Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ сам раб Политэкономия.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
475.14 Кб
Скачать

Тестові завдання

1. Політична економія – це наука про …:

А) багатство;

Б) державне управління;

В) про виробництво, розподіл, обмін і споживання матеріальних благ в умовах обмежених ресурсів;

2. Предметом політичної економії є …:

А) виробничі відносини та економічні закони;

Б) методи управління і регулювання економіки;

В) показники розвитку галузей національного господарства;

3. Термін «політична економія» вперше було вжито в 1615 р. у праці «Трактат політичної економії» французьким вченим ...

А) А. Монкретьєном;

Б) А. Смітом;

В) К. Марксом.

4. Теоретична школа, представники якої вважали, що головну роль в створенні прибутку відіграє сфера обігу, а багатство нації складають гроші:

А) меркантилізм;

Б) марксистська політекономія;

В) кейнсіанство;

5. Фізіократи вважали що …:

А) головну роль в створенні прибутку відіграє сфера обігу, а багатство нації складають гроші;

Б) джерелом суспільного багатства є тільки сільськогосподарська праця;

В) вирішальну роль в регулюванні ринкової економіки відіграє держава через стимулювання сукупного попиту та здійснення бюджетно-кредитної політики;

6. Теоретична школа, представники якої вважали доцільним повну відсутність державного втручання в економіку та заохочення приватного підприємництва:

А) кейнсіанство;

Б) марксистська політекономія;

В) класична англійська школа;

7. Теоретична школа, представники якої вважали, що в основі експлуатації людини людиною при капіталізмі лежить приватна власність на засоби виробництва, виробництво найманими робітниками додаткової вартості й присвоєння її капіталістами:

А) інституціоналізм;

Б) меркантилізм;

В) марксистська політекономія;

8. Вільям Петті, Адам Сміт і Давид Рикардо є головними представниками …:

А) класичної англійської школи;

Б) марксистської політекономії;

В) інституціоналізму;

9. Внутрішні стійкі причинно-наслідкові зв’язки та залежності, які постійно повторюються між економічними явищами й процесами, - це економічні …:

А) категорії;

Б) закони;

В) суперечності;

10. Метод політичної економії, який передбачає об’єднання елементів досліджуваного об’єкта в єдине ціле з урахуванням взаємозв’язків між ними, - це …:

А) аналіз;

Б) синтез;

В) дедукція;

Тема 2. Економічні потреби й виробничі можливості суспільства План

2.1. Економічні потреби суспільства.

2.2. Економічні інтереси.

2.3. Суспільне виробництво і його основні фактори.

2.4. Виробничі можливості суспільства.

Методичні поради до вивчення теми

Після вивчення й аналізу втримування теми ВИ повинні РОЗУМІТИ наступне:

Господарське життя ґрунтується на необхідності задоволення потреб людей у різних економічних благах. Абсолютна більшість цих потреб задовольняється за рахунок виробництва благ. У ринковій економіці, де ці блага продаються та купуються, їх називають товарами й послугами.

Закон піднесення потреб означає, що потреби ростуть швидше виробництва благ. Це відбувається через те, що економічні потреби безмежні, а виробництво економічних благ обмежено через обмеженість економічних ресурсів.

Ресурси взаємно переплетені, мобільні й, головне, взаємозамінні (альтернативні), хоча й не повністю. Тому підприємець (організатор виробництва) в умовах обмеженості ресурсів постійно відшукує найбільш раціональну їх комбінацію, використовуючи взаємозамінність. У ринковій економіці кожний з економічних ресурсів являє собою великий ресурсний ринок.

Збільшення альтернативних витрат у міру випуску кожної додаткової одиниці продукції є суттю закону зростаючих альтернативних витрат. З ним тісно пов'язаний закон убутної віддачі, який означає, що приріст випуску продукції стає всі меншим у міру додавання нових одиниць економічного ресурсу в комбінації з незмінною кількістю інших економічних ресурсів.

Поділ виробництва продукції між різними працівниками, підприємствами і їх підрозділами, галузями, регіонами країни, а також між країнами називається поділом праці. Відповідно розрізняють професійний, міжфірмовий та внутрішньозаводський, міжгалузевий, міжрегіональний і міжнародний поділ праці. Базована на поділі праці орієнтація виробників на виготовлення окремих продуктів і їх елементів називається спеціалізацією.

У результаті вивчення даної теми ВИ повинні ЗНАТИ:

Під економічними ресурсами розуміються всі види ресурсів, використовуваних у процесі виробництва товарів і послуг. До них відносяться природні та трудові ресурси, капітал (як реальний, так і грошовий), підприємницькі здатності, знання. Безмежність потреб і обмеженість ресурсів утворюють вісь, навколо якої обертається економічне життя, і стрижень економіки як науки.

На базі економічних ресурсів здійснюється виробництво економічних благ. При обмеженості (рідкості) ресурсів доводиться вибирати, які блага виробляти і які для цього є виробничі можливості. При цьому використовується поняття альтернативної (вмененної) вартості (витрат), яке означає те, від чого доводиться відмовлятися для виробництва бажаного блага.

Економічна ефективність — це одержання максимуму можливих благ від наявних ресурсів. Для цього потрібно постійно співвідносити вигоди (блага) і витрати (витрати), або, говорячи по-іншому, поводитись раціонально. Раціональна поведінка полягає в тому, що виробник і споживач благ прагнуть до найвищої ефективності й для цього максимізують вигоди та мінімізують витрати. Ефективність розраховують різними способами.