регулюють екологічні вимоги до експлуатації автомобільного, повітряного та інших видів транспорту.

При опрацюванні питання щодо охорони довкілля в сфері атомної енергетики необхідно звернути увагу на правовий режим використання і видобування уранових руд; порядок здійснення державного нагляду за використанням ядерних установок; використання радіоактивних речовин та інших джерел іонізуючого випромінювання; правовий режим поводження з радіоактивними відходами; відповідальність за порушення законодавства про ядерну та радіаційну безпеку.

Завершується вивчення теми розглядом поняття зон надзвичайних екологічних ситуацій, підстав та порядку оголошення місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації, правового статусу й соціального захисту громадян, що постраждали від надзвичайних екологічних ситуацій, правового забезпечення запобігання надзвичайним екологічним ситуаціям та їх ліквідації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]