Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политология СРС СТАЦ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
456.7 Кб
Скачать

1.2 Перелік тем лекційного курсу та семінарських занять

1.2.1 Тематичний план лекцій

Тема 1. Політологія як наука і навчальна дисципліна. Політологія в системі суспільних наук. Предмет політології. Структура та функції політології. Методологія політології.

Тема 2. Виникнення та еволюція світової політичної думки. Зародження науки про політику: аналіз деяких політичних вчень Стародавнього світу. Проблеми держави в країнах Стародавнього Сходу. Суспільно-політичні доктрини Стародавньої Греції та Риму. Новий час: істотна новина в розвитку політичної теорії. Політична думка доби Відродження. Суспільно-політична думка епохи Просвітництва. Політично-правові вчення в Німеччині у 18-19 ст. Генезис новітньої західної політології.

Тема 3. Базові характеристики української політичної думки. Українська політична думка в 10 – 18 ст. Розвиток вітчизняних політичних концепцій у 19 – 20 ст.

Тема 4. Політика як соціальне явище. Сутність політики, її структура і функції. Поняття політики. Основні елементи політики , її функції. Межи політики в суспільстві. Політика і сучасний розвиток українського суспільства.

Тема 5. Влада в суспільстві. Основні концепції політичної влади. Форми та механізм політичної влади. Класифікація влади в суспільстві.

Тема 6. Політична система суспільства. Поняття і структура політичної системи. Функції й типологія політичних систем. Поняття й типологія політичних режимів. Сутнісні ознаки і проблеми утвердження демократичного політичного режиму. Політична система України.

Тема 7. Держава в політичній системі суспільства. Громадянське суспільство. Походження і сутність держави. Функції держави та структура державної влади. Основні типи і форми сучасних держав. Громадянське суспільство і правова держава. Майбутнє держави.

Тема 8. Політичні партії та суспільно-політичні об’єднання в політичній системі суспільства. Виникнення, еволюція та сутність політичних партій. Типологізація політичних партій. Поняття і типи партійних систем. Становлення багатопартійності в сучасній Україні. Сутність та роль громадських об’єднань в політичній системі суспільства.

Тема 9. Політична еліта і політичне лідерство. Еліти в політиці: поняття та еволюція теорії. Природа та концепції політичного лідерства. Класифікація політичного лідерства.

Тема 10.Політична свідомість і політична культура. Політична свідомість: сутність і основні характеристики. Форми і засоби функціонування політичної свідомості. Сутність політичної культури, її структура і функції. Класифікація політичної культури.

Тема 11. Світові політико-ідеологічні доктрини. Лібералізм і неолібералізм. Консерватизм і неоконсерватизм. Соціалізм і сучасна соціал-демократія. Фашизм і неофашизм.

Тема 12. Політика і засоби масової інформації. Поняття і функції засобів масової інформації. Основні канали і особливості політичного впливу засобів масової інформації. Політичне маніпулювання та шляхи його обмеження

Тема 13. Політичні конфлікти. Теоретичне осмислення і типологія політичних конфліктів. Основні способи врегулювання конфліктних ситуацій

Тема 14. Міжнародна політика і система міжнародних відносин. Місце і роль міжнародної політики в житті суспільства. Міжнародні організації та розвиток міжнародних відносин.

1.2.2 Тематичний план семінарських занять

Тема 1.Політологія як наука і навчальна дисципліна

Тема 2.Виникнення та еволюція світової політичної думки

Тема 3.Основні етапи та базові характеристики української політичної думки

Тема 4.Політика як соціальне явище.

Тема 5.Влада в суспільстві.

Тема 6.Політична система суспільства.

Тема 7.Держава в політичній системі суспільства. Громадянське суспільство

Тема 8.Політичні партії та суспільно політичні об'єднання в політичній системі

суспільства.

Тема 9.Політична еліта і політичне лідерство

Тема 10.Політична свідомість і політична культура

Тема 11.Характеристика основних світових політико-ідеологічних доктрин.

Тема 12.Політика і засоби масової інформації.

Тема 13-14. Політика і особливості розвитку сучасної цивілізації. Політичні

конфлікти.