Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма психологія художньої творчості Борисюк...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Тема 2. Міфологема творця. Симультанний прообраз (2 год.)

Первісний імпульс. Міфологема вагітніння текстом. Матріархальний та патріархальний концепт світотворення: народження і творення. Міфологема чоловіка-творця.

Категорії творчого процесу – задум і розвиток. Симультанний прообраз. Розширення тексту як органічна, біологічна метафора. Твір напередодні тексту: «правда цілого». Міфологізація психологічних процесів, пов’язаних із творчим імпульсом.

Асиметрія головного мозку. Криптогноза. Органічний принцип. Ціле раніше за частини. Ембріональність первісного імпульсу. Синестезія. Ефект арабески. Перекодування елементів. Синкретичність прообразу та синтетичність тексту. Первинність ритміко-музикальних елементів. Муки творчості. Драма входження до тексту. Феномен чернетки.

Ключові поняття теми: синестезія, криптогноза, органічний принцип, симультанний прообраз.

Тема 3. Творчість як компенсаторний механізм. Геній та божевілля (2 год.)

Родова та расова підстава геніальності. Фактор спадковості. Раса і культура. Роль культурного середовища. Фактор національної культури та затребуваності інтелекту. Кастовість. Феномен колективного підсвідомого. Концепція К.Г.Юнга. Архетипність вмісту колективного підсвідомого. Імажинативна метафізика Г.Башляра. Колективне та індивідуальне. Авторське та анонімне. Цензура фольклору. Середовище.

Вундеркінди та проблема визрівання таланту. Геніальні батьки та бездарні діти. Геній і натовп. Невроз і геніальність. Геній і божевілля. Теорія Ч.Ломброзо.

Теорія З.Фройда. Інфантилізм творчої людини. Творчість як компенсаторний механізм.

Критика текстом. Відповідальність митця за своє творіння. Поет як моральний ідеал. Письменники в політиці. Недорівнюваність творця до свого тексту. Колізія відповідальності творива за творця. «Педагогічна еротика». Мистецтво як ерзац життя: трагізм життєвої долі генія.

Проблема щирості письма та компетентності літературознавця.

Ключові поняття теми: геній, архетип, міфологема, колективне підсвідоме, анонімність.

Семінар 2. Містифікація та її психологічні виміри: роман Ю.Андруховича «Дванадцять обручів» (2 год.).

Змістовий модуль 2. Робота над текстом. Тема 4. Враження і сприйняття. Уява. Спостережливість (2 год.)

Вибірковість враження. Оптика художнього бачення. Деталі та цілість. Емоційна забарвленість враження. Погляд на світ як форма знання про світ. Цілість сприйняття. Чуттєві враження. Візуальні та аудіальні враження. Тактильні, нюхові та смакові враження.

Увага. Концентрована увага. Інтуїтивне осягнення істини. Візуальність сприйняття. Живопис в літературі.

Емоції та афекти. Вживання в образ. Емоційне спів відчуття. Пам’ять. Активна та пасивна пам’ять. Латентні спогади. Пам’ять тіла. Психологічний механізм асоціацій. Свідомість як матриця. Структурованість та впорядкованість всесвіту як підстава раціональності.

Пам’ять серця. Дитячі спогади. Пам’ять як творець дійсності. Свідомість як функція пам’яті. Щоденники й записники. Учнівство і традиція. Форми засвоєння чужого досвіду. Антиципація. Натхнення. Об’єктивність і суб’єктивність творчості.

Ключові поняття теми: антиципація, пам’ять, увага, емоції, афекти.

Семінар 3. Психоаналітичний дискурс в романі Ч.Палагнюка «Бійцівський клуб» (2 год).