Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1С - Лаборатний курс - частина 2 - захищений.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

Ручне введення проводок

Введемо першу проводку, що відображає частку в статутному капіталі одного з засновників – ТОВ "Івент". Введення реквізитів проводки здійснюється послідовно, причому, програма, керуючись існуючими настроюваннями, сама буде переводити курсор тільки на ті поля, заповнення яких необхідно: значення субконто, валюта, сума у валюті, кількість. Значення субконто дебету і кредиту будуть запитуватися, якщо в обраних рахунків (відповідно в дебеті і кредиті проводки) визначене ведення аналітичного обліку Кількість і типи значень субконто визначаються також настроюванням аналітичного обліку в обраних рахунках.

Введення першої проводки по обліку статутного капіталу почнемо з введення номера дебетованого рахунка – 46. Характерною рисою режиму введення операції є те, що дати проводок, що входять в операцію, визначаються датою операції.

При введенні рахунка його номер можна набрати на клавіатурі. Крім того, праворуч від номера рахунка розташовується значок, що означає можливість вибору елемента зі списку, у даному контексті – номера рахунка з плану рахунків. При виборі групового рахунка програма запропонує вибрати який-небудь субрахунок.

При заповненні графи "Субконто Дебет" програма знову видасть кнопку, щоб з довідника "Контрагенти" вибрати субконто, до якого відноситься дана операція ("Івент"). Аналогічним чином заповнюється графа "Субконто Кредит". У графу "Сума" потрібно ввести суму, що відображає частку обраного засновника в статутному капіталі підприємства. В останню графу "№Ж" введемо абревіатуру СК, що буде ознакою проводок по обліку статутного капіталу. В результаті цих дій у вікні введення операції з'явиться перша проводка, у такому виді, як це показано на рис. 5-4.

Наступні проводки, що відносяться до цієї операції, можуть бути введені аналогічним чином або шляхом копіювання інформації з наявної проводки.

Введення проводок методом копіювання

Після того як уведена перша проводка, введення наступних проводок, у силу їхньої однотипності, зручно здійснювати шляхом копіювання. Для цього необхідно установити курсор на проводку, яка є зразком, і виконати одну з наступних дій: натиснути мишею відповідну кнопку на панелі інструментів вікна введення проводок або натиснути клавішу <F9>; звернутися до меню "Дії – Копіювати рядок".

У таблицю буде введені нова проводка, реквізити якої заповнені даними, узятими з рядка-зразка. У новій проводці потрібно буде виправити субконто дебетованого і кредитованого рахунків, а також суму. Після виконання необхідних виправлень потрібно натиснути піктограму на панелі інструментів, після чого можна приступати до введення нової проводки аналогічним способом.

Рис. 5-4. Введення першої проводки операції "Врахований статутний капітал"

У результаті процес введення нових проводок значно полегшується. Після введення інформації з усіх засновників підприємства "Добро" операція буде мати вид, показаний на рис. 5-5 і містити п'ять однотипних проводок.

Рис. 5-5. Завершення введення всіх проводок операції "Врахований статутний капітал"

Після введення всіх п'яти проводок завершується введення операції. Тепер її необхідно закрити і зберегти в інформаційній базі комп'ютерної бухгалтерії.