Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEORIYa_-_kopia.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
57.43 Кб
Скачать

1.Власний капітал, як джерело формування активів кб

Капітал банку(власний капітал) – це спеціально створенні фонди і резерви, які призначенні для забезпечення фінансової стійкості, комерційної і господарської діяльності, відшкодовування можливих збитків, що знаходяться у використанні банку протягом усього періоду його функціонування.

У законі «Про банки та банківські діяльність» додаються такі визначення банківського капіталу:

• капітал банку - залишкова вартість активів банку після

вирахування всіх його зобов'язань;

• капітал підписний - величина капіталу, на яку отримано

письмові зобов'язання акціонерів (пайовиків) банку на внесення

коштів за підпискою на акції (паї);

• капітал приписний - сума грошових коштів у вільно

конвертованій валюті, надана іноземним банком філії для її

акредитації

• капітал статутний - сплачений та зареєстрований підписний

капітал.

Роль власного капіталу досить значна для забезпечення надійності банку, тому що він є джерелом початкових ресурсів, отже капітал банку в процесі функціонування впливає на операційну діяльність виконуючи захисну, контролюючу і регулюючу функції.

2.Економічна суть депозитних операцій

Депозити – це грошові кошти, які внесені у банк клієнтами, зберігаються на їх рахунках і використовуються відповідно з укладеною угодою і банківським законодавством.

Депозити, що застосовуються у практиці сучасних банків, відрізняються в залежності від строку, умов внесення і вилучення коштів, сплати відсотків, а також можливості утримання пільг за активними операціями з банками та деякими іншими характеристиками.

При класифікації депозитів, як правило, беруть до уваги наступні ознаки:

- Строк депозиту до вилучення

- Категорію вкладника

З точки зору вилучення депозити поділяються на:

- Депозити до запитання

- Строкові депозити

Депозити до запитання або платіжні депозити – це кошти, що знаходяться на поточних рахунках і використовуються власниками для здійснення платежів(розрахунків) на користь третіх осіб через використання готівки, або розрахункових інструментів. За цими депозитами банки або зовсім не сплачують відсотки, або запроваджують за ними низькі відсоткові ставки. Це пояснюється тим, що банки несуть дуже великі витрати, обслуговуючі платіжні рахунки, за якими обліковуються ці депозити.

Строкові депозити, чи депозити на визначений строк – це грошові кошти, що зберігаються на окремих рахунках у банку, приносять власникові відсотковий дохід, не використовуються для платежів на користь третіх осіб і повинні бути повернуті клієнту у визначений строки.

У складі строковий депозитів виділяють ощадні вклади(депозити) і власні строкові депозити. В сучасній банківській практиці України ощадні вклади відкриваються тільки приватними (фізичними особами), що передбачають отримання певних вимог.

3.Елементи методу бухгалтерського обліку в кб

Метод бухгалтерського обліку – це сукупність правил і прийомів для вивчення об’єкта обліку.

Принципи БО:

1. принцип безперервності діяльності – використовується на момент складання звітності, правління банку не має ні намірів, ні потреб щодо ліквідації банку чи скороченого обсягу операцій.

2. принцип достовірності – кожна банківська операцій відображається в обліку двійчі в однаковій сумі – за дебетом одного і кредитом іншого рахунку. Цей принцип полягає у тому, що засоби банку відображається у двох напрямах: з одного боку –т ресурси(гроші, ОЗ, надані кредити), а з іншого – за джерелами їх формування. Джерелами формування у свою чергу можуть бути як залучені(Зобов’язання) та і власні(ВК) кошти.

Метод бухгалтерського обліку включає такі елементи:

- Документацію та інвентаризацію;

- Оцінювання та калькуляцію;

- Рахунки та подвійний запис;

- Бухгалтерський баланс та звітність

Основу обліку в банках становить підсистема синтетичного обліку. Він здійснюється без деталізації в грошовому вираженні і дає загальне уявлення про виконанні операції та зміни в балансі банку. Матеріалами синтетичного обліку є щоденний баланс, касові журнали, зведені оборотно – сальдові відомості. Процедури аналітичного обліку забезпечують відображення операцій дуже деталізовано:

- зазначається дата;

- вид документа;

номер кореспондуючого рахунку;сума

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]