Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВОЙ ПРОЕКТ - копия.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
539.14 Кб
Скачать

2.5. Монтаж апартів керування та захисту.

Автоматичні вимикачі

Монтаж: . Сучасні автоматичні вимикачі з номінальними струмами від 6 до 63 А, як вітчизняні, так і імпортні мають такі форму і розмір, які дозволяють компактно встановлювати їх в електрошафу рядами один біля іншого.Причому, оскільки вимикачі бувають однополюсні, двополюсні і триполюсні, то їх ширина виконується кратній ширині однополюсного вимикача. Наприклад, триполюсний прилад в три рази ширше однополюсного. Це дозволяє для підключення всіх вимикачів на фазні дроти використовувати спільну шину (гребінку). Монтаж в цьому випадку виявляється надійнішим. Завдяки уніфікованому механізму кріплення вимикачів на так звану DIN-рейку шириною 35 мм, збірка цих пристроїв на панелі електрощита або в електрошафі значно полегшується і не вимагає вживання гвинтів, саморезів і спеціальних інструментів.

Запобіжники

Монтаж. Запобіжники розташовують на стіні, сталевій рамі, а також на цоколі з швелера або двох косинців, дотримуючи наступні вимоги: патрони повинні входити в губки встановлених запобіжників м'яко і без перекосів (відхилення подовжньої осі кожної пари контактних губок уздовж патрона не повинне перевищувати ±0,5 мм); покажчики спрацьовування патронів запобіжників мають бути обернені вниз і добре видні обслуговуючому персоналу; патрони повинні вкладатися в тримачі і витягуватися з них з чималим зусиллям; замки запобіжників повинні міцно утримувати патрон від випадання його при електродинамічних зусиллях, що створюються струмами короткого замикання. Запобіжники заземляють, приєднуючи заземляючу шину до фланців опорних ізоляторів, рами або металевої конструкції, на яких вони встановлені.

М агнітні вимикачі

Монтаж. Перед монтажем пускозахисну апаратуру (до 1000 В) піддають ревізії, яка полягає в очищенні апаратів від пакувального матеріалу, продуванню стислим повітрям і усунення дрібних дефектів, виявлених при огляді. Якщо електродвигуни встановлюють в безпосередній близькості один від одного, їх пускозахисну апаратуру в МЕЗ збирають у вузли і блоки, регулюють, випробовують і доставляють до місця установки. Такий метод монтажу прискорює і здешевлює роботи на об'єкті. Пускозахисну апаратуру вмонтовують на стінах, колонах, стійках, а також на станинах верстатів і агрегатів. Кріпильні конструкції вмазують, пристрілюють або встановлюють на хомутах, а потім до них кріплять апарати. Перед закріпленням магнітних пускачів потрібно переконатися в правильності їх установки (відхилення корпусу пускача від вертикалі допускається не більш 5° ). Рухливі і поворотні частини апаратів повинні переміщатися без заїдання, а сердечники електромагнітів щільно прилягати один до одного. Закріплюють пускач гвинтами до монтажної плити або кожуха. Проводять монтаж дротів ланцюгів управління відповідно до необхідної схеми.

У період між ремонтами проводиться технічне обслуговування електропристроїв, яке є комплексом операцій або операцією по підтримці працездатності або справності пристрою при користуванні за призначенням, чеканні, зберіганні і транспортуванні. Пристрій при цьому не розбирається.

Теплове реле

М

Рис 2.4.

онтаж. Реле РТМ можуть вбудовуватися в магнітний пускач безпосередньо в затиски

пускача, або приєднаються гнучким дротом . Реле Рт2м служать для роботи на висоті над рівнем моря - не більше 2000 м, при температурі навколишнього повітря від - 40°С до + 40°С. Робоче положення теплового реле - горизонтальне або вертикальне (±5°). Перетин зовнішніх дротів і кабелів, що приєднуються до виводів теплового реле повинні відповідати струму навантаження. Опір ізоляції теплового реле Рт2м >10 мОм