Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lek_OPI.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

2.3 Нотації визначення процесу (Notations for Process Definitions)

Процеси можуть визначатися на різних рівнях абстракції. У свою чергу, можуть бути визначені і різні елементи процесів - дії, продукти (артефакти) і ресурси. При цьому можуть використовуватися детальні фреймворки, що структурують типи інформації, необхідної для визначення процесів. Існує ряд нотацій, використовуваних для визначення процесів. Ключова відмінність між ними полягає в типах інформації, яка визначається, контролюється і використовується тим чи іншим фреймворком. Інженери повинні мати уявлення про наступні підходи: діаграми потоків даних (data flow diagrams), в термінах цілей процесів і одержуваних на їх виході результатів (outcomes) (див. стандарт ISO 15504 "Information Technology - Software Process Assessment" - "SPICE"), як наборі процесів та їх декомпозиції в роботи і завдання, визначений на природній мові (див. стандарт IEEE / ISO / ГОСТ 12207), діаграми переходів і станів (statechart), SADT, IDEF0 і багато інших. Хоча SWEBOK надає розширений список діаграм / нотацій, ймовірно, в силу своєї "консервативності", не згадує, наприклад, activity-діаграми UML, хоча вони можуть використовуватися в практиці для опису бізнес-процесів, зокрема, і для опису процесів програмної інженерії. Ряд нотацій розроблений і використовується в рамках конкретних (приватних) фреймворків / методологій, наприклад, RUP. Крім того, існує успішний досвід з використання достатньо нотації BPMN - Business Process Management Notation для опису процесів програмної інженерії. Специфікація BPMN визначає графічне представлення бізнес-процесів у формі діаграм бізнес-процесів - Business Process Diagram (BPD). Перший стандарт BPMN був випущений 3 травня 2004 консорціумом The Business Process Management Initiative - BPMI.org (http://www.bpmi.org).

Надаючи розвинені виражальні засоби для визначення процесів як комплексу взаємопов'язаних дій, подій і артефактів, згрупованих по учасниках, BPMN дозволяє досить легко сформувати в рамках однієї діаграми BPD цілісний погляд на процеси.

2.4 Адаптація процесу (Process Adaptation)

Важливо зазначити, що зумовлені процеси, навіть стандартизовані, повинні адаптуватися відповідно до локальних (конкретними) потреб, наприклад, організаційним контекстом, розміром проекту, що регулюють вимоги, індустріальних практиках і корпоративною культурою. Ряд стандартів, в першу чергу, IEEE / ISO / ГОСТ 12207 і ISO 15504, містять механізми та рекомендації щодо процесу адаптації та його вдосконалення.

2.5 Автоматизація (Automation)

Автоматизовані засоби або самі підтримують роботи по визначенню процесів (наприклад, дозволяючи описувати процеси з використанням тих чи інших діаграм і нотацій) та / або надають відповідні керівництва з визначення процесів (наприклад, RUP, EUP або MSF). У випадках, коли проводиться процес аналізу, деякі інструменти забезпечують різні форми симуляції модельованих (що визначаються) процесів.

3. Оцінка процесу (Process Assessment)

Оцінка процесу (process assessment) проводиться з використанням відповідних моделей оцінки (assessment models) та методів оцінки (assessment methods). У багатьох випадках замість терміну "assessment" використовується термін "appraisal" (маючи на увазі саму процедуру оцінки, наприклад, CMMI Appraisal). У свою чергу, термін "appraisal" замінюють на "capability evaluation", коли говорять про оцінку здібностей / потенційних можливостей, наприклад, з метою укладення контракту / договору підряду на проведення відповідних робіт. Оцінка процесу (-ів) може проводитися як неформально, маючи на увазі внутріньокорпоративні ініціативи щодо підвищення якості, так і формально (тобто з отриманням атестаційного документа), у тому числі, із залученням зовнішніх фахівців з оцінки і, часто, з метою підтвердження відповідної якості / рівня зрілості процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]