Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підтримання держ.обвинув. плани семінарських за...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
326.14 Кб
Скачать

Заняття № 9.

Тема 13. Підтримання державного обвинувачення у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх

План семінарського заняття:

1. Підготовка прокурора до участі у судовому розгляді кримінальної справи про злочини, вчинені неповнолітніми.

2. Особливості тактики пiдготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

3. Участь прокурора у дослідженні доказів у судовому слідстві у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

4. Методичні і тактичні прийоми діяльності прокурора у справах про злочини, вчинені неповнолітніми, та умови їх ефективного застосування у судовому слідстві.

5. Участь прокурора у судових дебатах під час судового розгляду кримінальних справ про злочини, вчинені неповнолітніми.

6. Повноваження прокурора у судовому розгляді справ про застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру.

7. Особливості участі прокурора у судовому розгляді справ про застосування примусових заходів виховного характеру до неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності.

Питання для дискусії (теми рефератів):

1. Планування прокурором діяльності з підтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

2. Особливості участі прокурора у допиті неповнолітнього обвинуваченого.

3. Особливості змісту обвинувальної промови прокурора у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

4. Тактичні прийоми участі прокурора у судових дебатах у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

5. Клопотання прокурора про застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру.

Контрольні завдання і запитання:

1. Зобразіть у формі таблиці підготовчі дії прокурора до підтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

2. Схематично зобразіть методичні і тактичні прийоми пiдготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

3. Визначте структурні елементи плану судового слідства, який складається прокурором при підготовці до підтримання державного обвинувачення у суді у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

4. Визначте структуру обвинувальної промови прокурора у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

5. Схематично зобразіть повноваження прокурора у судовому розгляді справ про застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру.

Термінологічні завдання:

Дайте визначення понять: «підготовка прокурора до участі у судовому розгляді кримінальної справи про злочини, вчинені неповнолітніми», «тактика пiдготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «методичні прийоми пiдготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «тактичні прийоми пiдготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «планування прокурором діяльності з підтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «методичні прийоми діяльності прокурора у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «тактичні прийоми діяльності прокурора у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «тактичні прийоми участі прокурора у судових дебатах у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «примусові заходи виховного характеру», «клопотання прокурора про застосування примусових заходів виховного характеру».

Задачі.

Задача 1.

Приймаючи участь у судовому розгляді кримінальної справи про злочин, вчинений неповнолітнім, прокурор заявив клопотання про призначення психологічної експертизи неповнолітнього обвинуваченого. Клопотання прокурора обґрунтовувалося необхідністю з’ясування рівня розвитку та інших соціально-психологічних рис особи неповнолітнього, які необхідно врахувати при призначенні покарання та обранні примусового заходу виховного характеру.

Чи обґрунтованим є клопотання прокурора? Які рішення може прийняти суд за результатами розгляду клопотання прокурора? Які питання підлягають вирішенню при проведенні психологічної експертизи неповнолітнього обвинуваченого?

Задача 2.

Дійшовши висновку про можливість виправлення неповнолітнього, який вперше вчинив злочин невеликої тяжкості, без застосування кримінального покарання, прокурор під час судового розгляду кримінальної справи заявив суду клопотання про застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру: передачу неповнолітнього під нагляд батьків та обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього.

Чи обґрунтованим є клопотання прокурора? Які примусові заходи виховного характеру підлягають застосуванню до неповнолітнього обвинуваченого?

Задача 3.

Виступаючи у судових дебатах, прокурор у своїй обвинувальній промові обґрунтував доцільність застосування до неповнолітнього, який не досяг віку кримінальної відповідальності, примусового заходу виховного характеру у вигляді направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення строком на три роки.

Чи обґрунтованою є позиція прокурора про застосування такого примусового заходу виховного характеру до неповнолітнього, який не досяг віку кримінальної відповідальності? Які примусові заходи виховного характеру підлягають застосуванню до неповнолітнього, який не досяг віку кримінальної відповідальності?

Рекомендовані нормативні джерела:

  1. Декларація прав дитини: Резолюція 1386 XIV Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 20.11.1959 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/995_384

  2. Конвенція Організації Об’єднаних Націй про права дитини, підписана Україною 21.02.1990 р. і ратифікована постановою Верховної Ради України № 789-ХІІ від 27.02.1991 р. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_021

  3. Конституція України // Відомості Верховної Ради. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

  4. Кримінальний кодекс України [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

  5. Кримінально-процесуальний кодекс України від 28.12.1960 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1001-05

  6. Кримінально-процесуальний кодекс України від 13.04.2012 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/4651а-17

  7. Мінімальні стандартні правила Організації Об’єднаних Націй, що стосуються відправлення правосуддя відносно неповнолітніх («Пекінські правила»), прийняті резолюцією 40/33 Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 10.12.1985 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/995_211

  8. Про організацію діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод неповнолітніх: Наказ Генерального прокурора України від 15.04.2004 р. № 6/1гн [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.11115.0

  9. Про організацію участі прокурорів у судовому розгляді кримінальних справ та підтримання державного обвинувачення: Наказ Генерального прокурора України від 19.09.2005 р. № 5гн [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.12259.0

  10. Про практику призначення судами кримінального покарання: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 р. № 7 [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-03

  11. Про практику застосування судами України законодавства у справах про злочини неповнолітніх: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 р. № 5 [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/va005700-04

  12. Про практику розгляду судами справ про застосування примусових заходів виховного характеру: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 р. № 2 [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0002700-06

  13. Про прокуратуру: Закон України вiд 05.11.1991 р. № 1789-XII [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1789-12

  14. Щодо покращення організації участі прокурорів у судах: Вказівка Генерального прокурора України від 09.01.2007 р. № 1 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.37010.0

Рекомендована література:

  1. Аленін Ю.П. Проблеми закриття кримінальних справ неповнолітніх, що не досягли віку, з якого можлива кримінальна відповідальність / Ю.П. Аленін, Є.М. Гідулянова // Охорона дитинства. Дитяче право: теорія, досвід, перспективи. Матеріали конференції, присвяченої 80-й річниці від дня заснування державного показового Дитячого містечка імені ІІІ Комінтерну в Одесі: Збірник наукових праць. – Одеса: Юридична література, 2001. – С. 137-139.

