Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_pravo_metod.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
953.34 Кб
Скачать

Тема 13. Правовий режим територій і об’єктів природно-заповідного фонду та екологічної мережі україни

Поняття екологічної мережі України. Загальна характеристика формування екологічної мережі України та її об’єктів.

Поняття об’єктів природно-заповідного фонду. Загальна правова класифікація об’єктів природно-заповідного фонду. Цільове призначення об’єктів природно-заповідного фонду. Право власності на території та об’єкти природно-заповідного фонду.

Правові засади функціонування окремих видів природно-заповід­них територій та об’єктів. Особливості природокористування в природних і біосферних заповідниках. Особливості природокористування в національних природних, регіональних ландшафтних парках. Зонування природно-заповідних територій.

Порядок створення та оголошення територій і об’єктів природно-заповідного фонду.

Правова охорона об’єктів природно-заповідного фонду.

Відповідальність за порушення законодавства України про природно-заповідний фонд.

Тема 14. Правове регулювання використання та охорони рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів

Законодавство про рекреаційні, лікувально-оздоровчі зони та курорти. Поняття рекреаційних зон, їх юридичні ознаки. Склад рекреаційних зон. Види рекреаційних зон. Правовий режим рекреаційних зон. Поняття лікувально-оздоровчих зон. Поняття курортів та особливості їх правового режиму. Курортні зони. Юридичні ознаки курортних і лікувально-оздоровчих зон. Види курортних і лікувально-оздоровчих зон.

Право власності на землі рекреаційного і лікувально-оздоровчого призначення. Особливості використання рекреаційних зон. Особливості використання лікувально-оздоровчих зон і курортів.

Правова охорона рекреаційних, курортних і лікувально-оздоровчих зон. Вимоги до господарської діяльності, що проводиться в межах рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

Тема 15. Правова охорона атмосферного повітря

Поняття правової охорони атмосферного повітря, її законодавче забезпечення.

Загальна характеристика права користування атмосферним повітрям, його особливості. Види права користування атмосферним повітрям. Використання атмосферного повітря для забезпечення життєдіяльності людини. Використання атмосферного повітря як сировини основного виробничого призначення. Ліміти використання атмосферного повітря як сировини основного виробничого призначення. Використання атмосферного повітря для викидів забруднюючих речовин. Використання атмосферного повітря з метою штучної зміни стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях. Фактори, що впливають на зміну погоди та клімату.

Суб’єкти права користування атмосферним повітрям. Обов’язки суб’єктів права користування атмосферним повітрям.

Правове регулювання стандартизації та нормування у сфері використання та охорони атмосферного повітря. Поняття екологічних стандартів у сфері використання та охорони атмосферного повітря. Мета встановлення стандартів. Екологічні нормативи. Їх види та відмінність від екологічних стандартів. Тимчасовий шкідливий вплив на атмосферне повітря за відсутності екологічного нормативу.

Тема 16. Правова охорона довкілля в населених пунктах, на транспорті, в промисловості та сільському господарстві

Поняття правової охорони довкілля в населених пунктах. Екологічні вимоги до планування та забудови територій. Зонування земель у населених пунктах. Забезпечення санітарного режиму в населених пунктах як форма правової охорони довкілля. Правові заходи охорони джерел централізованого водопостачання. Вимоги до якості питної води, атмосферного повітря та інших компонентів довкілля.

Правова охорона довкілля в сільському господарстві: поняття та основні напрямки. Екологічні вимоги при здійсненні меліорації земель і хімізації сільськогосподарського виробництва. Особливості охорони земель та інших природних ресурсів при проведенні сільськогосподарської діяльності.

Поняття правової охорони довкілля в промисловості. Основні напрямки охорони навколишнього природного середовища в промисловості. Забезпечення екологічної безпеки та охорони довкілля в атомній енергетиці.

Поняття правової охорони довкілля на транспорті. Особливості природоохоронних заходів при експлуатації автомобільного, залізничного, водного, трубопровідного та авіаційного транспорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]