Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
41.99 Кб
Скачать

2 Види товарних знаків.

За формою свого вираження товарні знаки можуть бути словесними,образотворчими, об'ємними, комбінованими та іншими.

Словесні товарні знаки надзвичайно різноманітні. На більш ранніхетапах як словесних товарних знаків найчастіше обиралися іменавідомих людей, героїв художніх творів або міфологічнихперсонажів (Наполеон, Гамлет, Прометей), Назви тварин, птахів, рослин,дорогоцінних каменів (Лев, Сокіл, Клен, Алмаз), назви природнихявищ, небесних тіл, географічних об'єктів (Рассвет, Комета, Еверест) іт.п. Широке поширення отримали також словесні товарні знаки,взяті як похідні із стародавніх мов (Laktos, Sanorin). В данийчас у зв'язку з тим, що зазначені вище і подібні до них найменуваннявиявилися практично вичерпаними, все частіше зустрічаються товарні знаки,що представляють собою штучно утворені слова (неологізми). Вонишироко використовуються для позначення нових речовин, препаратів, приладів таматеріалів, тому що підкреслюють оригінальність і мають більшуохороноздатність. Нерідко словесні товарні знаки так чи інакшезв'язуються з фірмовим найменуванням підприємства, зокрема виробляютьвсі його суттєві елементи. Іноді в якості товарних знаківреєструються словосполучення і навіть короткі фрази. Так у 1994 роціспільним російсько-італійським підприємством «Пронто-Москва» з 16 класу  «Друковані видання, періодичні газети» зареєстрований товарний знак «Зрук в руки », а АТВТ Концерн« білий вітер »(м. Москва) - словосполучення  «Маленькі комп'ютери для великих людей». При реєстрації словеснихтоварних знаків охороняється не тільки сома слово або словосполучення, але й їхшрифтове рішення. Словесні товарні знаки є найбільш ефективнимиза загальним визнанням фахівців. Їх популярність визначається тим, що вонидобре запам'ятовуються, зручні для реклами і легко помітні.

Образотворчі товарні знаки - це позначення у вигляді різноманітнихзначків, малюнків, орнаментів, символів, зображень тварин і т.п. Хочаїх ефективність оцінюється нижче, ніж у словесних товарних знаків, в  Росії на їхню частку припадає близько 70% всіх реєстрованих вітчизнянихтоварних знаків. Успіх образотворчих товарних знаків більшою міроювизначається їх простотою, яскравості та ефективністю з точки зоруреклами, можливістю використання на всіляких матеріалах, смисловийнавантаженням і т.п.

Об'ємні товарні знаки являють собою зображення товарного знака втрьох вимірах - його довжині, висоті, ширині. Предметом об'ємного товарногознака може бути або оригінальна форма виробу, наприклад форма мила,свічки, пігулки і т.д. або його упаковка, наприклад, оригінальна формапляшки для я напою або флакона для парфумів. Однак об'ємний товарний знакне може просто повторювати зовнішній вигляд відомого предмета, а повиненхарактеризуватися новим і оригінальним зовнішнім виглядом. Наприклад.  Талліннському виробничому об'єднанню «Лівіко» було виданосвідоцтво № 80759 з терміном дії по 7 лютого 1996 року на правокористування товарним знаком, що представляє собою оригінальну пляшку длялікерів, що нагадують старовинну башту.

Комбіновані товарні знаки поєднують у собі елементи названих вищезнаків. Найчастіше такі знаки являють собою поєднання малюнка іслова, малюнка і літер, слів і цифр і т.д. Бажано, щоб словесна іобразотворча частини утворювали єдине ціле, зв'язувалися композиційноі сюжетно. Одним із найбільш поширених видів комбінованих товарнихзнаків є різноманітні етикетки, в яких, як правило, поєднуютьсясловесні і зображувальні елементи у певному кольорі.

Крім наведених видів товарних знаків, законодавство допускає дореєстрації та інші позначення товарів і послуг, зокрема звукові,світлові, нюхові та інші позначення. В даний час подібнііноземні знаки реєструються в основному на ім'я іноземнихкористувачів, так як у вітчизняній практиці вони поширення неотримали.

Поряд з підрозділом товарних знаків за формою їх вираження вониділяться на інших підставах. Так, в залежності від кількості суб'єктів, що маютьправо на користування товарним знаком, слід розрізняти індивідуальні таколективні товарні знаки. Індивідуальний товарний знак - цепозначення, зареєстроване на ім'я окремої юридичної іфізичної особи. Колективний товарний знак - це товарний знак спілки,господарської асоціації або іншого добровільного об'єднання підприємств,призначений для випускається або реалізується ними виду товарів,що володіють єдиними якісними або іншими загальними характеристиками.  Правовий режим колективних товарних знаків має ряд особливостей.

1. Такий товарний знак може належати тільки об'єднанняпідприємств. Колективний товарний знак є об'єктом виключногоправа об'єднання як такого, а не права спільно належитьоб'єднаним в його складі підприємствам.

2. Суб'єктом користування колективним товарним знаком можуть бути тількитакі що входять в об'єднання підприємства або організації, за якими зазакону визнається можливість володіння індивідуальним товарним знаком.

3. Підприємства-учасники об'єднання можуть використовувати колективнийтоварний знак в якості єдиного засобу для позначення товару абозастосовувати його поряд зі своїм індивідуальним знайомитися??.

4. Товари, які будуть позначатися цим знаком повинні мати єдиніякісні або інші загальні характеристики.

5. Об'єднання має право контролю за використанням товарногознака.

Зазначені вище умови використання колективного товарного знакавідображаються в спеціальному правовому документі, який іменується статутомколективного товарного знаку. Він розробляється і затверджується самимоб'єднанням і додається до заявки на реєстрацію колективного товарногознака.

Колективний товарний знак слід відрізняти від товарних знаків, якіперебувають у спільному володінні декількох юридичних і фізичних осіб.  Російське законодавство не допускає можливості співволодіння товарнимзнаком і його реєстрація проводиться тільки на ім'я однієї особи. Однак усилу зобов'язань, що випливають з участі Росії в Паризької конвенції зохорону промислової власності, російське Патентне відомство зобов'язанереєструвати на ім'я іноземних заявників і ті товарні знаки, якимиволодіють одночасно кілька зацікавлених осіб. Російськіпідприємці виступати співвласниками товарного знака на території  Росії не можуть.

За ступенем популярності товарні знаки підрозділяються на загальновідомі ізвичайні. В якості звичайних товарних знаків виступають будь-які новіоригінальні позначення товарів, зареєстровані в Патентному відомстві.  (додрукувати)

Таким чином, в залежності від ознаки класифікації товарні знакиможуть поділятися:n за формою свого вираження - на словесні, образотворчі, об'ємні, комбіновані, звукові, світлові й інn по кількості власників прав на товарний знак - на індивідуальні та колективні.n за ступенем відомості - на звичайні та загальновідомі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]