Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
41.99 Кб
Скачать

3 Використання товарного знака.

Юридичні і фізичні особи, які зареєстрували на своє ім'я товарнийзнак, набувають право використовувати їх на всій території РФ. Це праводіє протягом 10 років від дати надходження заявки в Патентневідомство. Термін охорони може бути як завгодно тривалим, оскількидію свідоцтва на товарний знак може неодноразово продовжуватися.

Заява про продовження терміну охорони, кожного разу на десять років, маєбути подано власником свідоцтва протягом останнього року йогодії. За клопотанням заявника для продовження терміну діїсвідоцтва йому може бути наданий шестимісячний термін післязакінчення терміну дії реєстрації за умови сплати додатковоїмита.

Заява разом з доданими до неї документами (оригіналсвідоцтва, документ про сплату мита) розглядається протягом трьохмісяців від дати надходження в Патентне відомство. Відомості про продовженнятерміну дії реєстрації вносяться у відповідні Державніреєстри та свідоцтва, а також публікуються для загального відома вофіційному бюлетені Патентного відомства.

Сутність права на користування товарним знаком полягає в можливості їхнеобмеженого господарського використання для позначення що виробляються іреалізованих ними товарів. Використання товарного знака вважається першвсього застосування його на товарах, для яких товарний знак зареєстрованийта (або) на їх упаковці. Особою, що застосовують товарний знак може бути як самйого власник, так і особа, якій таке право надане на основіліцензійного договору. За наявності поважних причин невикористаннятоварного знака у такій формі використанням може бути визнано такожзастосування товарного знака в рекламі, друкованих виданнях, на вивісках, придемонстрації експонатів на виставках і ярмарках, що проводяться в РФ.

Використання товарного знака розглядається законом не тільки якправо, але і як обов'язок його власника. Хоча в Законі РФ про товарнізнаках це прямо не підкреслюється (на відміну від Положення про товарнізнаках 1974 р.), аналіз його норм дозволяє зробити такий висновок. УЗокрема п.3 ст.22 Закону РФ про товарні знаки передбачає можливістьдострокового припинення дії реєстрації товарного знака, яке можебути повним або частковим. Дане питання вирішується Вищою патентною палатою  РФ (в даний час - судом) за заявою будь-якого зацікавленогоюридичної чи фізичної особи. Підставою для цього може бутиневикористання товарного знака безупинно в протягом п'яти років з датиреєстрації або п'яти років, що передують подачі такої заяви.

При вирішенні питання про дострокове припинення дії реєстраціїтоварного знака у зв'язку з його використанням можуть бути прийняті до увагиподані власником товарного знака докази того, що товарнийзнак не використовувався з незалежних від нього причин. Наприклад, черезстихійного лиха, відсутність необхідної сировини. Зміни профілюдіяльності підприємства і т.п.

Досить складним є питання про обсяг використаннятоварного знака, достатньому для підтримки його реєстрації в силі. Як іу раніше діяв. Так і в чинному законодавстві, дане питання невирішене. У літературі зазвичай пропонується розрізняти дві його сторони --кількісну та якісну. Зокрема. Застосування товарного знака наодному або дуже обмеженій кількості виробів може бути визнано достатнімвикористанням, якщо товарним знаком позначаються будь-які унікальніприлади або обладнання, або вироби. Користуються обмеженим попитом.  Навпаки, якщо товарний знак був призначений для позначення серійновиробів, що випускаються, але фактично застосований лише при випуску досвідченихзразків, це може бути кваліфіковано як недостатнє йоговикористання.

