Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 19. Класифікація готелів в країнах Європ...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
23.39 Кб
Скачать

2. Система класифікації готелів у Німеччині.

Німеччина. У Німеччині відсутня державна система класифікації засобів розміщення, категоризацію здійснюють приватні фірми, що видають путівники — туристичні інформатори, наприклад «Міхелін», «Шелл Атлас» та ін., а також готельні корпорації. Використовуються також регіональні системи класифікації готелів, наприклад система класифікації заснована Спілкою туристичних та готельних підприємств землі Надренія Північна-Вестфалія. Категорія позначається зірками від однієї до п'яти, а висновок щодо призначення категорії приймається на основі моніторингу групи стандартних запитань. Разом з мінімальними обов'язковими критеріями для кожної категорії додається додатковий перелік послуг та обладнання і їхня бальна оцінка, з яких можна набрати певну кількість балів визначену для певної категорії.

У Німецькій класифікації виділяється п'ять класів:

— туристський клас — «одна зірка»;

— стандартний клас — «дві зірки»;

— комфортний клас — «три зірки»;

— перший клас — «чотири зірки»;

— люкс — «п'ять зірок»;

3. Система класифікації готелів у Великобританії і Греції.

Великобританія. У цій країні класифікація закладів розміщення здійснюється добровільно профільними організаціями, зокрема Автомобільною асоціацією (АА Automobile Association Development Limited (AA ADL), Асоціацією британських турагентств (British Travel Authority (ВТА). Схема класифікації передбачає категоризацію готелів, малих придорожніх закладів розміщення та фермерських будинків за п'ятьма рівнями, від однієї Q — до п'яти Q (Quality — якість), відображається символом «корони» або «зірки». Кожне підприємство інспектують щорічно і класифікують за особливими правилами. Згідно постулату, що кількість зірок не має прямого зв'язку з якістю, а вказує на різний тип готелів і рівень забезпечення послугами та зручностями, для кожної категорії готелю використовується показник якості у відсотках до певного еталону. Цей показник може коливатися від 50 %, отримавши менше готель переходить у нижчу категорію, до максимум 80 %, вище якого готелю присвоюється знак вищої категорії — «червоні зірки», які надаються щорічно окремій групі готелів, визнаних кращими у своїй категорії. За такого підходу до уваги приймають рівень сервісу та гостинності, професіоналізм, ввічливість, люб'язність персоналу, стан номерного фонду та громадських приміщень, якість харчування, загальне враження від готелю. Результати класифікації публікуються у щорічному збірнику. Згідно найбільш поширеної у Великобританії класифікації, запропонованої Асоціацією британських турагентств, готелі поділяються на:

— бюджетні («одна зірка»), розташовані в центрі міста, пропонують обмежений перелік послуг;

— готелі туристського типу («дві зірки»), надають послуги харчування — повинні володіти рестораном та баром;

— готелі середнього класу («три зірки»), забезпечують високий рівень обслуговування;

— готелі першого класу («чотири зірки»), пропонують високу якість проживання і обслуговування;

— готелі вищої категорії («п'ять зірок»), рівень надання послуг проживання і обслуговування особливо високий.

Греція. У Греції для класифікації закладів розміщення використовується система «букв», водночас на фасадах готелів використовуються звичні для Європи — «зірки». Згідно стандарту Національної туристичної адміністрації заклади розміщення Греції поділяються на чотири категорії: А, В, Є, D. Зокрема:

— готелі категорії «А»(«чотири зірки»), характеризуються високим рівнем обслуговування, найчастіше розташовані у відомих курортах;

— готелі категорії «В»(«три зірки»), найчастіше розташовуються у курортній зоні, на узбережжі;

— готелі категорії «С»(«дві зірки»), пропонують мінімальний набір послуг, розташовані на певній віддалі від узбережжя у курортних зонах;

— готелі категорії «Б»(«одна зірка»).