Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ сам раб Политэкономия.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
475.14 Кб
Скачать

Тема 10. Наймана праця й заробітна плата План

10.1. Робоча сила як товар.

10.2. Сутність і функції заробітної плати.

10.3. Форми й системи заробітної плати.

10.4. Елементи організації заробітної плати.

Методичні поради до вивчення теми

Після вивчення та аналізу змісту теми ВИ повинні РОЗУМІТИ наступне:

Особливість товару « робоча сила»:

1) робоча сила невіддільна від особистості працівника та продається, купується на час користування, при цьому працівники не втрачають своєї особистої волі.

2) у споживанні робоча сила не утилізується. Її витрати у виробничому процесі повністю відновлюються під час відпочинку працівника й особистого споживання життєвих благ і послуг.

3) вартість робочої чинності оплачується після її вживання, а не в момент покупки.

Форми й системи заробітної плати – це механізм установлення розміру заробітку залежно від кількості і якості праці, а також від його результатів.

Тарифна сітка - це шкала кваліфікаційних розрядів і тарифних коефіцієнтів, за допомогою яких установлюється безпосередня залежність розміру заробітної плати працівників від їхньої кваліфікації.

Тарифна ставка – це виражений у грошовій формі абсолютний розмір оплати праці за одиницю часу.

У результаті вивчення даної теми ВИ повинні ЗНАТИ:

Робоча сила – це сукупність фізичних, інтелектуальних, психологічних і духовних здатностей людини до праці в процесі виробництва товарів і надання послуг.

Заробітна плата (ринкова ціна робочої сили) – це кількість грошей, за яку працівник продає свою робочу силу та працю роботодавцеві на певний час (робочий день, тиждень або рік).

Погодинна оплата праці - це оплата праці залежно від кваліфікації працівника, яка проводиться по вартовим (денним) тарифним сіткам з використанням нормативних завдань або місячним окладам за фактично відпрацьоване час.

Відрядна (поштучна) оплата праці – це оплата праці, що установлена залежно від кількості виготовленої продукції і яку здійснюють по нормах і розцінкам, установленими на основі розряду працівника.

Контрольні питання

  1. У чому полягає сутність заробітної плати?

  2. Що складає споживну вартість робочої сили?

  3. Розкрийте зміст функцій заробітної плати.

  4. Які форми заробітної плати використовуються в сучасних умовах?

  5. Охарактеризуйте системи заробітної плати.

  6. З яких елементів складається організація заробітної плати?

Тестові завдання

1. Погодинна форма оплати праці – це оплата праці …:

А) залежно від кваліфікації працівника, яка проводиться по годинним (денним) тарифним сіткам з використанням нормативних завдань або місячним окладам за фактично відпрацьоване час;

Б) яка передбачає встановлення відрядної розцінки не за окремі операції, а відразу за весь комплекс робіт з визначенням кінцевого строку його виконання;

В) залежно від кількості виготовленої продукції і яку здійснюють по нормах і розцінкам, установленими на основі розряду працівника;

2. Форма оплати праці залежно від кількості виготовленої продукції і яку здійснюють по нормах і розцінкам, установленими на основі розряду працівника:

А) погодинна-нормативна;

Б) погодинна преміальна;

В) відрядна;

3. Якщо заробітна плата допоміжних працівників залежить від заробітної плати основних працівників, яких вони обслуговують, то використовується система оплати праці …:

А) непряма відрядна;

Б) пряма відрядна;

В) погодинна-нормативна;

4. Акордна система оплати праці передбачає …:

А) встановлення відрядної розцінки не за окремі операції, а відразу за весь комплекс робіт з визначенням кінцевого строку його виконання;

Б) прогресивне зростання тарифної ставки залежно обсягів виконаних норм виробництва;

В) оплату за відпрацьований час;