Якісна сторона питання про обсяг використання товарного знаказвичайно зв'язується з оцінкою відповідності переліку товарів, для позначенняяких товарний знак фактично застосовується. Згідно з загальним правилом, ціпереліки повинні збігатися один з одним. На практиці, однак, від цьогозустрічаються відступи двоякого роду. З одного боку, товарним знакомможуть позначаться товари, не зазначені в переліку при реєстрації. Такезастосування товарного знака вважається неправомірним і, відповідно, невраховується як виконання обов'язку щодо застосування товарного знака. Алеіноді виникає ситуація. Коли товарний знак використовується для позначеннятоварів, формально не зазначених у переліку. Але які охоплюються одним зтермінів реєстраційного переліку як родовим поняттям. З іншого боку,товарний знак часто фактично використовується для позначення більш вузькогокола товарів, ніж ото вказана при реєстрації. Дана обставина можепослужити підставою для звуження обсягу охорони товарного знака шляхомвиключення з переліку товарів тих об'єктів, які фактично невиробляються власником товарного знака та (або) з якихось причин немаркуються товарним знаком.

При використанні товарного знака його власники можуть проставляти ззазначеним позначенням попереджувальне маркування. Вона вказує на те,що це позначення є товарним знаком. Це маркування виконуєяк рекламно-інформаційну так і патентно-правову функції. З одногобоку, це означає особливим чином виділити товарний знак серед іншихвидів позначення товару (символи управління, експлуатації, зберігання,транспортування і т.п.). Завдяки такому «відокремлення» увагипокупців звертається на особливу природу знака, спонукаючи їх до з'ясуваннязмісту даної маркування і сприяє тим самим її кращезапам'ятовування. Попереджувальна маркування свідчить про наявністьвиключних прав на товарний знак і тим самим підтверджує йогопевну оригінальність. Крім того, застосування даної маркуванняє додатковим рекламним засобом і власне товарного знака тамаркується їм товарів, що сприяє підвищенню престижу фірми в очахспоживачів її продукції.

З іншого боку, завдяки попереджувального маркування стаєможливим оперативне встановлення факту реєстрації товарного знака.  Наявність спеціального маркування застерігає третіх осіб від порушеннявиключних прав власника товарного знака і є важливим аргументомпри вирішенні патентно-правових спорів.

Чинне законодавство не містить спеціальних норм,регламентують нанесення попереджувального маркування. Вона наноситьсявиключно на розсуд власника прав на товарний знак і в будь-якійякий момент може бути знята. Власник товарного знака сам обирає вид і формупопереджувального маркування. Наприклад, вона може представляти собою прямевказівка на те, що відповідне позначення є зареєстрованимтоварним знаком, тобто містити слова «зареєстрований товарний знак»або просто «товарний знак». Дане повідомлення може містити вказівку наназва країни реєстрації, номер свідоцтва або іншого охоронногодокумента, дату реєстрації і т.п.

Попереджувальна маркування може бути виражена і у вигляді скороченогопозначення:

(- (Not Yet Approved) - ще не затверджено, тобто незареєстрованаторгова марка.

(- (Registered TM Approved) - зареєстрована торгова марка.

Попереджувальна маркування також може бути у вигляді спеціальноїобразотворчої позначки у вигляді зірочки з наступною розшифровкою втексті або в виносці.

Використання попереджувального маркування повинно бути сумлінним.  Проставлення зазначеної маркування в тих випадках, коли відповіднепозначення не зареєстровано в Патентному відомстві, розглядається якнеправомірна дія, що вводить споживачів в оману. Особа,виробляє попереджувальне маркування по відношенню донезареєстрованного в РФ товарному знаку відповідно до п.4 ст.46  Закону РФ про товарні знаки несе відповідальність у порядку,передбаченому законодавством РФ. Тому, якщо позначення тількизаявлено до реєстрації, це має бути відображено в попереджувальноїмаркування.

Отже, право на товарний знак діє протягом 10 років і моженеодноразово продовжуватися. Використання товарного знака є не тількиправом, але і обов'язком його власника. При використанні товарного знакуїх власники можуть проставляти поряд з товарним знаком попереджувальнемаркування. Вона виділяє товарний знак серед інших позначень і полегшуєзахист прав на товарний знак у разі їх порушення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]