Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс_БСД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКІЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО КУРСОВОГО ПРОЕКТУ З ДИСЦИПЛІНИ

" БАГАТОФУНЦІОНАЛЬНІ СИСТЕМИ ДОСТУПУ ДА МЕРЕЖ ЗВ’ЯЗКУ "

для студентів усіх форм навчання

7.092401 „ Телекомунікаційні системи та мережі”

ЗАТВЕРДЖЕНО

кафедрою „Телекомунікаційні

системи та мережі”

Протокол № 16

від 6.04. 2005р.

Харків 2005

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКІЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО КУРСОВОГО ПРОЕКТУ З ДИСЦИПЛІНИ

" БАГАТОФУНЦІОНАЛЬНІ СИСТЕМИ ДОСТУПУ ДА МЕРЕЖ ЗВ’ЯЗКУ "

Харків 2005

Методичні вказівки до курсового проекту з дисципліни „Багатофункціональні системи доступу до мереж зв’язку" для студентів усіх форм навчання спеціальності 7.092401 – Телекомунікаційні системи та мережі / Упоряд. М.Ю. Ощепков, Т.О. Ощепкова. - Харків: ХНУРЕ, 2005. - с.

Упорядники: М.Ю. Ощепков

Т.О. Ощепкова

ПЕРЕЛІК СКОРОЧЕНЬ

АЛ – Абонентська лінія

ВКП – Вводно-комутаційний пристрій

МАД – Мережа абонентського доступу

МТМ – Міська телефонна мережа

ОК – Оптичний кабель

РАТС – Районна АТС

РК – Розподільна коробка

СТМ – Сільська телефонна мережа

ЦКВ – Цифровий кросовий вузол

ШР – Шафа розподільна

DSL – Digital Subscriber Line

OLT – Optical Line Termination

ONU – Optical Network Unit

VDSL – Very High DSL

VTU-R – VDSL Transmitted Unit-Remote

VTU-C – VDSL Transmitted Unit- Central Office

ВСТУП

Тенденцією останніх років є все зростаючий дефіцит пропускної здатності каналів доступу до Інтернету – значно більше стало веб-сторінок із графікою, аудіо і відео за рахунок вкладених документів, що пересилаються, збільшилися й обсяги електронної пошти. В Інтернеті з'являються все нові послуги – передача відео та аудіо за запитом, дистанційне навчання і відеоспостереження, мережні ігри. Мережна інфраструктура має бути готова до передачі великої кількості даних із все зростаючими швидкостями. При побудові мережі, розрахованої на масового споживача, вибір тієї або іншої технології для вирішення проблеми "останньої милі" відіграє вирішальну роль при встановленні тарифів. Витрати на побудову транспортної мережі залежать тільки від кількості вузлових точок і зв'язків між ними і прямо не залежать від кількості користувачів. Витрати ж на організацію "останньої милі" пропорційні кількості користувачів і найбільшою мірою впливають на вартість послуг.

Перспективна технологія VDSL (Very-high bit rate Dіgіtal Subscrіber Lіne) перетворює стандартні абонентські аналогові телефонні лінії в канал високошвидкісного цифрового доступу, дозволяючи передавати інформацію у бік абонента зі швидкістю до 55 Мбіт/с.

Курсовий проект має дати студентам знання і прищепити практичні навички щодо проектування одного з основних елементів телекомунікаційної мережі – мережі абонентського доступу (МАД).

Для успішного виконання проекту необхідні знання крім дисципліни "Цифрові системи передачі", таких курсів як "Теорія електрозв'язку", "Направляючі системи електрозв'язку", "Інформаційні служби зв'язку" та ін.

Слід зазначити, що під час виконання курсового проекту необхідно виявити творчий підхід до вирішення поставленої задачі, прагнення до використання технічних засобів електрозв'язку, що відповідають сучасним вимогам.