Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобальна економіка реферат.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
171.01 Кб
Скачать

3.Українська стратегія транснаціоналізаціїї капітала: напрямки проблеми та шляхи вирішення.

Залучення іноземних інвестицій в економіку України є важливим джерелом забезпечення інвестиційного розвитку країни. Прямі іноземні інвестиції у виробничому секторі економіки всіх країн, що розвиваються, значно перевищують портфельні інвестиції і потребують особливої ​​уваги та створення сприятливого інвестиційного клімату. У цьому Україна має певні здобутки, що характеризуються обсягом залучених ПІІ, які збільшились за останні п'ять років на 12500200000 дол. і на початок 2010 року становили 16375200000 дол. Про важливість ПІІ, як інвестиційного ресурсу, свідчить порівняння їх обсягу з загальним інвестуванням в основний капітал всіх підприємств України , за 2009-2010 роки склало близько 39295 млн. дол.. Особливістю прямих іноземних інвестицій в економіку всіх країн, а не тільки розвиваючих країн, є те, що найбільший обсяг ПІІ надходить від транснаціональних корпорацій, які реалізують свої стратегічні цілі розвитку через інвестиції в інші країни.

Для України питання впливу ПІІ на зростання економіки через її транснаціоналізацію є питаннями майбутнього. Станом на 2010 рік в Україні було зафіксовано 7362 філії іноземних ТНК, одночасно в світі в цілому їх 926948. Тобто на Україну припадає лише 0,8% їх загальної кількості. Позитивні наслідки транснаціоналізації економіки полягають насамперед в отриманні доступу до додаткових джерел фінансового капіталу, нових технологій та інноваційного потенціалу, у використанні сучасного організаційно-управлінського досвіду. Збільшення приливу капіталу можливо двома способами. Перший - це ПІІ у формі залучення інвестицій провідних закордонних ТНК, безпосередньо надходять у філії і дочірні компанії ТНК від іноземного інвестора. Тут провідну роль відіграє сприятливий інвестиційний клімат. Другий спосіб - це доступність для дочірніх компаній і філій ТНК джерел кредитного та інвестиційного капіталу, яким користується сама материнська компанія, виникає у разі включення філій у міжнародну (глобальну) корпоративну фінансову мережу відповідної ТНК. Позитивний вплив транснаціоналізації на економіку проявляється також у стимулюванні створення і виходу на зовнішній ринок національної високотехнологічної продукції, для якої орієнтиром є продукція іноземних філій, вже адаптована до потреб світового ринку. Сприятливість інвестиційного клімату для транснаціоналізації економіки спричиняє не тільки позитивний приплив капіталу в країну, а й негативні аспекти діяльності ТНК, які розходяться з національними інтересами країни-реципієнта. Така ситуація виникає внаслідок того, що в багатьох випадках цілі діяльності ТНК та критерії економічної ефективності, на які вона орієнтуються, не збігаються з цілями і критеріями країн, на території яких розташовані філії ТНК. Негативний ефект транснаціоналізації економіки викликаний тим, що економічна ефективність ТНК виникає внаслідок інтеграції міжнародного виробництва, в рамках якого формується специфічна система поділу праці всередині компаній, коли відповідні ланки мережі ТНК розміщують в тій країні, де вони можуть принести найбільший прибуток з позиції корпорації в цілому.

Весь негативний вплив інвестицій ТНК на економічні процеси в Україні повинен бути збалансований системою державного регулювання іноземних інвестицій, яка повинна мати кількісну оцінку економічної безпеки України в результаті діяльності ТНК щодо співвідношення ввезеного капіталу та репатріації прибутку, інтернаціоналізації галузей, тощо. Метою всіх регулюючих заходів прямих інвестицій ТНК є, з одного боку, створення зацікавленості ТНК у створенні структурних ланок в Україну за умови поліпшення галузевої структури економіки, а з іншого - недопущення дискримінації національних товаровиробників та порушення рівноваги фондового ринку. В даний час близько 20% продукції світової економіки виробляється дочірніми компаніями, філіалами транснаціональних корпорацій. Близько 40% світової торгівлі має внутрішньокорпоративний характер, близько 30% припадає на торгівлю між корпораціями, що входять в транснаціональні стратегічні союзи, альянси, системи, 2/3 світових витрат у дослідження та інновації забезпечують ТНК. Однією з основ підвищення конкурентоспроможності національної економіки є здатність корпоративного капіталу інтегруватися у світову економіку шляхом розширення міжнародної інвестиційної діяльності.. За даними ЮНКТАД в 2010 році в Україні було зареєстровано 367 іноземних філій ТНК, тоді як цей показник значно вищий у країнах ЄС (іноземних філій понад 208 тис.) і в динамічно розвивающихся, особливо в Китаї (280 тис. іноземних філій), Сінгапурі (14 тис.), Малайзії (15 тис.). На сучасному етапі ТНК є основними інвесторами в багатьох галузях економіки (табл. 1.1). Глобальний потік інвестицій в інновації розподілений досить нерівномірно і сконцентрований в декількох країнах. Абсолютним лідером по вкладенню інвестицій у НДДКР є США: частка цієї країни більше, ніж в усіх країнах Європи разом узятих.(табл.1.1)

Табл.1.1.