Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практична №10 36 М.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
269.37 Кб
Скачать
  1. Правила перенесення й евакуації потерпілих.

Головна мета перенесення й евакуації потерпілих — швидке ви­далення з осередку ураження та доставлення до місця надання ме­дичної допомоги і лікування. Від цього багато в чому залежатиме успіх лікування і його результат. Найкращим способом є перенесення потерпілих у положенні лежачи на носилках, а за їх відсутності — за допомогою лямок.

Однак ноші і лямки не входять до комплекту оснащення медич­них і рятувальних формувань, тому їхнє використання в осередку НС населенням навряд чи буде можливим.

Є способи перенесення потерпілих на руках одним чи двома но­сіями.

Перенесення на руках одним носієм

Перший спосіб. Носій садовить потерпілого на підвищене місце, повертається до нього спиною, встає між його ніг і спирається на одне коліно. Потерпілий обхоплює носія за плечі і тримається за його пояс; носій бере потерпілого обома руками під стегна і встає (мал. 1).

Мал. 1. Перенесення без лямок (перший спосіб)

Другий спосіб. Опустившись на одне коліно збоку від потерпіло­го, носій бере його однією рукою під спину, іншою — під сідниці, а потерпілий охоплює носія за плечі. Після цього носій піднімається.

Третій спосіб. На порівняно великі відстані зручніше носити ура­женого на плечі (мал. 2).

Мал. 2. Перенесення без лямок (третій спосіб)

Перенесення потерпілого на руках двома носіями

Перший спосіб. Носії з'єднують руки так, щоб утворити «сидін­ня» («замок»). Це можна зробити, з'єднавши дві руки (одну руку одного носія й одну руку іншого), три руки (дві руки одного носія й одну руку іншого) і чотири руки (мал. 3).

б

в


У першому випадку носії, ма­ючи по одній вільній руці, можуть підтримувати ними потерпілого. У другому випадку потерпілого може підтримувати рукою один із носіїв. У третьому випадку потер­пілий сам обхоплює носіїв рука­ми за плечі. Потерпілого садовлять на «сидіння» (мал. 4).

Другий спосіб. Один з носіїв підходить до потерпілого позаду і підхоплює його під пахви зігнутими в ліктях руками, інший стає між ніг потерпілого спиною до нього, обхоплюючи руками його гомілки. Перший носій не повинен з'єдну­вати свої руки на грудях потерпі­лого, щоб не утруднювати йому ди­хання (мал. 5).


Третій спосіб. Носії, підійшов­ши до потерпілого, стають удвох з одного (здорового) його боку і опускаються на одне коліно. Носій, який стоїть біля голови потерпілого, одну руку підкладає йому під спину, іншу — під по­перек. Інший носій, який стоїть біля ніг потерпіло­го, підводить одну руку під його сідниці, іншу — під го­мілки. Обидва носії стають на ноги, піднімають потер­п ілого. Такий спосіб при­датний для перенесення на короткі відстані, а також для укладення потерпілих на ноші, шматки брезенту тощо. На невеликі відстані

потерпілих можна переносити на одязі, шматку брезенту та ін. (мал. 6).

Вантаження потерпілих на ношах на всі види транспорту здійсню­ють так, щоб ноші встановлювалися в першу чергу на верхній ярус, а потім на нижній. На автомобільний транспорт ноші з потерпілими подають головним кінцем уперед. Головний кінець ноші повинен бути повернутий у бік кабіни і бути на 10—15 см вище від нижнього, щоб зменшити зсув потерпілого під час руху транспорту. Важкопотерпілих з переломами кісток черепа, кінцівок, хребта, поранених у живіт необхідно укладати тільки в передніх секціях (ближче до кабіни) і не вище другого ярусу. Санітарна чи вантажна автомашина повинна бути підготовлена до навантаження: задній борт (двері) відкинутий (відкритий), ноші вийняті з кузова. Для осіб, які можуть сидіти, пристосовують сидіння.

Мал. 5. Перенесення удвох без лямок

Мал. 6. Перенесення на ковдрі


ПЛАН: