Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
history_-_kopia.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
297.79 Кб
Скачать

1. Вступ

Доба Української революції 1917 – 1920 рр. займає особливе місце в новітній історії України. Її вплив на сучасну долю українського народу безперечний. Адже, мета, до якої прагнуло тогочасне покоління українських політиків, нині стала реальністю. Підвищений інтерес до цієї теми спричинив велику кількість наукових публікацій, які торкаються різних аспектів Української революції. Найважливішими з них є національно –визвольний та соціальний рухи. Вивчення національної політики більшовиків має велике значення, оскільки сприяє максимально адекватному відтворенню драматичних подій 1917–1920 рр. в Україні. Більшовики були політично домінуючою партією на території колишньої Російської імперії в 1917-1920 рр. і вирішення національного питання реалізували відповідно до своєї ідеологічної доктрини. Тому дослідження змісту національної політики більшовиків в Україні, його залежності від розвитку революційно – визвольних змагань українського народу є надзвичайно важливим.

Боротьба за державність України наприкінці 1917—1920 pp. відбувалася в умовах запеклої громадянської війни та іноземної інтервенції. У цій боротьбі можна виділити кілька етапів.

На першому - етапі національну революцію очолювала Центральна Рада. В листопаді 1917 p. було проголошено Українську Народну Республіку (УНР).

Другий етап — це правління з кінця квітня 1918 p. гетьманщини в умовах окупації України австрійськими та німецькими військами.

Особливою проблемою в національному державному відродженні було утворення в західних регіонах України в жовтні 1918 p. Західної Української Народної Республіки (ЗУНР).

І нарешті, майже паралельно з утворенням ЗУНР на більшій частині України, починаючи з листопада 1918 p., проходило відновлення УНР на чолі з Директорією і об'єднання її з ЗУНР. Це також був визначний етап в національно-державному будівництві. На жаль, наприкінці 1920 — на початку 1921 p. процес національного державного відродження був перерваний перемогою об'єднаних радянських збройних сил, встановленням радянської влади на більшій частині України та окупацією західноукраїнських регіонів Польщею, Румунією, Чехословаччиною.

Мета1 мого аналітичного огляду: З’ясувати, що спричинило перемогу більшовикам у 1917 – 1920 рр.

Задля досягнення поставленої мети, нам потрібно виконати такі завдання, як:

– охарактеризувати теоретичні засади національної політики більшовизму в

Україні;

  • розкрити зміст національного питання, його залежність від розвитку революційно-визвольних змагань українського народу в 1917-1920рр.;

– дослідити ставлення більшовиків до політичних партій в Україні;

– з’ясувати причини змін тактики більшовицької партії щодо незалежності України в контексті міжнародних подій;

– оцінити роль більшовицького режиму в Україні в процесі ліквідації національної української державності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]