Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

Зміст курсу

Змістовий модуль 1. Загальні положення аграрного права

Тема 1. Предмет, система і джерела аграрного права

Поняття і предмет аграрного права. Значення дисципліни для юриста. Система аграрного права. Поняття і головні ознаки аграрного права як галузі науки та навчальної дисципліни. Поняття і головні ознаки аграрного права як галузі науки. Методи регулювання в аграрному праві. Значення аграрного права. Конституція України і закони ‑ основа аграрного права. Поняття, види й особливості джерел аграрного права.

Тема 2. Аграрні правовідносини

Проблеми та шляхи становлення аграрного законодавства України. Поняття та класифікація аграрних правовідносин. Внутрішньогосподарські правовідносини. Зовнішньогосподарські правовідносини.

Тема 3. Правосуб’єктність аграрних товаровиробників – підприємств

Поняття та класифікація правосуб'єктності аграрних товаровиробників. Правосуб’єктність колективних і кооперативних сільськогосподарських підприємств. Правосуб’єктність акціонерних товариств. Правосуб’єктність державних аграрних товаровиробників. Особливості правосуб’єктності міжгосподарських підприємств і об’єднань. Реорганізація, ліквідація і банкрутство суб'єктів аграрного підприємництва.

Тема 4. Право членства громадян в сільськогосподарському підприємстві кооперативного типу

Поняття права членства. Права і обов’язки членів підприємства кооперативного типу. Підстави і порядок припинення прав членства в сільськогосподарських підприємствах кооперативного типу.

Змістовий модуль 2. Особлива частина аграрного права

Тема 5. Правові форми використання земель

Поняття, головні ознаки приватизації земель. Користування і володіння землею. Оренда землі. Підстави виникнення та припинення прав на використання земель. Права та обов’язки землекористувачів.

Тема 6. Право власності на землю та інші природні ресурси

Поняття і головні ознаки права власності на землю та інші природні ресурси. Форми земельної власності. Право державної власності на землю. Суб'єкти та об’єкти права власності. Право приватної власності громадян на землю. Суб'єкти та об'єкти права власності.

Тема 7. Правове регулювання фермерського господарства

Поняття селянського господарства. Створення селянського господарства. Землекористування. Господарська діяльність. Взаємовідносини селянського господарства з державними органами. Припинення діяльності селянського господарства.

Тема 8. Аграрно-договірні зобов’язання

Поняття та види аграрно-договірних зобов’язань. Договір кредитування. Договір на матеріально-технічне постачання. Договір на виробничо-технічне обслуговування. Договір на виробництво цукру, м'ясо-молочних, масло-крупьяних та інших продуктів.

Тема 9. Вирішення земельних спорів

Органи, що вирішують земельні спори. Порядок розгляду земельних спорів. Права і обов’язки сторін при розгляді земельних спорів. Виконання рішення.

Конспект лекцій Змістовий модуль 1. Загальні положення аграрного права

Тема 1. Предмет, система і джерела аграрного права

    1. . Поняття і предмет аграрного права

Аграрне право України – одна з важливих галузей національного права. Воно є правонаступником колгоспного і сільськогосподарського права. Однак у даний момент аграрне право України перебуває в стадії становлення, як самостійна галузь національного права, який має властиві об'єкт, суб'єкти, методи й система.

Предметом аграрного права є аграрні правовідносини, що випливають зі спеціальної правосуб'єктності суб'єктів аграрного права, із предмета їхньої діяльності, складаються в сфері виробництва продуктів харчування, продовольства, сировини рослинного й тваринного походження, їхньої переробки, реалізації суб'єктами аграрного права іншої підприємницької діяльності.

Аграрні правовідносини являють собою взаємозалежні інтегровані відносини майнового, земельного, членського, корпоративного, управлінського й трудового характеру у всій багатогранності їхнього прояву в процесі здійснення суб'єктами аграрного права.

Предметом аграрного права є ті правовідносини, що виникають у зв'язку зі створенням і статутною діяльністю суб'єктів аграрного правовідносини усіх форм власності й організаційно-правових форм господарювання. Вони являють собою комплекс відносин як складом суб'єктів, так предметом і місцем.

Суб'єктом таких відносин є кожен аграрний підприємець із статусом юридичної особи або приватний підприємець.

Відмовлення від монополії державної власності і підвищення значення приватної власності в сфері сільськогосподарського виробництва шляхом створення фермерських господарств привели до розширення предмета аграрного права. Предметом аграрних правовідносин є відносини приватної власності фермерського господарства на земельну частку, виділену державою для ведення сільськогосподарського виробництва, відносини власності на засоби виробництва і продукцію, відносини між членами селянського господарства з приводу майна, спільного праці, поділу доходів, отриманих у процесі господарювання, відносини по оренді землі.

Правосуб'єктність фермерських господарств регулюється Законом України “Про фермерське господарство”. Цей Закон регулює відносини, що по своїй суті є аграрними.

Самостійним видом аграрних відносин як різновиду предмета аграрного права є відносини, що виникають у наслідок створення міжгосподарських підприємств (об'єднань). Предметом аграрного права в цьому випадку є відносини по створенню цих державно-колективних суб'єктів підприємництва, майнові відносини по формуванню статуту, призначенню правового режиму майнових фондів, поділу отриманого прибутку, відносини по визначенню правового положення часток засновників (учасників) у майні як суб'єктів права спільної часткової власності. По своїй природі це теж аграрні відносини.

Землі сільськогосподарського призначення передаються фермерам, колективним, акціонерним господарствам на праві власності, користування, оренди. Земля є одночасно предметом земельного й аграрного права. Аграрні правовідносини охоплюють і земельні відносини, такі, як порядок і умови виникнення права власності на землю і права землекористування, визначення обсягу правомочності і вирішення питань організаційно-управлінського забезпечення раціонального використання й охорони земель сільськогосподарського призначення.

Аграрні підприємці реалізують свої аграрні права відповідно до економічного механізму господарювання. Цей механізм являє собою сукупність економічних, правових, організаційних способів, форм і методів, що забезпечують функціонування аграрної економіки в діючих ринкових товарно-грошових відносинах. Компонентами цього механізму є становлення ринкової, біржової торгівлі, державне стимулювання (податками, пільгами, кредитами) виробництва необхідних видів продукції, що діє порядок заготівлі сільськогосподарської продукції за допомогою державної закупівлі, установлення цін на сільськогосподарську продукцію, сільськогосподарську техніку, транспорт. Ці правовідносини є також предметом аграрного права.

Таким чином, аграрні відносини діють протягом усієї діяльності сільськогосподарського виробника: від вибору видів прибуткової продукції, організації виробництва, транспортування, збереження, реалізації продукції і до її переробки. Дані відносини регулюються фінансовим, цивільним, господарським, трудовим і аграрним правом.

Зі сказаного вище випливає, що предметом аграрного права є урегульовані нормами аграрного законодавства, засновані на різних формах власності і господарювання реальні суспільні, членські, майнові, управлінські, трудові, соціальні, господарсько-підприємницькі, земельні відносини, що стосуються правового положення суб'єктів аграрного права і їхньої виробничо-господарської діяльності.