Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВОЙ ПРОЕКТ - копия.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
539.14 Кб
Скачать
  1. Основна частина

2.1 Призначення верстата та загальна характеристика його електро - устаткування ;

Настільний вертикально-свердлильний верстат 2М112 служить для свердління в дрібних виробах отворів діаметром від 0,25 до 12 мм. Встановлюють його на дерев'яному або металевому верстаку і кріплять до нього болтами.

Технічна характеристика верстата мод. 2М112

Найбільший розмір свердління і резьбонарезанія, мм 12

Виліт шпинделя (відстань від осі шпинделя до утворюючої колони), мм 190

Розмір конуса шпинделя зовнішній по ГОСТ 9953-82 B18

Найбільша відстань від торця шпинделя до робочої поверхні стола, min-max, мм 50-400

Найбільше переміщення шпинделя, мм 100

Ціна поділки лімба, мм 1

Подача при свердлінні ручна

Кількість швидкостей шпинделя 5

Межі частоти обертання шпинделя, min-max, об / хв 450-4500

Потужність електродвигуна, кВт 0,55

Частота обертання електродвигуна, об / хв 1500

Напруга трифазного ел.пітанія, В. 380

Розміри робочої поверхні столу, мм 200 х 250

Кількість Т-образних пазів 3

Відстань між пазами, мм 50

Ширина пазів, мм 14

Габаритні розміри, мм 770x370x950

Маса, не більше, кг 120

Основні вузли верстата: 1 - колона, 2 - привід, 3 - механізм підйому 4 - кронштейн, 5 - стіл, 6 - шпиндель, 7 - рукоятка ручного подавання, 8 - шпиндельної бабки.

Головним рухом у верстаті є обертання шпинделя із закріпленим у ньому інструментом. Шпиндельний вузол змонтований в корпусі шпиндельної бабки. Обертання шпинделя передається від електродвигуна за допомогою клинопасової передачі, ведений шків якої з'єднаний зі шпинделем на шліцах Ручна подача шпінделя здійснюється обертанням рукоятки ручної подачі за допомогою валика-шестерні і гільзи рейки. Свердла з конічним хвостовиком закріплюють у шпинделі безпосередньо або за допомогою перехідних втулок, і для закріплення свердел із циліндричним хвостовиком (звичайно діаметром до 10 мм) у шпинделі попередньо закріплюють свердлильний патрон.

На верстаті встановлений асинхронний електродвигун трифазного змінного струму, який управляється барабанним перемикачем. На перемикачі є написи «Вліво», «О», «Вправо». Для здійснення правого і лівого обертання важіль барабанного перемикача повертають у відповідне положення

2.2 Схема електрична-принципова верстата та порядок її дії;

Вімкнувши автоматичний вимикач QF напруга подається на силове коло та коло управління, для запуску двигуна М необхідно натиснути на кнопку SB2,1 (пуск) при цьому коло котушки кускача КМ 1

замкнеться по катушці потече ток , пускач за працює у силовому колі замкнуться блок контактів КМ 1,1 та поставлять катушку магнітного пускача на саможивлення.

Двигун М запуститься. Для відімкнення двигуна необхідно натиснути кнопку SB1 (стоп) коло котушки пускача КМ 1 розімкнеться котушка знеструмиться і відімкнеться.Блок контакт КМ 1,1 розімкнеться силового кола головні контакти розімкнуться двигун М відключеться.

Для запуску двигуна М в протилежну сторону (реверс) необхідно натиснути на кнопку SB3,1 (пуск), при цьому коло котушки КМ2 замкнеться по котушці потече струм , пускач замкнеться, в силовому колі замкнуться блок контакти КМ 2,1 котрі поставлять котушку магнітного пускача КМ 2 на саможивлення.Двигун М запуститься.

Загальний захист силового кола та кола управління здійснюють автоматичні вимикачі (QF) , від струмів перегрузки та короткого замикання.

Захист двигуна здійснюють теплові реле (КК), від струмів перегрузки та короткого замикання.