  2. Білобрицька Л. Додержання законів при застосуванні до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру / Л. Білобрицька // Вісник прокуратури. – 2001. – № 5. – С. 79-83.

  3. Бурдейний С.М. Підготовка та участь прокурора у розгляді кримінальних справ у суді першої інстанції: Навчально-методичний посібник / С.М. Бурдейний, Л.А. Хруслова. – К.: Академія прокуратури України, 2005. – 93 с.

  4. Бурдін В.М. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх в Україні / В.М. Бурдін. – К.: Атіка. – 2004. – 240 с.

  5. Гідулянова Є.М. Кримінальне провадження у справах малолітніх: Автореф. дис. … канд. юрид. наук: 12.00.09 / Євгенія Миколаївна Гідулянова. – Одеса, 2008. – 18 с.

  6. Гуковская Н.И. Расследование и судебное разбирательство дел о преступлениях несовершеннолетних / Н.И. Гуковская, А.И. Долгова, Г.М. Миньковский. – М.: Юридическая литература, 1974. – 208 с.

  7. Дадерко Л. Зміст і структура обвинувальної промови прокурора / Л. Дадерко // Право України. – 2002. – № 12. – С. 45-49.

  8. Загурський О.Б. Судові дебати в кримінальному процесі: правові та психологічні проблеми: Монографія / О.Б. Загурський. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2005. – 208 с.

  9. Карпенко М.О. Особливості провадження в справах про злочини неповнолітніх: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.09 / Михайло Олегович Карпенко. – Х., 2004. – 235 с.

  10. Ковтун Н.Я. Поняття, система та види додаткових покарань для неповнолітніх за КК України: Автореф. дис. … канд. юрид. наук: 12.00.08 / Наталія Ярославівна Ковтун. – К., 2010. – 21 с.

  11. Корж В. Підготовка прокурора до участі у судовому розгляді кримінальних справ / В. Корж. – Х.: Інститут підвищення кваліфікації Генеральної прокуратури України, 1994. – 24 с.

  12. Корж В.П. Промова прокурора у кримінальних справах / В.П. Корж. – Х.: Право, 1994. – 238 с.

  13. Левендаренко О.О. Особливості процесу доказування у справах про злочини неповнолітніх: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.09 / Олег Олександрович Левендаренко. – Донецьк, 2003. – 229 с.

  14. Леоненко В.В. Судебное производство по делам о преступлениях несовершеннолетних / В.В. Леоненко. – К.: Наукова думка, 1987. – 144 с.

  15. Матієк С.В. Підготовка прокурора до підтримання державного обвинувачення у суді / С.В. Матієк. – К.: Істина, 2002. – 64 с.

  16. Мельникова Е.Б. Правосудие по делам несовершеннолетних: история и современность / Е.Б. Мельникова. – М.: Юридическая литература, 1990. – 249 с.

  17. Меркушов А. Практика рассмотрения уголовных дел в отношении несовершеннолетних / А. Меркушов // Российская юстиция. – 2000. – № 6. – С. 8-10.

  18. Омельяненко Г.М. Провадження у справах про злочини неповнолітніх як диференціація кримінально-процесуальної форми: Навчальний посібник / Г.М. Омельяненко. – К.: Атіка, 2002. – 128 с.

  19. Палюх Л.М. Примусові заходи виховного характеру: теорія і практика застосування: Навчальний посібник / Л.М. Палюх. – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. І. Франка, 2010. – 214 с.

  20. Підтримання прокурором державного обвинувачення / Автор. кол.: Л.Р. Грицаєнко (кер. автор. кол.); Г.П. Середа, М.К. Якимчук та ін.; За заг. ред. Г.П. Середи. – К.: Видавництво «Юридична думка», 2010. – 656 с.

  21. Пономарьова Н.В. Підтримання державного обвинувачення у справах про злочини неповнолітніх / Н.В. Пономарьова, Г.О. Ганова, В.Ф. Свиридов. – Вінниця: Книга-Вега, 2008. – 68 с.

  22. Сахарук Т.В. Проблеми призначення покарання неповнолітнім / Т.В. Сахарук // Питання боротьби зі злочинністю. Збірник наукових праць. – 2004. – Вип. 8. – С. 56-59.

  23. Сегедін В. Актуальні питання забезпечення прав неповнолітніх у кримінальному процесі / В. Сегедін // Прокуратура. Людина. Держава. – 2005. – № 4. – С. 40-45.

  24. Хруслова Л.А. Підготовка та участь прокурора у розгляді кримінальних справ у суді першої інстанції: Науково-практичний посібник / Л.А. Хруслова. – К.: Академія прокуратури України, 2003. – 84 с.

  25. Чайка Я.В. Деякі проблемні питання провадження у справах про злочини неповнолітніх / Я.В. Чайка // Наше право. – 2010. – № 4. – Ч. 1. – С. 22-26.

  26. Ягодинський В. Вирішення кримінальних справ про суспільно небезпечні діяння, вчиненні особами, які не досягли віку кримінальної відповідальності / В. Ягодинський // Право України. – 2001. – № 11. – С. 92-95.