Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chast_1 лаби по осн.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Розташування тексту та графічних об'єктів

При роботі у редакторі Word з графічними об'єктами користувач може також створювати так звані виноски різного типу (для розмі­щення пояснень, коментарів), розташовувати текстову інформацію на графічних об'єктах, утворювати різні ефекти обтікання об'єкта текстом, змінювати порядок розташування об'єктів і тексту, що на­кладаються один на одного, вибирати те, що буде на передньому плані.

Для додавання до автофігури тексту необхідно виділити її як об'єкт й скористатися командою контекстного меню (яке відкрива­ється клацанням правою кнопкою миші) "Добавить текст". У тексто­вому вікні, що при цьому з'являється, набрати текст, використовую­чи стандартні можливості для форматування, вирівнювання тексту, вибору його орієнтації.

Для вставлення написів треба скористатися кнопкою "Надпись" панелі інструментів "Рисование ", вибрати за допомогою миші місце розташування текстового прямокутника і ввести інформацію. Для створення ефекту обтікання графічного об'єкта текстом необ­хідно виділити об'єкт і скористатися командою контекстного меню "Формат автофигуры". Відкриється діалогове вікно "Формат авто­фигуры", в якому треба скористатися вкладкою "Обтекание" і зада­ти у відповідний спосіб обтікання тексту навколо графічного об'єк­та. Щоб викликати це діалогове вікно, можна також звернутися до команди "Автофигура" з пункту меню "Формат " або двічі клацнути мишею на графічному об'єкті.

Для додавання до графічного об'єкта виноски треба скористатися кнопкою "Автофигуры" панелі інструментів "Рисование" і підменю "Выноски" вибрати потрібний тип виноски з галереї типів. Після чого за допомогою миші можна вибрати місце та розмір виноски, а також визначити точку на об'єкті, на яку вказуватиме напис. Далі ввести та відформатувати текст у вікні виноски.

Документ у редакторі Word складається з чотирьох рівнів (шарів):

  • переднього плану;

  • тексту;

  • заднього плану;

  • колонтитулів.

Якщо об'єкт верхнього рівня накладається на зображення ниж­нього рівня, то зображення не буде видно і, навпаки, якщо всі верхні рівні порожні в даному місці зображення, то буде видно його нижній рівень. Наприклад, текст можна розташувати перед рисунком і на­класти його на зображення рисунка. За замовчуванням всі створені рисунки розташовуються на передньому плані.

Для зміни рівня розташування об'єкта треба виділити цей об'єкт і скористатися у контекстному меню (яке відкривається правою кноп­кою миші) підменю "Порядок", вибравши одну з команд:

  • "На передний план" ;

  • "На задний план" ;

  • "Переместить вперед" ;

  • "Переместить назад" ;

  • "Поместить перед текстом" ;

  • "Поместить за текстом" .

Підменю "Порядок" можна також викликати з меню "Действия" на панелі інструментів "Рисование". Наприклад, якщо треба розта­шувати рисунок за текстом, то виділіть цей рисунок і виконайте ко­манду "Действия →Порядок→Поместить за текстом".

Варіанти завдань

Варіант 7.1

  1. Створіть новий документ. Запишіть на "титульній" сторінці тему роботи (Робота з рисунками), а також своє прізвище, групу і ва­ріант.

  2. Створіть емблему для своєї роботи розміром приблизно 3x3 см. Розфарбуйте верхній квадрат синім кольором, нижній — зеле­ним, а коло — червоним:

  1. Наберіть перший абзац тексту пункту "Створення рисунків " цих вказівок. Розташуйте емблему так, щоб текст обтікав навколо ри­сунка.

  2. Використовуючи автофігури, можливості їх зв'язку та розмі­щення на них тексту, створіть блок-схему алгоритму підсумову­вання N чисел А(1),..., A(N). Блок-схема повинна складатися з таких кроків: 1) S := 0; 2) І := 1; 3) S := S + А(І); 4) якщо К N, то виконати команду І := І + 1 і повернутися до кроку 3). У против­ному разі завершити роботу алгоритму.

  3. Створіть організаційну діаграму фірми, що складається з дирек­тора і трьох підпорядкованих йому відділів: системного адмініст­ратора, програмного забезпечення і комерційного навчання. Створіть одну чи дві лабораторії в кожному відділі та дайте їм назви. Різні типи об'єктів відобразіть різними типами автофігур.

  4. Включіть у документ зображення діалогового вікна збереження файла в редакторі Word. Для цього виконайте команду "Файл → Сохранить как" і після відкриття вікна натисніть комбінацію клавіш <Alt + Print Screen>. Потім вставте зображення з буфера в документ і виберіть для нього відповідне місце розташування та розмір.

  5. Для створеного зображення вікна, використовуючи виноски, по­ясніть призначення трьох полів чи кнопок (на вибір). Додайте до створеного рисунка назву або підпис.

  6. Збережіть документ у своїй папці та здайте його на перевірку викладачеві.

Варіант 7.2

  1. Створіть новий документ. Запишіть на "титульній" сторінці тему роботи (Робота з рисунками), а також своє прізвище, групу і варі­ант.

