Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рабМЕ_ред1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
700.42 Кб
Скачать

Тема 2. Національні економіки та їх взаємодія

Позиціювання країн у системі світової економіки. Класифікація країн світу за різними критеріями. Характеристика основних груп країн, що входять до світового господарства. Показники економічного потенціалу та рівня розвитку країн. Показники відкритості національної економіки.

Економіка розвинутих країн світу. Особливості розвитку та співробітництва країн Північної Америки. Стан та перспективи подальшого розвитку країн Західної Європи: провідні, малі, периферійні та карликові європейські економіки. Економіка розвинутих країн Тихоокеанського регіону. Нові індустріальні країни “дракони” та Ізраїль у системі світового поділу праці.

Економіка країн, що розвиваються. Диференціація країн, що розвиваються: нові індустріальні країни “тигри” та НІК Латинської Америки, країни-експортери нафти, країни-демографічні гіганти, найбільш розвинуті країн і (Туреччина та Південно-Африканська республіка), найбідніші країни Африканського, Карибського та Тихоокеанського регіонів.

Економіка країн з транзитивними економіками. Передумови розпаду Ради Економічної Взаємодопомоги. Особливості розвитку країн Центральної та Східної Європи. Економічні характеристики та перспективи подальшого розвитку країн СНД.

Тема 3. Міжнародна економічна діяльність

Система здійснення міжнародної економічної діяльності. Суб'єкти міжнародної економічної діяльності: міжнародні організації, держави, компанії, окремі громадяни. Форми міжнародного співробітництва.

Суб'єкти й об'єкти управління міжнародною економічною діяльністю. Контролюючі й обслуговуючі організації у сфері міжнародної економічної діяльності. Лібералізація міжнародної економічної діяльності.

Рівні управління міжнародною економічною діяльністю в Україні: загальнодержавний, функціональний, територіальний, галузевий, господарський. Конституційні положення і повноваження суб'єктів управління. Повноваження в сфері управління міжнародною економічною діяльністю Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України.

Організації, що сприяють здійсненню міжнародної економічної діяльності. Торговельні представництва України. Основні завдання торговельних представництв України. Торгово-промислова палата України як одна з провідних організацій.

Модуль 2. Міжнародна торгівля

Тема 4. Теорія міжнародної торгівлі

Еволюція теорій міжнародної торгівлі. Урахування внутрішніх та зовнішніх умов і чинників у процесі виявлення закономірностей здійснення міжнародної торгівлі.

Здійснення та регулювання міжнародної торгівлі в поглядах меркантилістів. Ідея активного торговельного балансу в сучасній практиці національного та глобального регулювання міжнародної торгівлі.

Критика меркантилізму в працях представників класичної школи. Теорія абсолютних переваг А. Сміта. Умови моделі абсолютних переваг, визначення ефекту вільної торгівлі в моделі А. Сміта. Теорія порівняльних переваг Д. Рікардо.

Неокласична теорія. Модель Хекшера-Оліна. Відносні переваги міжнародної торгівлі. Співвідношення дефіцитних та надлишкових чинників виробництва. Емпіричне тестування теорії Хекшера-Оліна: парадокс Леонтьєва.

Альтернативні теорії міжнародної торгівлі. Теорія технологічного розриву. Теорія внутрішньогалузевої торгівлі. Теорія життєвого циклу товару.

Теорія конкурентних переваг М. Портера. Визначення детермінант конкурентоспроможності. Характеристика та взаємозв'язок складових конкурентоспроможності. Вплив незалежних та регулятивних чинників на міжнародну конкурентоспроможність національних галузей виробництва.