Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_робоча_програма.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
332.29 Кб
Скачать

4. Система поточного і підсумкового контролю знань студентів

Органічною складовою навчального процесу є контроль рівня знань студентів. Під час вивчення дисципліни “Зовнішньоекономічна діяльність підприємства” застосовується поточний модульний контроль та підсумковий контроль знань. Ці види контролю тісно взаємопов’язані та організовуються таким чином, щоб стимулювати ефективну самостійну роботу та забезпечити об’єктивне оцінювання рівня їх знань.

Система поточного і підсумкового контролю знань студентів спрямована на ефективну реалізацію таких завдань:

  • підвищення мотивації студентів до систематичної активної роботи впродовж навчального року, переорієнтація їхніх цілей з отримання позитивної оцінки на формування стійких знань, умінь та навичок;

  • систематизація знань та активне їх засвоєння упродовж навчального року;

  • відкритість контролю: ознайомлення студентів з контрольними завданнями та всіма формами контрольних заходів і критеріями їх оцінювання;

  • розширення можливостей для всебічного розкриття здібностей студентів, розвитку їх творчого мислення.

Розподіл балів за видами контролю і формами організації навчання наступний:

Види контролю

Мінімальна кількість балів

Максимальна

кількість балів

1. Поточний контроль

40

60

в т.ч.

– під час проведення практичних занять

14

20

– виконання самостійної роботи

13

20

– виконання індивідуальної роботи

13

20

2. Підсумковий контроль (ПМК)

20

40

Разом

60

100

4.1. Оцінювання знань студентів при поточному контролі

Завданням поточного контролю є перевірка розуміння та засвоєння певного матеріалу, умінь самостійно опрацьовувати тексти, здатності осмислити зміст теми чи розділу, умінь публічно чи письмово представити певний матеріал.

Система контролю знань студентів з дисципліни “Зовнішньоекономічна діяльність підприємства” складається з поточного контролю. Відповідно до умов кредитно-модульної системи організації навчального процесу передбачається оцінювання успішності студентів в балах. При цьому загальна кількість балів за дисципліною дисципліни “Зовнішньоекономічна діяльність підприємства”, що вноситься до відомості не може перевищувати 100 балів. Результати поточного контролю знань студентів вносяться до відомості обліку поточної та підсумкової успішності.

Об’єктами поточного контролю знань студентів є:

  1. систематичність та активність роботи на семінарських заняттях;

  2. виконання завдань для самостійного опрацювання;

  3. виконання модульних завдань.

Оцінювання знань студентів під час семінарських і практичних занять проводиться (за 5-бальною шкалою) за такими критеріями:

1) розуміння, ступінь засвоєння теорії та методології проблем, що розглядаються;

2) ступінь засвоєння фактичного матеріалу курсу;

3) обізнаність з основною (обов’язковою) та додатковою літературою, а також із сучасною вітчизняною літературою з питань, що розглядаються;

4) уміння поєднувати теорію з практикою при розгляді ситуацій, виконанні завдань, винесених на розгляд в аудиторії;

5) логіка, структура, стиль викладу матеріалу при виступах в аудиторії, вміння захищати свою позицію та здійснювати узагальнення інформації, отриманої з доповідей інших осіб.

5 балів може бути отримано студентом за відповідності його участі в аудиторних заняттях усім п’ятьом зазначеним критеріям. Відсутність тієї або іншої складової знижує оцінку на відповідну кількість балів.

При проведенні поточного тематичного тестування визначається рівень знань студентів з теоретичних питань курсу. Мінімальна кількість правильних відповідей студента на тестове завдання з теми курсу, що дозволяє оцінити результати тестування позитивно (від 0 до 10 балів), має бути більше 70% від загальної кількості запитань тестового завдання.

Виконання домашніх завдань є невід’ємною частиною засвоєння курсу. Оцінювання виконання домашніх завдань здійснюється за 5-бальною шкалою. Особлива увага при цьому приділяється:

- якості та самостійності виконання завдань,

- своєчасності складання завдань викладачу (згідно з графіком навчального процесу).

За творчий характер виконуваних завдань та своєчасність їх складання викладачеві студент отримує 5 балів, і навпаки, за порушення графіку навчального процесу, неякісне виконання завдань, за списування – 0 балів.

Контроль знань студентів проводиться у формі письмових контрольних робіт за окремими модулями дисципліни. Написання контрольної роботи є обов’язковим для кожного студента. Критеріями, які дозволяють оцінити виконання модульної (контрольної) роботи позитивно, є:

- відповіді на запитання повинні бути достатньо повними і показувати глибоке засвоєння студентом програмного матеріалу дисципліни;

- розв’язання повинно бути методично правильним і з належними поетапними поясненнями.

Оцінювання письмових контрольних робіт здійснюється за 5-бальною шкалою (від 0 до 5 балів) відповідно від кількості правильних відповідей.

Результати поточного контролю знань студентів оцінюються в діапазоні від 0 до 60 балів включно.

За дисципліною “Зовнішньоекономічна діяльність підприємства” планується два аналогічних зрізу модульного контролю, що подвоює кількість балів у разі їх написання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]