  2. Створіть емблему для своєї роботи розміром приблизно 3 х 3 см. Розфарбуйте верхній квадрат зеленим кольором, нижній — синім, а коло — червоним:

  1. Наберіть перший абзац тексту пункту "Редагування рисунків "цих вказівок. Розташуйте емблему так, щоб текст обтікав рисунок зліва.

  2. Використовуючи автофігури, можливості їх зв'язку та розмі­щення на них тексту, створіть блок-схему алгоритму обчислення квадратного кореня з 13 за методом Ньютона. Блок-схема повин­на складатися з таких кроків: 1) N := 0; 2) Х(0) := 3; 3) X(N+1) := = (X(N) + 13/X(N))/2; 4) якщо | X(N-H) — X(N) 1 > 0,0001, то ви­конати команду N:= N + 1 і повернутися до кроку 3). У против­ному разі завершити роботу алгоритму і видати число X(N) як його результат.

  3. Створіть організаційну діаграму фірми, що складається з ради ди­ректорів і трьох підпорядкованих їй підрозділів. Створіть один або два відділи в кожному підрозділі та дайте назви підрозділам і відділам. Різні типи об'єктів відобразіть різними типами автофігур.

  4. Включіть у документ зображення діалогового вікна відкриття файлу в редакторі Word, Для цього виконайте команду "Файл → Открыть" і після відкриття вікна натисніть комбінацію кла­віш <Alt + Print Screen>. Потім вставте зображення з буфера в до­кумент за допомогою спеціалізованої вставки й виберіть для ньо­го відповідне місце розташування та розмір.

  5. Для створеного зображення вікна, використовуючи виноски, по­ясніть призначення трьох полів чи кнопок (на вибір). Додайте до створеного рисунка назву або підпис.

  6. Збережіть документ у своїй папці і здайте його на перевірку викладачеві.

Варіант 7.3

  1. Створіть новий документ. Запишіть на "титульній" сторінці тему роботи (Робота з рисунками)., а також своє прізвище, групу і варі­ант.

  2. С творіть емблему для своєї роботи розміром приблизно 3x3 см. Розфарбуйте квадрат зеленим кольором, шестикутник — синім, а коло — червоним:

  1. Наберіть перший абзац тексту пункту "Розташування тексту та графічних об'єктів" цих вказівок. Розташуйте емблему так, щоб текст обтікав рисунок справа.

  2. Використовуючи автофігури, можливості їх зв'язку та розмі­щення на них тексту, створіть блок-схему алгоритму обчислення кореня рівняння/(л;) = 0 за методом Ньютона. Блок-схема повин­на складатися з таких кроків: 1) N := 0; 2) Х(0) := А; 3) X(N-H) := = X(N) -/(X(N))//' (X(N)), де/'— похідна функції/; 4) якщо |/(X(N)) | > 0,0001, то виконати команду N := N + 1 і повернути­ся до кроку 3). У противному разі завершити роботу алгоритму і видати число X(N) як його результат.

  3. Створіть організаційну діаграму фірми, що складається з дирек­тора і трьох його заступників. Першому підпорядкований мага­зин, другому — бухгалтерія, третьому — склад. Створіть по кіль­ка працівників у кожному підрозділі. Різні типи об'єктів відо­бразіть різними типами автофігур.

  4. Включіть у документ зображення діалогового вікна "Парамет­ры страницы " в редакторі Word. Для цього виконайте команду "Файл → Параметры страницы" і після відкриття вікна на­тисніть комбінацію клавіш <Alt + Print Screen>. Потім вставте зображення з буфера в документ за допомогою спеціалізованої вставки і виберіть для нього відповідне місце розташування та розмір.

  5. Для створеного зображення вікна, використовуючи виноски, по­ясніть призначення трьох полів чи кнопок (на вибір). Додайте до створеного рисунка назву або підпис.

  6. Збережіть документ у своїй папці та здайте його на перевірку викладачеві.

Варіант 7.4

  1. Створіть новий документ. На "титульній" сторінці запишіть тему роботи (Робота з рисунками), а також своє прізвище, групу і варі­ант.

  2. Створіть емблему для своєї роботи розміром приблизно 3 х 3 см. Розфарбуйте верхнє коло червоним кольором, п'ятикутник — зе­леним, а нижнє коло — синім:

  1. Наберіть 7 рядків довільного тексту і розташуйте його разом з емблемою так, щоб текст був за рисунком емблеми.

  2. Використовуючи автофігури, можливості їх зв'язку та розмі­щення на них тексту, створіть блок-схему алгоритму обчислення першого кореня рівняння х2100x + 1 = 0 за методом послідов­них наближень. Блок-схема повинна складатися з таких кроків: 1) N:= 0; 2) Х(0):= 0; 3) X(N+1):= (X(N)2 +1)/100; 4) якщо | X(N) -- X(N+1) I > 10-10, то виконати команду N:= N + 1 і повернутися до кроку 3). У противному разі завершити роботу алгоритму і ви­дати число X(N) як його результат.

