Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОМПЛЕКС АГД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.78 Mб
Скачать

3. Аналіз узагальнюючих показників використання основних засобів

Ефективність використання основних виробничих засобів характеризується наступними показниками:

1. Коефіцієнт використання виробничої потужності.

Під виробничою потужністю підприємства розуміється максимально можливий випуск продукції при досягнутому рівні техніки, технології, форм організації виробництва і праці. По­тужність може змінюватися за умовами зміни перерахованих факторів.

Виробнича потужність підприємства обчислюється виходячи з потужності провідних цехів, дільниць, агрегатів, розраховується на підставі технічних норм виробництва або проектних пока­зників продуктивності обладнання, агрегатів, машин, установок і використання площ, трудоміс­ткості виробів, норм виходу продукції з сировини.

У розрахунку потужностей приймається максимально можливий фонд часу обладнання:

а) для підприємств з безперервним процесом виробництва - кількість календарних днів в році по 24 робочих години за добу за винятком часу, необхідного для проведення капітальних і пла­ново-запобіжних ремонтів і технологічних зупинок обладнання і агрегатів, якщо ці зупинки не входять в норми роботи техніки;

б) для підприємств з перервним процесом виробництва - календарний фонд часу роботи обладнання, виходячи з відповідної змінності і встановленої тривалості змін в годинах за винят­ком часу, необхідного дня проведення капітальних і планово-запобіжних ремонтів, часу вихід­них і святкових днів, скорочення робочого часу в святкові дні;

в) для галузей промисловості з сезонним характером виробництва фонд часу роботи об­ладнання визначається по проекту, або затвердженому режиму з урахуванням оптимальної кіль­кості змін, або доби роботи цехів;

г) за умовами діяльності нових підприємств і об'єктів, введених в дію, але, які не засвоїли проектні потужності, в розрахунок приймається потужність по затвердженому проекту (при необхідності перерахована по номенклатурі і асортименту продукції планового періоду).

Аналіз використання всієї виробничої потужності підприємства проводиться по даним планового і звітного балансів виробничих потужностей, що складаються в натуральному і варті­сному виразі в порівняних цінах по всій продукції, що випускається.

Баланс виробничої потужності розраховується за формулою:

Пк = Пп + По + Пр + Пб ± Па – Пв; (2.32)

де Пк - виробнича потужність на кінець періоду;

Пп - виробнича потужність на початок періоду;

По - збільшення потужності за рахунок організаційно-технічних заходів;

Пр - приріст потужності в результаті реконструкції діючих підприємств;

Пб - введення в дію нових потужностей за рахунок будівництва нових і розширення діючих підприємств;

± Па - збільшення (+) або зменшення (-) потужності у зв'язку зі зміною асортименту проду­кції;

Пв - зменшення потужності в результаті її вибуття.

При аналізі визначають плановий і фактичний коефіцієнти використання виробничої потужності. Їх розраховують як відсоткове відношення планового або фактичного річного випуску продукції до пла­нової або фактичної середньорічної потужності відповідно. В процесі аналізу зіставляють коефіцієнти з показниками інших підприємств і з середньогалузевими даними.

2. Показник фондовіддачі, що показує, скільки отримано продукції з одиниці основних фондів. Може вимірюватися в натуральних і вартісних одиницях. Розраховується за формулою:

Фв = ВП:ОЗ; (2.33)

де Фв – фондовіддача;

ОЗ - середня вартість основних засобів, що досліджуються;

ВП – випуск продукції.

3. Показник фондомісткості, зворотний фондовіддачі. Характеризує вартість основних фондів, що припадають на одиницю продукції, що випускається. Розраховується за формулами:

Фм = 1 : Фв = ОЗ : ВП; (2.34)

де Фм – фондомісткість продукції.

Особливістю показнику фондомісткості є те, що його чисельник може бути розкладений на складові частини по окремих цехах і групах обладнання. Це дозволяє встановити вплив використання техніки на кожній виробничій дільниці на узагальнюючий показник використання фондів.

4. Фондоозброєність праці, що характеризує забезпеченість робітників основними фондами. Розраховується по формулі:

; (2.35)

де Фо – фондоозброєність праці;

Ч - середня чисельність робітників.

Якщо перетворити формулу фондовіддачі, поділивши числівник і знаменник формули на чисельність промислово-виробничого персоналу, то отримаємо формулу взаємозв'язку між показниками фондовіддачі, фондоозброєності і продуктивності праці:

; (2.36)

де ПП - продуктивність праці.

Таким чином, фондовіддача прямо пропорційна продуктивності праці і зворотно пропор­ційна його фондоозброєності. Тому для підвищення фондовіддачі необхідно, щоб темпи росту продуктивності праці випереджали темпи росту його фондоозброєності.

На величину фондовіддачі ОВПФ впливає структура основних виробничих фондів. Це зумовлене тим, що різноманітні категорії основних фондів не однаково беруть участь у вироб­ничому процесі. Вплив структури ОВФ розраховується через питому вагу активної частини ос­новних засобів (маш. та об.; м. і об+тр. засоби) в загальній величині ОВПФ.

ОВПФ – основні виробничі промислові фонди.

Пам'ятка: Wпппr = r *Wpr;

Wпппg = r *Wpg;

Wпппr = r *Wpr;

Фв = ПВа * Фа;

де Фв - фондовіддача ОВПФ;

ПВа - питома вага активної частини ОВПФ, коефіцієнт;

Фа - фондовіддача активної частини ОВПФ.