Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК госп.право.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

Скласти термінологічний словник до теми.

Тестові завдання:

  1. Господарське право як галузь права – це:

    1. Система знань.

    2. Частина науки про право.

    3. Система правових норм.

    4. Сукупність категорій та суджень.

  2. Що є предметом Господарського права?

    1. Майнові відносини.

    2. Відносини, що складаються у процесі організації та здійснення господарської діяльності.

    3. Товарно-грошові відносини.

    4. Відносини у сфері підприємництва.

  3. Для якого виду господарської діяльності притаманні такі ознаки: здійснення діяльності щодо виробництва товарів (робіт, послуг), реалізація зазначених товарів на платній основі, здійснення такої діяльності не для власних потреб виробника, здійснення цієї діяльності на професійній основі, основна мета діяльності – задоволення суспільних потреб у певних товарах (роботах, послугах) безвідносно до її прибутковості?

    1. Благодійна діяльність.

    2. Підсобне господарство.

    3. Підприємницька діяльність.

    4. Господарська некомерційна діяльність.

Дайте відповідь на питання:

Знайдіть у нормативно-правових актах господарського права та випишіть імперативні і диспозитивні, уповноважуючи, зобов’язальні та заборонні, регулятивні та охоронні норми.

1.Дайте визначення поняття «господарське право».

  1. Назвіть ознаки господарсько-правових відносин.

  2. Охарактеризуйте зміст господарсько-правових відносин.

  3. Дайте визначення та назвіть ознаки внутрішньогосподарьких відносин.

  4. Перелічіть осіб, які є суб’єктами господарювання.

  5. Назвіть методи правового регулювання господарських відносин.

  6. Дайте визначення поняття «господарсько-правова норма». Охарактеризуйте її складові.

  7. Назвіть ознаки господарського законодавства.

  8. У чому полягає відмінність між господарським правом і господарським законодавством?

  9. Що таке система господарського законодавства? У чому полягає специфіка будови господарського законодавства?

  10. Назвіть способи вдосконалення законодавства.

  11. У чому полягають перспективи розвитку господарського законодавства?

  12. Назвіть основні колізії в господарському законодавстві.

.

Тема 2.

Основні напрями та форми участі держави

і місцевого самоврядування у сфері господарювання.

План:

  1. Цілі і завдання правового закріплення державно-економічної політики.

  2. Прогнозування та планування економічного та соціального розвитку.

  3. Податки в механізмі державного впливу на господарські відносини.

Методичні рекомендації:

При підготовці до першого питання потрібно вказати, що Україна має змішану економіку, в якій усі форми власності рівноправні і рівноцінні. Це є напрямом рин­кової системи господарювання. В ній цілеспрямований вплив держави на господарські відносини здійснюються шляхом видання нормативно-правових актів та організації діяльності державних органів, що вплива­ють на ці відносини переважно економічними методами. Зазначимо, о згідно зі ст. 8 Господарського кодексу України, безпосередня участь держави, її ор­ганів та органів місцевого самоврядування в господарській діяльності може мати місце лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законодавством.

Підкреслимо, що права державних органів та органів місцевого самоврядування щодо здійснення контролю за діяльністю суб'єктів господарювання полягають у тому, що у своїх відносинах із суб'єктами господарювання в умовах рин­ку впливають на їхні інтереси через податкові і фінансово-кредитні ва­желі, правила ціноутворення, цільові дотації, розміри економічних санкцій; державне майно і систему резервів, ліцензій, лізингу, соціальні, екологічні та інші норми і нормативи; науково-технічні та інші загально­державні і регіональні програми; договори про виконання робіт і поставок для державних потреб.

Зазначимо, що держава забезпечує суб'єктам господарювання (незалежно від форм власності) однакові правові й економічні умови здійснення їх діяльності; сприяє розвитку ринку, здійснює його регулювання, використовуючи еко­номічні закони і стимули; реалізує антимонопольні заходи; забезпечує пільгові умови підприємствам, які застосовують прогресивні технології, створюють нові робочі місця; стимулює розвиток малих підприємств.

Відмітимо, що необхідність державного впливу на господарську діяльність визна­чається низкою вимог охорони публічних інтересів. Це, зокрема, забез­печення державних та суспільних потреб, пріоритетів в економічному і соціальному розвитку; формування державного бюджету; захист навко­лишнього середовища і користування природними ресурсами; забезпе­чення оборони країни; реалізація свободи підприємництва і конкуренції,

При підготовці до другого питання потрібно вказати, що перехід від командно-адміністративної системи до ринкової означає відмову від директивного планування, від плану-закону і застосування індикативного планування.

Необхідно зазначити, що згідно з концепцією переходу Укра­їни до ринкової економіки, розуміють систему необов'язкових для суб'єктів ринкових відносин рекомендацій, а також скоординованих і взаємопов'язаних засобів побічного (непрямого) впливу на суб'єктів гос­подарювання та розробку програм економічного і соціального розвитку.

Вкажемо, що основними принципами індикативного планування є: поєднання аналітичних і прогнозних методів для вивчення соціально-економічних процесів, визначення конкретних об'єктів державного впливу; широ­ке інформування суб'єктів ринкових відносин про певні перспективи і прогнози соціально-економічного розвитку для забезпечення їх не­обхідною орієнтацією при виборі особистих господарських рішень, за­стосування переважно непрямих (побічних) регуляторів та нормативів, не обов'язкових для суб'єктів ринкових відносин, реалізація прямого впливу на соціально-економічні процеси переважно через засоби дер­жавного бюджету.

Зазначимо, що Господарський кодекс України також встановлює, що основними формами державного планування господарської діяльності є Державна програма економічного і соціального розвитку України, Державний бюджет та інші державні програми з питань економічного і соціально­го розвитку, порядок розробки, завдання та реалізація яких визначають­ся законом про державні програми.

Відмітимо, що державне прогнозування економічного і соціального розвитку, являє собою науково обґрунтоване перед­бачення напрямків розвитку країни, окремих галузей економіки або окремих адміністративно-територіальних одиниць, можливого стану. При економіки та соціальної сфери в майбутньому, а також альтернативних шляхів і строків досягнення параметрів економічного і соціального роз­витку.

При підготовці до третього питання потрібно вказати, що оподаткування є одним з основних важелів державного впливу на господарську діяльність, де держава виступає в публічних інтересах.

Вкажемо, метою податкового регулювання, з одного боку, є економічний вплив на процеси формування фінансових коштів суб'єктів господарю­вання шляхом вилучення частини їх доходів, а з другого боку — форму­вання централізованих фінансових фондів держави за рахунок цих ви­лучених коштів. Податкові надходження становлять основну частину ресурсів і місцевих бюджетів, знижуючи їх залежність від субсидій, по­зик і т. ін.

Зазначимо, що до загальнодержавних належать: податок на додану вартість; акциз­ний збір; податок на прибуток підприємств; податок на доходи фізичних осіб; мито; державне мито; податок на нерухоме майно (нерухомість); плата (податок) на землю; рентні платежі; податок із власників транспорт­них засобів та інших самохідних машин і механізмів; податок на проми­сел; збір за спеціальне використання природних ресурсів; збір за забруд­нення навколишнього природного середовища та ряд інших зборів. До місцевих податків віднесені: податок з реклами та комунальний податок, а до місцевих зборів — готельний збір; збір за припаркування автотранспорту; ринковий та ряд інших.