Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 3,(3).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

3.3. Педагогічна майстерність викладача вищого навчального закладу

Педагогічна майстерність – характеристика високого рівня педагогічної діяльності.

Проблема педагогічної майстерності була порушена в XIX ст. у працях К. Ушинського, А. Дистервега, П. Блонського, П. Каптерєва, вона, крім того, стала проблемою багатьох викла­дачів гімназій і вчителів народних шкіл. Попри деякі особливості, загалом її тлумачать як комплекс властиво­стей особистості педагога, що забезпечує високий рівень самоорганізації педагогічної діяльності.

Розглянемо найсуттєвіші елементи педагогічної майстерності викладача вищого навчального закладу.

1. Гуманістична спрямованість діяльності викладача внз.

Гуманістична спрямованість спрямованість на особистість студента, утвердження словом і працею найвищих духовних цінностей, моральних норм поведінки й стосунків.

Передбачає вияв професійної ідеології викладача ВНЗ, його ціннісного ставлення до педагогічної діяльності, її мети, змісту, засобів, суб’єктів. Її становлять такі ціннісні орієнтації:

  • на себе. Передбачає самоутвердження як кваліфікованого, вимогливого викладача;

  • на засоби педагогічного впливу. Виявляється у найважливішому значенні для викладача ВНЗ навчальної програми, заходів, способів їх реалізації;

  • на студента. Є призвичаювання викладача до студентського колективу, його особливостей;

  • на мету педагогічної діяльності. Спрямовані на допомогу студенту в його розвитку (гуманістична стратегія).

Провідною є орієнтація на головну мету за гармонійної узгодженості всіх інших: гуманізації діяльності, гідного самоутвердження, доцільності засобів, врахування потреб вихованців.

Гуманістична спрямованість є виявом здатності бачити великі завдання у малих справах. Вона дає змогу викладачу ВНЗ оцінювати діяльність під кутом зору безпосередніх і опосередкованих результатів (позитивних індивідуальних змін у життєдіяльності і структурі особистості студентів, частковим організатором яких є він). Доброзичливе і поважне ставлення до юнаків, студентів – запорука успіху в педагогічній праці, оскільки тільки щира і глибока повага педагога до вихованців породжує відповідне почуття і повагу до нього самого, до його ідей, поглядів, переконань, до знань тощо.

2. Професійна компетентність, професіоналізм викладача вищого навчального закладу. Професійна компетентність передбачає наявність професійних знань (суспільних, психолого-педагогічних, предметних, прикладних умінь та навичок). Зміст її складають знання предмета, методики його викладання, педагогіки і психології. Особливостями професійних знань є їх комплексність (уміння синтезувати матеріал, аналізувати педагогічні ситуації, вибирати засоби взаємодії), натхненність (висловлювання власного погляду, розуміння проблеми, своїх міркувань).

Професіоналізм викладача вищого навчального закладу – сукупність психофізіологічних, психічних та особистісних змін, які відбуваються в людині, що працює на посаді науково-педагогічного працівника, у процесі опанування та довготривалого здійснення діяльності, що забезпечують якісно новий, більш ефективний рівень виконання складних професійних завдань.

Виділяють напрями формування професіоналізму:

  • зміни всієї системи діяльності, її функцій та ієрархії побудови. В ході цього процесу розвиваються професійні навички, формується індивідуальний стиль діяльності;

  • зміни особистості суб’єкта. Проявляється у зовнішньому вигляді, у формуванні елементів професійної свідомості (професійного мислення, уваги, пам’яті), становленні професійного світогляду викладача ВНЗ;

  • зміни в установках суб’єкта по відношенню до об’єкта діяльності. В результаті змін установка на вплив замінюється взаємовпливом.