  3. Створіть найпростішу візитну картку розміром 5 х 9 см за допо­могою напису. Вона повинна містити прізвище, місце роботи власника (підкреслений абзац у верхньому полі), його ім'я та по батькові (у центрі), посаду (після прізвища) і адресу (абзац в рам­ці у нижньому полі).

  4. Включіть у документ зображення діалогового вікна "Шрифт " в редакторі Word. Для цього виконайте команду "Формат → Шрифт" і після відкриття вікна натисніть комбінацію клавіш <Alt + Print Screen>. Потім вставте зображення з буфера в доку­мент за допомогою спеціалізованої вставки й виберіть для нього відповідне місце розташування та розмір.

  5. Для створеного зображення вікна, використовуючи виноски, по­ясніть призначення трьох полів чи кнопок (на вибір). Додайте до створеного рисунка назву або підпис.

  6. Збережіть документ у своїй папці та віддайте його на перевірку викладачеві.

Варіант 7.5

  1. Створіть новий документ. На "титульній" сторінці запишіть тему роботи (Робота з рисунками), а також своє прізвище, групу і варі­ант.

  2. Створіть емблему для своєї роботи розміром приблизно 3x3 см. Розфарбуйте верхнє коло зеленим кольором, многокутник — синім, а нижнє коло — червоним:

  1. Наберіть 7 рядків довільного тексту І розташуйте його за ембле­мою так, щоб текст просвічувався крізь нього. Для цього викори­стайте опцію "полупрозрачный" на вкладці "Цвета и линии " вікна "Формат фигуры ".

  2. Використовуючи автофігури, можливості їх зв'язку та розмі­щення на них тексту, створіть блок-схему алгоритму обчислен­ня другого кореня рівняння x2 – 100x + 1 = 0 за методом послі­довних наближень. Блок-схема повинна складатися з таких кро­ків: 1) N:= 0; 2) Х(0):= 100; 3) X(N-H):= 100 - 1/X(N); 4) якщо | X(N) - X(N+1) |> 10-10, то виконати команду N:= N + 1 і повер­нутися до кроку 3). У противному разі завершити роботу алго­ритму і видати число X(N) як результат.

  3. Створіть організаційну діаграму аптеки, що складається з ди­ректора і двох його заступників. Першому підпорядкований торговельний зал, другому — бухгалтерія і склад. Створіть по кілька працівників у кожному підрозділі. Різні типі об'єктів відобразіть різними типами автофігур.

  4. Включіть у документ зображення діалогового вікна "Абзац " в ре­дакторі Word. Для цього виконайте команду "Формат → Абзац" і після відкриття вікна натисніть комбінацію клавіш <Alt + Print Screen>. Вставте зображення з буфера в документ за допо­могою спеціалізованої вставки й виберіть для нього місце розта­шування та розмір.

  5. Для створеного зображення вікна, використовуючи виноски, по­ясніть призначення трьох полів чи кнопок (на вибір). Додайте до створеного рисунка назву або підпис,

  6. Збережіть документ у своїй папці та здайте його на перевірку викладачеві.

Варіант 7.6

  1. Створіть новий документ. На "титульній" сторінці запишіть тему роботи (Робота з рисунками), а також своє прізвище, групу і варі­ант.

  2. Створіть емблему для своєї роботи розміром приблизно 3x3 см. Розфарбуйте верхнє коло синім кольором, ромб — червоним, а нижнє коло — зеленим:

  1. Наберіть 5 рядків довільного тексту і розташуйте його на тлі емб­леми.

  2. Використовуючи автофігури, можливості їх зв'язку та розмі­щення на них тексту, створіть блок-схему приготування укра­їнського борщу. Блок-схема повинна складатися з таких кроків: 1) приготувати м'ясний бульйон; 2) підсмажити овочі; 3) у кипля­чий бульйон покласти нарізану картоплю; 4) після закипання по­класти капусту і варити 15-20 хвилин; 5) додати шпик і підсма­жені овочі; 6) додати на смак перець, сіль, тертий часник, зелень; 7) довести до кипіння, але не кип'ятити.

  3. Створіть організаційну діаграму магазину, що складається з ди­ректора і двох його заступників. Першому підпорядковані два торговельні зали, другому — бухгалтерія і склад. У залах працю­ють по 5 чоловік, а в бухгалтерії та на складі — по три. Різні типи об'єктів відобразіть різними типами автофігур.

  4. Включіть у документ зображення діалогового вікна "Список" в редакторі Word. Для цього виконайте команду "Формат Спи­сок" і після відкриття вікна натисніть комбінацію клавіш <Alt + Print Screen>. Потім вставте зображення з буфера в документ за допомогою спеціалізованої вставки і виберіть для нього відпові­дне місце розташування та розмір.

  5. Для створеного зображення вікна, використовуючи виноски, зробіть пояснення трьох полів чи кнопок (на вибір). Додайте до створеного рисунка назву або підпис.

  6. Збережіть документ у своїй папці та здайте його на перевірку викладачеві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]