Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР метод сам роб модуль 1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
252.42 Кб
Скачать

Тема 2. Види і зміст управлінської діяльності Самостійна робота 3 Організування як загальна функція менеджменту

І Питання до опрацювання:

  1. Сутність функції менеджменту – організування.

  2. Категорії функції організування: повноваження, відповідальність і делегування.

  3. Класифікація організаційних структур управління.

ІІ Основні аспекти опрацювання матеріалу:

1. Сутність функції менеджменту – організування.

Наступним кроком після визначення цілей і стратегій розвитку підприємства є організаційна побудова організації, яка закріплює повноваження, завдання та обов’язки працівників. Завдання менеджера полягає в тому, щоб обрати і побудувати ту структуру, яка краще за інші відповідає цілям і завданням підприємства.

Організуванняце вид управлінської діяльності, який відображає процес формування структури управління організацією.

Побудова структури організації здійснюється шляхом організаційного проектування «зверху - вниз» і охоплює такі етапи:

1)Визначення вертикальних рівнів управління (керівні посади);

2)Горизонтальний поділ організації, тобто закріплення видів діяльності за відділами підприємства;

3)Встановлення зв’язків між різними підрозділами;

4)Визначення рівня повноважень і відповідальності посад;

5)Визначення посадових обов’язків, закріплення їх за конкретними посадовими особами.

В результаті організаційного проектування формується певна організаційна структура управління (ОСУ) підприємством. Організаційна структура управління (ОСУ)це упорядкована сукупність підрозділів, які формують рівні управління, їх взаємозв’язки й забезпечують керівництво організацією. При виборі ОСУ менеджер повинен дотримуватися певних принципів побудови ОСУ: оптимальна кількість ланок у системі управління; чіткий розподіл функцій між підрозділами і посадовими особами; чіткий розподіл прав і відповідальності; гнучкість структури; економічність структури.

2. Категорії функції організування: повноваження, відповідальність і делегування.

Функція організування ґрунтується на трьох категоріях: повноваження, відповідальність, делегування.

Повноваження це обмежене право використовувати матеріальні, фінансові, трудові та інші ресурси підприємства і спрямовувати зусилля підлеглих працівників на виконання встановлених завдань. Повноваження надаються відповідній посаді, а не особі.

Повноваження визначаються політикою, процедурами, правилами підприємства і розширюються з підвищенням рівня управління. Повноваження залежать також від традицій, моралі, культури, особливостей структури організації тощо. За характером делегування розрізняють лінійні і функціональні повноваження. Лінійні повноваження передають безпосередньо від вищої посадової особи до підлеглого і далі до інших підлеглих. Функціональні (штабні) повноваження делегуються менеджером вищого рівня управління, який керує певною роботою, менеджеру нижчого рівня управління, який керує аналогічною роботою.

Відповідальність – це покладений на посадову особу обов’язок виконувати поставлені завдання і забезпечувати їх позитивне виконання. Відповідальність має подвійну властивість. З одного боку, посадова особа, приймаючи повноваження, одночасно бере на себе повну відповідальність. З іншого боку, за керівником, який передає повноваження, теж зберігається відповідальність.

Делегування – це передача завдань і повноважень особі, яка бере на себе відповідальність за їх виконання. Делегування є основним процесом, завдяки якому керівництво встановлює формальні відносини між працівниками в організації.

Відповідальність і повноваження посадових осіб викладають у Положеннях про структурні підрозділи (відділи) підприємства і в посадових інструкціях спеціалістів.

У Положеннях про структурні підрозділи відображають правові питання взаємовідносин відділів з іншими підрозділами на підприємстві. В положенні вказують цілі, завдання, функції, права, службові обов’язки, відповідальність кожного підрозділу, виходячи із специфіки його роботи.

Посадова інструкціядокумент, що встановлює права і обов’язки спеціаліста відповідного структурного підрозділу. Зміст посадової інструкції складається з таких розділів:

  1. «Загальні положення» - мета цієї посади, порядок призначення і звільнення.

  2. «Обов’язки» - перелік справ, які повинен виконувати працівник згідно з певною посадою.

  3. «Права» .

  4. «Відповідальність» - перелік справ, за стан яких відповідає спеціаліст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]