Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lek_OPI.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

1.2 Цикл управління програмним процесом (Software Process Management Cycle)

Управління процесами в галузі програмного забезпечення складається з чотирьох дій, представлених в рамках ітеративного циклу. Це дозволяє отримувати й аналізувати відгуки на постійній основі і, <більш оперативно> удосконалювати процес. Ось ці чотири дії, пропоновані SWEBOK:

Establish Process Infrastructure - створення інфраструктури процесу. Завдання - забезпечити згоду й підтримку зацікавлених осіб (в першу чергу, менеджменту) в роботах з реалізації та зміни процесу; отримати можливість розгорнути відповідну інфраструктуру процесу, виділивши необхідні ресурси і забезпечивши розподіл обов'язків (відповідальності).

Planning - планування. Завдання (мета) - зрозуміти (сформулювати) поточні бізнес-цілі і потреби в процесі, необхідні окремим фахівцям, проекту та / або організації, в цілому; ідентифікувати сильні і слабкі сторони (див. концепцію SWOT-аналізу в різних джерелах) <існуючого процесу і планованих на даній ітерації нововведень та / або змін> і розробити план реалізації та зміни процесу.

Process Implementation and Change - реалізація і зміна процесу. Завдання (мета) - виконання розробленого плану по впровадженню нового та / або модифікованого процесу (включаючи, наприклад, якщо це необхідно, розгортання нових інструментів або проведення тренінгів). В результаті заданий процес повинен бути впроваджений у практику.

Process Evaluation - оцінка процесу. Завдання (мета) - зрозуміти, наскільки добре процес реалізований, чи отримані очікувані переваги від його впровадження. Результат аналізу стає "входом" для наступної ітерації.

1.3 Моделі реалізації та зміни процесу (Models for Process Implementation and Change)

Існує дві найпоширеніші моделі впровадження процесу - Quality Improvement Paradigm - QIP (Software Engineering Laboratory, Software Process Improvement Guidebook, NASA / GSFC, Technical Report SEL-95-102, April 1996, http://sel.gsfc.nasa.gov/website / documents/online-doc/95-102.pdf) і розроблена в Інституті програмної інженерії Університету Карнегі-Меллон SEI CMU модель IDEAL (Initiating - Diagnosing - Establishing - Acting - Learning). У всіх випадках оцінка може проводитися за якісними та / або кількісними показниками. На сьогоднішній день найбільш опрацьованими і поширеними стандартами оцінки і вдосконалення процесу програмної інженерії є CMMI (де факто стандарт) і SCAMPI (розроблена в SEI CMU стандартна методика оцінки вдосконалення процесів - Standard CMMI Appraisal Method for Process Improvement), а також в ISO / IEC 15504 (де юро стандарт), також відомому як SPICE (Software Process Improvement and Capability Determination) і розробленим для атестації зрілості процесів.

1.4 Практичні міркування (Practical Considerations)

Реалізація та зміна процесу є складовою частиною організаційних змін. У більшості успішних випадків зусилля, спрямовані на організаційні зміни розглядаються як самостійний проект зі своїми (відповідними) правами, планами, ресурсами і т.п. Зазвичай складаються відповідні керівництва (guidelines) по реалізації і зміни процесу, включаючи розробку плану дій (action plan), проводяться тренінги, узгоджується підтримка менеджменту (бажано, вищої управлінської ланки), відбираються пілотні проекти, в яких вперше будуть задіяні відповідні процеси та інструменти і т.п. Такі рекомендації можна знайти в багатьох джерелах, в тому числі, і у вказаних в оригінальній версії SWEBOK. Також, можна знайти безліч звітів і досліджень за факторами успіху, важливим для впровадження та зміни процесу (наприклад, багато з таких досліджень пов'язані з моделлю CMMI і представлені на сайті SEI CMU http://sei.cmu.edu/).

SWEBOK також відзначає роль "агентів" змін, як осіб, які часто створюють передумови, що ініціюють зміни, а також фахівців, які постійно реалізують зміни в своїй практиці. Природно, що реалізація і зміна процесу може розглядатися як консалтинг. Він може бути внутрішній (наприклад, проведений силами фахівців SEPG) або зовнішній (із залученням експертів з інших підрозділів і організацій, що часто спеціалізуються в даній області так само, як ми бачимо консультантів та зовнішніх керуючих в області проектного менеджменту). Практика показує, що досить успішним є підхід, який передбачає спільну роботу зовнішніх і внутрішніх консультантів SEPG, так як в цьому випадку легше відійти від сформованих всередині організації шаблонів сприйняття та забезпечити свіжий погляд на можливості і потенційну віддачу у вдосконаленні процесу, звичайно, з урахуванням досвіду залучених в ці роботи фахівців. Крім того, можна побачити організаційні зміни в контексті впровадження тих чи інших технологій (у SWEBOK використовується термін technology transfer). При цьому, ці технології можуть стосуватися як безпосередньо самого програмного забезпечення, так і пов'язані з самим процесом (наприклад, технології моделювання).

Існують два поширені підходи до оцінки реалізації і зміни процесу. Вони складаються в оцінці самого процесу і в оцінці результатів процесу (process outcomes), відповідно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]